PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   S-ATA Barracuda 120gb (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=19690)

Dendy 13.04.2005. 12:35

S-ATA Barracuda 120gb

Pozdrav!

Jucer sam kupio ovaj hdd i jedna stvar me muci. Instalirao sam XP sa SP2 sve bez problema, ali sam primjetio da kad upalim komp i kad prodje ona 'inicijalizacija' i nakon onog teksta 'verifying dmi pool data...' stoji prazan ekran jedno 40ak sekundi se nista ne dogadja i onda se pojavi slika XP-a. Na starom hardu (IBM, obican ATA) nije bilo nikakve pauze ondje. Takodjer, kad se ucitaju XP (nakon sto ucita sve start up programe tipa antivirusa) na koji god program ili ikonu da klinem opet se nist ne dogadja nekih 30-40 sekundi i onda opet sve radi super.

U control panelu pod system/device manager/ pise da se radi o S-ATA disku, ali kad upalim komp na onom izlistanju hardwarea pise da je disk ATA133 pa me i to malo zbunjuje.
U biosu je sve namjesteno i ukljuceno za S-ATA diskove.

Ploca je Soltekica 754 NF3 250 a proc A64 3000.

Cpl. Hicks 13.04.2005. 15:27

Pa mozda treba maticnoj da detektira, inicira SATA kontroler dulje...

A ovo kad se XP boota nemam ideju; neke verzije XP-a su imale takav simptom kada bi mrezna kartica konfigurirala IP adresu ili tako nesto. Boot bi trajao oko minute dulje zbog toga...

Dendy 13.04.2005. 21:25

Citiraj:

Originally posted by Cpl. Hicks

A ovo kad se XP boota nemam ideju; neke verzije XP-a su imale takav simptom kada bi mrezna kartica konfigurirala IP adresu ili tako nesto. Boot bi trajao oko minute dulje zbog toga...

Hm, sad se ne mogu sjetit jel to bilo prije ili poslije ugradnje adsl lan modema. Jucer sam stavio sistem iznova a danas su mi stavili adsl al uglavnom znam da me JAKO zivcira dok cekam minutu dok se nesto dogodi nakon klika misem :rambo:

Cpl. Hicks 13.04.2005. 22:21

Citiraj:

Originally posted by Dendy
Hm, sad se ne mogu sjetit jel to bilo prije ili poslije ugradnje adsl lan modema. Jucer sam stavio sistem iznova a danas su mi stavili adsl al uglavnom znam da me JAKO zivcira dok cekam minutu dok se nesto dogodi nakon klika misem :rambo:
ADSL modem, sto ne kazes!!! To ti je vrlo vjerovatno to. Service pack 2 mislim da to ispravlja, no evo ti linkovi kako to sredit.

Dva moguca krivca: djeljeni printer ili vjerovatnije pridruživanje IP adrese. Za vrijednosti koje unosis, mozes koristiti i one koje ti ipconfig da u command promptu.

Dendy 14.04.2005. 10:45

Citiraj:

Originally posted by Cpl. Hicks
ADSL modem, sto ne kazes!!! To ti je vrlo vjerovatno to. Service pack 2 mislim da to ispravlja, no evo ti linkovi kako to sredit.

Dva moguca krivca: djeljeni printer ili vjerovatnije pridruživanje IP adrese. Za vrijednosti koje unosis, mozes koristiti i one koje ti ipconfig da u command promptu.

E svaka ti dala! :clap: Rijesen problem cekanja na akciju nakon sto su se bootali windowsi! Ona druga solucija sa dodjeljivanjem ip adrese je rijesila stvar!

Jos uvijek me hebe ono nakon sto upalim komp,ali to nije toliki problem kao sto je ovo bilo!

Ajd sevio! :beer:

Cpl. Hicks 14.04.2005. 12:10

Citiraj:

Originally posted by Dendy

Jos uvijek me hebe ono nakon sto upalim komp,ali to nije toliki problem kao sto je ovo bilo!

Ajd sevio! :beer:

Drago mi je sto sam ti uspio pomoc. Ovo prvo ti je vjreovatno ti je zbog SATA kontrolera; mozda mu treba vise da detektira disk ili da se inicira ili tako nes.

RAK 14.04.2005. 12:32

A možda traži floppy kojeg nema i još da boota s njega.

Imaš floppy?

Dendy 14.04.2005. 12:52

Citiraj:

Originally posted by RAK
A možda traži floppy kojeg nema i još da boota s njega.

Imaš floppy?

Yeah, imam floppy i uredno ga nadje i mislim da je on namjesten da prvo s njega boot-a....

Poslao sam mail onima u Soltek i objasnio problem. Jel ima to mozda veze zato sto mi je 'enable-an' raid kontroler koji ionak ne mislim koristit?

RAK 14.04.2005. 15:24

Isključi ga. Zašto uopće pitaš? Pa javi rezultate. Samo nebo zna što su smučkali u Zolteku.

Dendy 14.04.2005. 22:40

Raid iskljucen ali i dalje stvar ostaje kao i prije. Ne pada mi vise nist na pamet, cekam da vidim sta ce 'strucnjaci' u Solteku reci inace saljem mail i ovima u Seagate! :rambo:

P.S. Ova moja Barracuda ima NCQ opciju ali mislim da ova ploca to ne podrzava pa sam si mislio da ga to mozda 'zbunjuje'?! :rolleyes:

domy_os 16.04.2005. 04:07

Citiraj:

P.S. Ova moja Barracuda ima NCQ opciju ali mislim da ova ploca to ne podrzava pa sam si mislio da ga to mozda 'zbunjuje'?! :rolleyes: [/B]
Ne, NCQ funkcionira samo na SATA 2.0 kontrolerima, a njih zasad imaju samo ploče s chipsetima NF4, i915 i i925. Imam i ja sličan disk i sve je uredu osim buke.

Dendy 16.04.2005. 15:26

Citiraj:

Originally posted by domy_os
Ne, NCQ funkcionira samo na SATA 2.0 kontrolerima, a njih zasad imaju samo ploče s chipsetima NF4, i915 i i925. Imam i ja sličan disk i sve je uredu osim buke.
Heh, ne mogu se nest posebno zalit na buku jer ju ne primjecujem uopce ako usporedim buku sa starim dobrim Deskstar-om koji je bio prije Barracude u kompu! :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:50.