gpremec |
12.04.2005. 20:32 |
Citiraj:
Originally posted by ozren
tko zna kaj bu nakraju ali je ziher da bu NV tokom vremena to usavrsavala. ono kaj su meni rekli je da rade na svom sorroundgamingu ala parhelia tak da bu ziher nekaj spetljali sa podrskom za vise monitora.
|
Zapravo nisam mislio o podrsci za vise monitora, vec o detalju da kada se na jednom (od dva ili tri) monitoru vrti igra, ostali monitori su ugaseni (bez slike). Tak je kod svih Matroxica, pa i Parhelie. Kada je GPU zaposlen s igrom za jedan monitor, na ostalima nema slike. Mene uopce ne cudi sto to nVidia jos nije rijesila, i zapravo mi je pomalo smijesna ta panicna reakcija "ljudi s interneta". Ako nista drugo, logika sama kaze da jedan GPU (za sada) ne moze uz jednu kopleksnu zadacu u kojoj se ocekuje da sudjeluje 100% (igra) istovremeno na drugom monitoru daje dio Desktopa Windowsa. Razmislite malo. Nije da se igra izvrsava u dijelu slike vindowsa, vec u pravilu u full-screenu. Dakle, prvo rijesiti da se igra izvrsava u prozoru, zatim da se taj prozor razvuce preko samo jednog fizickog monitora, pa da na taj nacin ostane dio desktopa na drugom monitoru. I onda doalzi jos jedan bolan detalj: kada se u Winima pojavi novi pop-up prozor (recimo obavijest da je stigao novi mail), onda se on pozicionira hijararhijski na vrh i iznad igre, i na taj nacin vas s kontrolama izbaci iz igre. Po meni imaju dosta toga za rijesiti, nadam se da nije tako problematicno kako se meni cini.
To da bu nVidia i ATi sredili podrsku za Surround Gaming (Triple-Head), to se vec poduze suska po internetu. Sada sa SLIem imaju sve preduvjete za to: dvije grafe koje rade kao jedna, prakticki bi se slika mogla rastegnuti na do 4 monitora.
Slicna prica je jednom bila na MURC forumu. Kako postoji Parhelia u PCI-X varijanti, prakticki bi se mogao sloziti stroj sa jednom AGP i dvije PCI-X Parhelie, pa bi se dobila slika na 9 monitora (zamislite onda simulacije letenja). Dakako, u stroj se moze staviti onoliko PCI-X kartica koliko maticna ploca ima takvih utora (a da svi istovremeno mogu raditi na 66MHz, na koliko radi PCI-X Parhelia), a ako se ne varam, postoje Workstation MBO koje imaju AGP-PRO i 6x PCI-X.
|