PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Novosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Fotoni umjesto elektrona? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=194304)

bluefluid 28.07.2010. 13:25

Fotoni umjesto elektrona?

Evo malo zanimljivosti:

Intel Milestone Confirms Light Beams Can Replace Electronic Signals in the Future

Citiraj:

Intel Corporation today announced an important advance in the quest to use light beams to replace the use of electrons to carry data in and around computers. The company has developed a research prototype representing the world's first silicon-based optical data connection with integrated lasers. The link can move data over longer distances and many times faster than today's copper technology; up to 50 gigabits of data per second. This is the equivalent of an entire HD movie being transmitted each second.
Izvor: techpowerup

Intel Milestone Confirms Light Beams Can Replace Electronic Signals

Citiraj:

Intel Corporation today announced an important advance in the quest to use light beams to replace the use of electrons to carry data in and around computers. With the technology behind it Intel sees this as a replacement for connectors such as USB 3.0.

They already reached 50 Gbps with this new Photonics link. The prototype is composed of a transmitter chip, which merges the beams of four 12.5 Gbps lasers, as well as a receiver chip tasked with separating them and directing them into photon detectors. Said detectors then convert the data back into electrical signals.
Izvor: guru3d

FujiLim 28.07.2010. 13:47

Vrlo važno za veće udaljenosti, a i optički signal ima svoje prenosti nad el. (brzina, nema el. mag indukcije - danas se uz visokonaponske vodove zajedno ugrađuju i optički kabeli upravo zbog toga, i još mnogo toga). Slaba točka takvih sustava su modulatori, točnije rečeno pretvarači nekog el. signala u optički.

blue#13 28.07.2010. 13:47

Nek se prvo okane silicija,pa mozemo pricat :D.

"Already, experimental diamond transistors have been clocked at 81GHz."
(http://www.geek.com/articles/chips/8...ated-20030827/)

2003. godina,gdje je to tek danas doslo :D.

Ali u svakom slucaju zanimljiva ideja,vidijet cemo gdje ce se to moci zapravo iskoristiti!

De5tr0yer 28.07.2010. 16:59

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1697229)
Nek se prvo okane silicija,pa mozemo pricat :D.

"Already, experimental diamond transistors have been clocked at 81GHz."
(http://www.geek.com/articles/chips/8...ated-20030827/)

2003. godina,gdje je to tek danas doslo :D.

Ali u svakom slucaju zanimljiva ideja,vidijet cemo gdje ce se to moci zapravo iskoristiti!

To je iz razdoblja dok je još bio aktualan instrukcijski paralelizam, danas se koristi thread level paralelizam.

Tako da povećavanje takta do XX GHz i sve dublji cjevovodi nemaju prevelikog smisla više, samo nas očekuje sve više i više jezgri uz blago povećanje takta (u odnosu na eru nortvuda i preskota), koje je vidljivo i nakon prelaska sa core2 brandiranih procesora na iX, taktovi su se neznačajno povećali, dok je core2 imao puno manje taktove u odnosu na npr preskote (e2160 vs preskot 3.4).

Naravno, ovo je tek početak TLPa, i mislim da ćemo puno prije doživjeti fotonsko prenošenje informacija nego TLP@80GHz :)

EDIT: prije TLP@80jezgri@2GHz neg to. ;)

blue#13 28.07.2010. 17:26

Ma smisao je da bi napravili tranzistore od superdijamanta (uzgajaju se tj. proizvode se u pogonima za proizvodnju industrijskih dijamanata,mogu se napravit svakakvih oblika i velicina) tj npravit wafer od superdijamanta,on bi kao takav,bolje provodio struju,te bi mogao raditi na temperaturama preko 500c,sad zamisli X6,i7 na 500c,mogao bi doseci taktove 10Ghz+ :D,i radili bi ko beba...Iako imat proc na 300-600c nebi bas imalo nekog smisla al hajde dobro :D.

Bullet1 28.07.2010. 20:16

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1697429)
Ma smisao je da bi napravili tranzistore od superdijamanta (uzgajaju se tj. proizvode se u pogonima za proizvodnju industrijskih dijamanata,mogu se napravit svakakvih oblika i velicina) tj npravit wafer od superdijamanta,on bi kao takav,bolje provodio struju,te bi mogao raditi na temperaturama preko 500c,sad zamisli X6,i7 na 500c,mogao bi doseci taktove 10Ghz+ :D,i radili bi ko beba...Iako imat proc na 300-600c nebi bas imalo nekog smisla al hajde dobro :D.

Cijeli ovaj dio nema smisla. Na čemu si ? :D

blue#13 28.07.2010. 22:14

A to sam ubacio sam sebi kontradikciju,samo da se vidi,kolke su mogucnosti naspram silicija...

De5tr0yer 28.07.2010. 22:33

Citiraj:

Autor Bullet1 (Post 1697504)
Cijeli ovaj dio nema smisla. Na čemu si ? :D

Mlad je, pogle mu sig :D

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1697571)
A to sam ubacio sam sebi kontradikciju,samo da se vidi,kolke su mogucnosti naspram silicija...

Nemoj sam sebe pokopavat :)
Ak te toliko zanima tema a ne znaš gotovo ništa o njoj (osim činjenice iz 2003 o dijamantnim swarovski procesorima :D) informiraj se radije.

Ja sam ti naveo ILP i TLP, googlanjem ćeš neminovno naći puno više podataka nego što ti itko može reći, a da ne spominjem da je kod TLPa OpenSPARC neizostavno štivo ;)

FujiLim 29.07.2010. 01:04

Jeli itko uopće pogledao/pročitao članak ??

amilo1538 29.07.2010. 03:34

Citiraj:

Autor FujiLim (Post 1697649)

:lol2: :lol2: :lol2:

Mislim da ne.

De5tr0yer 29.07.2010. 07:03

Citiraj:

Autor FujiLim (Post 1697649)

Ja nisam niti komentirao članak. Note that ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:17.