PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Spajanje power switcha (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=192116)

flea 27.06.2010. 01:12

(riješeno) Spajanje power switcha

pozdrav,
u servisu su mi ugradili novu maticnu, ali nisu spojili one sitne kablice za paljenje pca.
E sad. Kako ih spojiti?
Imam kabele:
zeleno bijeli power led+ i -
rozo bijeli hdd led + -
zeleno crni m/b sw
crno bijeli reset sw
imam jos i dva crveno/bijeli/zeleno/crni +5v/-D/+d/ground
na maticnoj sam locirao 9 "stapica" u dva reda, lijevi + desni -
paralelno s lijeve strane pise (od dolje prema gore) acpi led i pw-bt, dok desno pise hd led i reset

nadam se da mi mozete pomoci, ovo prek moba pisem...

Ps u jednom od pokusaja zelena svijecica je gorila, ali nis drugo tj nije palilo pc...

spawn 27.06.2010. 01:15

Ako napises koja je maticna,mozda i rijesimo nesto ;)

gnjepar 27.06.2010. 01:25

Pogledaj u manualu od matične ploče, nemoj pikati šarafcigerom po pinovima :D Tamo ti piše koji pinovi čemu služe. Prekidače (power, reset...) ti je svejedno kako okreneš ali ledice moraš okrenuti kako spada inače ti neće svjetliti. To možeš isprobati pa ako ne radi samo okreni. Inače ako ti je novija matična onda i na samom konektoru imaš označeno bojama koji je pin za što pa ti možda manual niti neće trebati.

flea 27.06.2010. 01:30

Citiraj:

Autor asdf123 (Post 1676423)
e, da zaribao si stvar!

nikaj strašno.. ali... ako ti je gorila zelena ledica a nije radilo znači da je negdi kratki spoj...

Pazi kaj spajaš kam... posebno je mjesto za taj front panel!! i ne ideš puno dalje od toga.. eventualno je sastrane za zvučnik.

ono kaj si spojil odpoji.. a vidiš i na ploči.. koji pinovi imaju istu boju dolje na plastici idu skupa ( ako je obojano).. a oni di je plus naznačen su za rasvjetu ( led, pwr hdd. ) i to je to...

ne znam koja je maticna, danas sam dobio pc, tek u pon mogu saznati, jel pise gdje na maticnoj?
inace spojim ja plus na plus i to, ali opet ne radi... Ne treba biti neki redoslijed posebni?
Ps sad vise ni zelenu svjecicu ne mogu dobiti :/

cserer 27.06.2010. 01:34

U vecini slucajeva ti je 3 i 4 pin sa gornje strane Power switch,a ispod njega reset switch,1 i 2 pin uz Power je za HD led,dok ispod power led.
Da napises koja je ploca u pitanju lako bi ti odgovorili.

flea 27.06.2010. 01:48

a evo sto pise na ovim crnim plocicama:
v205a
ka7500b
zatim na drugoj
686 amibios bw13 8458
treca: intel fw03801ba f212027
ner od toga?

Edit, evo ovo pise izmedju slotova
ms9047c+(533)

spawn 27.06.2010. 02:12

Imas matsonicovu ms9047c+ plocu s.478 za starije Pentium/celeron procesore. Najbolje bi bilo da slikas izbliza i onda ti nacrtam/zaokruzim gdj i sta ide,jer nisam nasao veliku sliku ploce na internetu nego samo manje na kojima ti ne mogu nacrtat nista jer se ne vide pinovi.

flea 27.06.2010. 02:16

Citiraj:

Autor asdf123 (Post 1676444)
Oprosti.. Ja se primil pisati a ti u međuvrmenu nadodao

uglavnom ovako.. kak imaš desni dolje kut ploče.. i ideš uz rub gore.. prvo naletiš na jedan red 4 igle.. tu pikneš speaker.. kak stane.. to da čuješ da bipne!
pogledaš odmah iznad toga.. imaš 9 igala.. e ljevi stupac gornje dvije su za PWR button.

sorry, ali ne kuzim, kakav speaker. U prvom sam postu napisao koje sve kablove tu imam
i da, znam da povise ova 4 u okomitom nizu gdje ih je 9 da tu moram bosti, cak pise plus i minus, ali ne znam kojim redom od dolje prema gore?
Ovaj power led i minus idu u najgornji red gdje su dvije jedna do druge? Povise ima sam jedna negativna
kad to ustekam nis se nedogadja

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 1676446)
Imas matsonicovu ms9047c+ plocu s.478 za starije Pentium/celeron procesore. Najbolje bi bilo da slikas izbliza i onda ti nacrtam/zaokruzim gdj i sta ide,jer nisam nasao veliku sliku ploce na internetu nego samo manje na kojima ti ne mogu nacrtat nista jer se ne vide pinovi.

rado, ali na mobu sam, u prvom sam postu napisao sto pise
ovak to izgleda
x
xx
xx
xx
xx
+-
s lijeve strane, okomito pise acpl led a povise toga pw-bt, a s desne strane okomito hd led i reset
ispod su 4 cinca, pise spkr
povise su 3 cinca, pise panel 1 pled1

edit: najgornji x tj cinc je desno, a ne lijevo.
Ps, ove kablove uvijek ustekavam vodoravno, nikad okomito?

asdf123 27.06.2010. 02:27

Citiraj:

Autor flea (Post 1676416)
pozdrav,
...
Imam kabele:
zeleno bijeli power led+ i -
rozo bijeli hdd led + -
zeleno crni m/b sw
crno bijeli reset sw
imam jos i dva crveno/bijeli/zeleno/crni +5v/-D/+d/ground
... 9 "stapica" u dva reda, lijevi + desni -
paralelno s lijeve strane pise (od dolje prema gore) acpi led i pw-bt, dok desno pise hd led i reset

...

ljevo dolje: zeleno bijeli power led+ i - =X= apci led
iznad njega staviš: zeleno crni m/b sw =X= pw-bt
uz njega: crno bijeli reset sw =X= reset
i dolje : rozo bijeli hdd led + - =X= hd led

zelenu i rozu usmjeris prema dolje i to je to

Ostalo je za prednji usb. trebaš i to??? mislim. bolje da to ne štekaš...

100-ti Edit :

ne, pikaš ih okomito ne vodoravno! zato ti niš ne radi!

flea 27.06.2010. 02:34

oprosti, ali ne kuzim bas ovo dolje lijevo pored...
Ja ih kopcam vodoravno jedan iznad drugog ili treba drukcije :(

asdf123 27.06.2010. 02:36

dva okomito jedan uz drugi i iznad njih opet dva okomito jedan uz drugi.. onaj gore sam ostaje prazan.

reci ovaj kabel di ti piše "zeleno bijeli power led+ i - " dal on ima 2 ili 3 rupe?

flea 27.06.2010. 02:44

uspio, hvala puno =D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:33.