![]() |
Satelitske antene i zracenje
Danas mi je postavljeno jedno pitanje... A to je bilo da li satelitske antene zrace... i koliko?
Recimo da imate na terasi pred spavacom sobom 3 satelitske antene... Da li ce sad to zracit ko neki mobitel... ili ipak vise...? Uvijek se prica o zracenju mobitela, monitora, TVa, ... al nikad nisam naisao na raspravu gdje pricaju o zracenju satelitskih antena... Ajd... ak netko zna nest o tome nek onda podijeli to znanje s nama... :) |
jest da se ne kuzim toliko u tu tematiku ali evo idem malo logikom. koliko znam kad koristis doma satelitsku iskljucivo primas signal i nista ne odasiljes pa stoga bi zracenje trebalo biti 0.
|
Bl@de kriva ti logika :D .
Ima zracenja...samo nemam pojma koliko... jedino sta znam je da digitalne nes malo manje zrace od analognih... :) |
Zračenja od LNB-a i "tanjura" nema. To je samo prijemni dio sustava koji ne generira nikakve valove ni na kojoj frekvenciji e da bi moglo biti zračenja. Valovi odaslani sa satelita su posvuda i takve su frekvencije koja nije štetna. Komunikacija između LNB-a i receivera je putem kabla i to je to.
|
Napisano je dosta materijala na tu temu.
Prvo prenos bi trebao izmedju satelita i antene biti idealan i dati idealnu sliku ;) Jos jedna uobicajena formulacija obecanja tehnologije ;) No u praksi, tvoj prijem je i dalje "zemaljski" i dalje ometan atmosferskim i inim faktorima. Antena na krovu receiver u sobi, ti na nekih 3 metra sjedis i gledas svoj "placeni" payTV program, ...nema razloga za strah. No u urbanim gradskim uvjetima, ta antena se takodjer ponasa i kao magnet. Na putu do tebe pokupi ona i stosta neplaniranog i ne benignih signala po zdravlje. No u ovim kucnim uvjetima nema veceg razloga za brigu. Ono sto nije preporucljivo je drzati antenu u sobi ili imati istu pred prozorom, tik do mjesta spavanja. To sigurno nije zdravo, ma u kakvim malim dozama. Sredinom 80-ih mnogi su ducani satelitske opreme imali trend drzati pogoleme tanjure u samom salonu kako bi prezentacijski bilo atraktivnije (posebno DE). Poljoopskrba (povremeno) i jedan mali ducan u Tkalči (Zagreb) isto su radili na taj nacin, par sati sjedenja i glavobolje nisu bile neobicna stvar :( Jasno, danas je ovakvo "drzanje" besmisleno pa nije bitno. No na nekom balkonu sjediti frekventno i imati pred nosom antenu nije nesto sto smatram zdravim. |
KRIVO zrače ali ne puno pogotovo ako si iza zidova naprimjer:
Kada signal sa satelita se odašilje onda se na SA"PJATA" svo zračenie fokusir na LNB. DAKLE NA LNB JE SIGNAL PUNO JAČI NEGO NA DRUGIM MJESTIMA. A KAKO JE SIGNAL U BITI EL VAL VISOKE FREKVEJCIJE STVARA SE ZRAČENJE. RADIO SA SATELITSKIMA NA PRAKSI + sad studiram elektrotehniku i kažem ti da sigurno zrači. ALI ako si dalje od nje tj. iza zida ko što sam već reko zračenje je minimalno. |
Citiraj:
No ima puno obiteljskih kuca sa velikim balkonima, pa na kraju antena zavrsi pola metra od uobicajene pozicije gdje se nalazi balkonski stol za sjedenje. To nikako nije pozeljno. A sad kad spominjes svoj faks, zadnja verifikacija je nazalost jedino precizna na individualnoj bazi provjere. U urbanim uvjetima, moguce su svakojake situacije, pa samim time i razlike u intezitetu. (okolni faktori) no u normalnim situacijama gdje je zid ipak stvara zastitu, manje je razloga za brigu. |
od jedne ti neće bit ništa, al kod mene evo 4 komada:D
Znam da je jednom lik išao popravljat krov na Britanskom veleposlantvu(okupljalište špijuna):D , i da kad je došao gore imao je šta vidit. Satelitska na satelitskoj i to dvosmjerne satelitske. Čovjek je rekao da nema šanse da se on može ptibližit drugom dijelu krova kolko je zračenja bilo.;) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ajd ekipa, nemojte dramatizirati s zračenjem satelitske antene. Bilo bi bolje zamisliti se nad onim stvarčicama koje svakodnevno držimo na uhu. Mene, npr. kad razgovaram putem bežičnog Alcatel telefona, nakon 3-4 minute nešto "grije" oko uha i osjećam neku napetost u tom dijelu glave. To je jamačno zračenje kojeg treba izbjegavati. Slično je i sa starijim modelima Motorole-
|
Il ova stvar sto buljimo u nju...upravo dok ovo citate....da ... da... monitor :D
|
Citiraj:
|
u praksi statelitskih se netreba bojat bazne stanice su 3 puta gora stvar pa opet svi zivi i vecinom zdravi...
|
Citiraj:
LCD ????:) |
Citiraj:
|
Vidim da ću morat slikat kuću od lika na moru. Jedno 20 ogromnih tanjura i stup s 4 reda po negdje 10-ak običnih antena.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Eeee, a jel ima tko kakvi savjet kakav aparta i gdje kupiti da izmjeri se koliko zraci prostorija? :O
__________________ Satelitsko praćenje |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:57. |