PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Satelitske antene i zracenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=19178)

munst0r 31.03.2005. 01:12

Satelitske antene i zracenje

Danas mi je postavljeno jedno pitanje... A to je bilo da li satelitske antene zrace... i koliko?
Recimo da imate na terasi pred spavacom sobom 3 satelitske antene... Da li ce sad to zracit ko neki mobitel... ili ipak vise...?

Uvijek se prica o zracenju mobitela, monitora, TVa, ... al nikad nisam naisao na raspravu gdje pricaju o zracenju satelitskih antena...

Ajd... ak netko zna nest o tome nek onda podijeli to znanje s nama... :)

Bl@de 31.03.2005. 01:22

jest da se ne kuzim toliko u tu tematiku ali evo idem malo logikom. koliko znam kad koristis doma satelitsku iskljucivo primas signal i nista ne odasiljes pa stoga bi zracenje trebalo biti 0.

MadBoY 31.03.2005. 02:05

Bl@de kriva ti logika :D .

Ima zracenja...samo nemam pojma koliko... jedino sta znam je da digitalne nes malo manje zrace od analognih... :)

panoramix 31.03.2005. 07:01

Zračenja od LNB-a i "tanjura" nema. To je samo prijemni dio sustava koji ne generira nikakve valove ni na kojoj frekvenciji e da bi moglo biti zračenja. Valovi odaslani sa satelita su posvuda i takve su frekvencije koja nije štetna. Komunikacija između LNB-a i receivera je putem kabla i to je to.

Visage 31.03.2005. 07:38

Napisano je dosta materijala na tu temu.

Prvo prenos bi trebao izmedju satelita i antene biti idealan i dati idealnu sliku ;)

Jos jedna uobicajena formulacija obecanja tehnologije ;)

No u praksi, tvoj prijem je i dalje "zemaljski" i dalje ometan atmosferskim i inim faktorima.

Antena na krovu receiver u sobi, ti na nekih 3 metra sjedis i gledas
svoj "placeni" payTV program, ...nema razloga za strah.

No u urbanim gradskim uvjetima, ta antena se takodjer ponasa i kao magnet. Na putu do tebe pokupi ona i stosta neplaniranog
i ne benignih signala po zdravlje. No u ovim kucnim uvjetima nema veceg razloga za brigu.

Ono sto nije preporucljivo je drzati antenu u sobi ili imati istu pred prozorom, tik do mjesta spavanja. To sigurno nije zdravo, ma u kakvim malim dozama. Sredinom 80-ih mnogi su ducani satelitske opreme imali trend drzati pogoleme tanjure u samom salonu kako
bi prezentacijski bilo atraktivnije (posebno DE). Poljoopskrba (povremeno) i jedan mali ducan u Tkalči (Zagreb) isto su radili na taj nacin, par sati sjedenja i glavobolje nisu bile neobicna stvar :(

Jasno, danas je ovakvo "drzanje" besmisleno pa nije bitno.
No na nekom balkonu sjediti frekventno i imati pred nosom antenu nije nesto sto smatram zdravim.

Michel 31.03.2005. 07:41

KRIVO zrače ali ne puno pogotovo ako si iza zidova naprimjer:
Kada signal sa satelita se odašilje onda se na SA"PJATA" svo zračenie fokusir na LNB. DAKLE NA LNB JE SIGNAL PUNO JAČI NEGO NA DRUGIM MJESTIMA. A KAKO JE SIGNAL U BITI EL VAL VISOKE FREKVEJCIJE STVARA SE ZRAČENJE. RADIO SA SATELITSKIMA NA PRAKSI + sad studiram elektrotehniku i kažem ti da sigurno zrači. ALI ako si dalje od nje tj. iza zida ko što sam već reko zračenje je minimalno.

Visage 31.03.2005. 07:55

Citiraj:

Originally posted by Michel KRIVO zrače ali ne puno pogotovo ako si iza zidova naprimjer: Kada signal sa satelita se odašilje onda se na SA"PJATA" svo zračenie fokusir na LNB. DAKLE NA LNB JE SIGNAL PUNO JAČI NEGO NA DRUGIM MJESTIMA. A KAKO JE SIGNAL U BITI EL VAL VISOKE FREKVEJCIJE STVARA SE ZRAČENJE. RADIO SA SATELITSKIMA NA PRAKSI + sad studiram elektrotehniku i kažem ti da sigurno zrači. ALI ako si dalje od nje tj. iza zida ko što sam već reko zračenje je minimalno.
Pa to sam i smatrao kucnim sigurnim uvjetima (zidovi)

No ima puno obiteljskih kuca sa velikim balkonima, pa na kraju antena zavrsi pola metra od uobicajene pozicije gdje se nalazi balkonski stol za sjedenje. To nikako nije pozeljno.

A sad kad spominjes svoj faks, zadnja verifikacija je nazalost
jedino precizna na individualnoj bazi provjere.

U urbanim uvjetima, moguce su svakojake situacije, pa samim time i razlike u intezitetu. (okolni faktori) no u normalnim situacijama gdje je zid ipak stvara zastitu, manje je razloga za brigu.

Freek 31.03.2005. 08:57

od jedne ti neće bit ništa, al kod mene evo 4 komada:D
Znam da je jednom lik išao popravljat krov na Britanskom veleposlantvu(okupljalište špijuna):D , i da kad je došao gore imao je šta vidit. Satelitska na satelitskoj i to dvosmjerne satelitske. Čovjek je rekao da nema šanse da se on može ptibližit drugom dijelu krova kolko je zračenja bilo.;)

Fleks 31.03.2005. 18:39

Citiraj:

Originally posted by Freek
od jedne ti neće bit ništa, al kod mene evo 4 komada:D
Pazi da ti JaJa ne odpadnu :p :D

Freek 31.03.2005. 18:58

Citiraj:

Originally posted by Fleks
Pazi da ti JaJa ne odpadnu :p :D
otpadnu:confused: , pa budu postala još veća:p

panoramix 31.03.2005. 19:10

Ajd ekipa, nemojte dramatizirati s zračenjem satelitske antene. Bilo bi bolje zamisliti se nad onim stvarčicama koje svakodnevno držimo na uhu. Mene, npr. kad razgovaram putem bežičnog Alcatel telefona, nakon 3-4 minute nešto "grije" oko uha i osjećam neku napetost u tom dijelu glave. To je jamačno zračenje kojeg treba izbjegavati. Slično je i sa starijim modelima Motorole-

MadBoY 31.03.2005. 19:24

Il ova stvar sto buljimo u nju...upravo dok ovo citate....da ... da... monitor :D

Tooma 01.04.2005. 03:50

Citiraj:

Originally posted by Michel
KRIVO zrače ali ne puno pogotovo ako si iza zidova naprimjer:
Kada signal sa satelita se odašilje onda se na SA"PJATA" svo zračenie fokusir na LNB. DAKLE NA LNB JE SIGNAL PUNO JAČI NEGO NA DRUGIM MJESTIMA. A KAKO JE SIGNAL U BITI EL VAL VISOKE FREKVEJCIJE STVARA SE ZRAČENJE. RADIO SA SATELITSKIMA NA PRAKSI + sad studiram elektrotehniku i kažem ti da sigurno zrači. ALI ako si dalje od nje tj. iza zida ko što sam već reko zračenje je minimalno.

po toj logici onda ti je bolje imat pijat jer je on uvijek okrenut suprotno od kuce pa ne prousta zracenje u kucu iza sebe

Trek 01.04.2005. 11:18

u praksi statelitskih se netreba bojat bazne stanice su 3 puta gora stvar pa opet svi zivi i vecinom zdravi...

big_B 02.04.2005. 21:09

Citiraj:

Il ova stvar sto buljimo u nju...upravo dok ovo citate....da ... da... monitor

LCD ????:)

Fleks 02.04.2005. 21:50

Citiraj:

Originally posted by big_B
LCD ????:)
Ma i to zrači. Svi bi se trebali preselit iza 20cm olova.

vga killer 03.04.2005. 01:32

Vidim da ću morat slikat kuću od lika na moru. Jedno 20 ogromnih tanjura i stup s 4 reda po negdje 10-ak običnih antena.

Fleks 03.04.2005. 01:43

Citiraj:

Originally posted by vga killer
Vidim da ću morat slikat kuću od lika na moru. Jedno 20 ogromnih tanjura i stup s 4 reda po negdje 10-ak običnih antena.
Rob mass medie :D

big_B 03.04.2005. 11:25

Citiraj:

Ma i to zrači. Svi bi se trebali preselit iza 20cm olova.
: nono : Na koju foru ?

MaliDavor 27.08.2015. 11:44

Eeee, a jel ima tko kakvi savjet kakav aparta i gdje kupiti da izmjeri se koliko zraci prostorija? :O

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:57.