Citiraj:
Autor Joke
(Post 1703679)
Svaka cast na gluposti, to sta ti mozes rec pa "ostat ziv" to nitko ne moze.
A i ako stvarno ima tih koji rade gore navedeno, ti se mogu bacit sa zgrade na glavu! ;)
|
zašto imaš napajanje od 520W? počni od sebe! ;)
Citiraj:
Autor Veki-os
(Post 1703680)
Fortron 350w je low budget napajanje sa 4 molexa tak da ono...
Ja imam Seasonic 430W i brzina venta ovisi o loadu,kad ništa ne radim nečujno je,kad igram ubrza vent.Tak da ti ne treba napajanje od 800w i soma kuna da bi konfa od 150w bila tiha.
|
tak da ono...što? sam sebe pobiješ i potvrdiš moj primjer. ako se čuje kad se optereti komp, onda se čuje, ja ne želim da se čuje, sad je pitanje hoću li dati 1500+kn na napajanje od 400W s pasivnim hlađenjem, ili ću dati 600-1.000kn na neko s aktivnim, ali da se
NIKAD ne optereti toliko da se vent mora ubrzati do čujnosti...
čvrsto stojim iza onog napisanog, pa da vam pojasnim, ako vam nije jasno i ako vam tako nešto nije palo na pamet...
govorim o brand name/provjerenim/kvalitetnim napajanjima.
kad sam išao kupiti napajanje za sebe, pitao sa za savjet ovdje na forumu, s time da mi je bio prioritet tišina, jer mi je sve ostalo u računalu na pasivnom hlađenju i još sam samo trebalo tiho napajanje. masovnu preporuku sam dobio za fortron 350PNF kao "bešumno, tiho, nečujno, ekstra tiho, neću ga niti čuti..."...malo sam skeptičan, napajanje dođe samo 220kn (tada), a toliko preporuka, gledam testove, oni potrvrđuju da je kvalitetno i da tjera puno jače konfe od moje...ništa, uzimam ja to napajanje i montiram ga...čuje se malo ventilator, ali ništa strašno, ja zadovoljan, prošao sam jeftino, a dobio dobro napajanje. čačkam ja tako malo po kompu, isprobavam novu pilu, instaliram drivere, kad odjednom ŠOK! napajanje je odjednom počelo zujati, daleko je od tihog...
što se dogodilo? napajanje se pod malo većim opterećenjem zagrijalo dovoljno da se poveća broj okretaja ventilatora, a pod povećanim brojem okretaja je bučno! nije niti na najmanjem broju okretaja tiho onoliko koliko bi ja to volio, ali je, recimo, zadovoljavajuće, ali čim se javi potreba za povećanjem broja okretaja, automatski postaje neupotrebljivo u kombinaciji tihih računala kakvo sam ja htio...
ako želiš napraviti
bešumno računalo, u hrv nemaš baš neki izbor napajanja. izbora kvalitetnijih (po pitanju tišine) napajanja u kategoriji do 450W jednostavno nema u hrvatskoj, a i općenito ih ima malo na svjetskom tržištu (enermax, seasonic modeli kojih nema u hrv, te neki modeli s pasivnim hlađenjem koji su općenito skuplji).
recimo da ti su ti sva napajanja dostupna, opet ti to ne garantira da ćeš proći jeftinije ako uzmeš "super" tiho napajanje snage do 450W, ili ako uzmeš neko drugo 750W, s ciljem da ti računalo bude bešumno. recimo ovom 450W neka bude max buka 15dB, a ovom od 750W 25dB...ali...do 200W je vent ugašen, ne proizvodi buku, do 350W je 10dB, do 500W 17dB, a na maks je 25dB
ovo "super silent" 450W dođe 1500kn, a ovo drugo 750W 900kn...pa vas pitam koje je pametnija kupnja ako želiš tiho računalo ;)
napomena: konkretni primjeri su izmišljeni, ali predočuju usporedbu buke i cijene napajanja koju sam radio prije ~2mj.