PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Koliko je osjetljiva matična ploča? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=195522)

Warrior 13.08.2010. 21:37

Koliko je osjetljiva matična ploča?

Svi znamo kako je teško ubaciti matičnu ploču u kućište, pogotovo kada treba naciljati šarafe i prisloniti ju na onaj metalni dio gdje idu priključci (USB, zvuk i slično).
Mene zanima koliko je matična osjetljiva na lagano grebanje s donje strane šarafima koje ju drže (nekih 1cm od rupa) te koliko je osjetljiva na otiske prstiju s donje strane jer mi je donja strana ljepljiva i na par mjesta mi ostali otisci?
Strah me da nisam nešto ogrebao, skurio...

Thanks.

MAGARAC 13.08.2010. 21:51

Žvakače i otisci ne smetaju. Ogrebotine nisu problem, osim ak nisi odvalio neki kondić, kontakt ili sl. Imal sam par MSIjevih ploča koje nisam smio ni pogledat jer bi rikule a s druge strane Gigabyte je preživala čuda tak da to ovisi i o kvaliteti same matične. Isto tak neke nisu htjele radit ak bi previše stegnuo šarafe itd..

The Pill Man 13.08.2010. 21:53

U principu vodovi na štampi MB-a su jako tanki ali u pravilu premazani zaštitnim lakom tako da ako nisi silovao sumnjam na bilo kakvo oštećenje.

E sad više me muči od čega ti je MB ljepljiva? Jeli to bila kakva naljepnica pa je ispod nje ostalo ljepila ili si je potopio u kakav sok?
Ako je ovo drugo i to negdje blizu kakvog IC-a moglo bi biti problema ako/kad se nakupi prašine i vlage na tom ljepljivom sloju pa to sve skupa počne provoditi po koji uA.

Svakako elektronika (naročito high-end) ne voli prljavštinu, gnječenje, lomljenje... uostalom kao i vrhunski stroj koji imaš (nadam se) u glavi.:beer:

Ivo_Strojnica 13.08.2010. 22:22

ja sam na svoju Asusicu p5Q ( u "Moj komp") slučajno nagazio i ništa. :D

Tako da ono...udri po njoj!

Campeonato 13.08.2010. 22:23

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 1708353)

Ako ikada budes prodavao tu mbo, sjetit cu se ovoga :D

Warrior 13.08.2010. 23:17

OK, sad ste me utješili. I još kratko pitanjce, ako je MB iole oštećena, kako će se to manifestirati? Neće uopće raditi ili će biti mušićava, bacati BSOD i slično? Pitam zbog toga da li sam miran ako se sustav bez problema digne?

JuiceBox 13.08.2010. 23:30

Ovisi sta na njoj sredis i na kojem mjestu, kao sto si sam rekao, od musicarenja do potpunog gecrka :)

skywe_ri 14.08.2010. 00:52

Ma ne brini se ni najmanje, sve je ok dok nisi namjerno grebao s ciljem da ju oštetiš, jer kao što je netko rekao, premazane su zašzitnim lakom.

Ako imaš koju staru matičnu koja je škart, probaj uzet šarafciger i namjerno ju oštetiti - prekinuti vod na pločici, pa češ vidjeti da nisu nešto pretjerano nježni, i da podnose grebanje.

P.S. nisam nikad čuo da si je netko tako sjeb... matičnu.

Warrior 14.08.2010. 01:56

Sve radi, evo me s nove konfiguracije. Thanks... :goood:

zeemax 27.02.2011. 00:33

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 1708353)

komp se grijao,ti ga složio po sobi i onda igrao školice ili? :lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:20.