PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Komentari i prijedlozi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mobiteli i PDA uređaji - opravdana podjela? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=191599)

xlr 20.06.2010. 17:32

Mobiteli i PDA uređaji - opravdana podjela?

Nisam tip koji voli gunđati oko strukture foruma na kojima sudjeluje samo kao obični član, ali ovo već duže vrijeme želim priupitati.

Koliko je u današnje vrijeme opravdana podjela podforuma "Mobilno" na "PDA" i "Mobitele"?
S druge strane, koje uvjete moja tema treba ispuniti da bih je smjestio u PDA, odnosno Mobitele, ako uzmemo u obzir da velika većina današnjih mobitela ima PDA karakteristike, pa i više od toga, dok su PDA uređaji vrlo rijetki (strah me reći da se više ne koriste :))?

Pitam iz razloga jer u PDA forumu vidim jako puno tema koje tamo ne pripadaju jer se u njima priča o mobitelima i mobilnim OS-ovima. Na kraju ja to vidim kao dva podforuma za jednote istu stvar.

Pritom ne ulazim u rad moderatora, samo me zanima mišljenje vas i eventualno drugih članova. Što ćete na kaju odlučiti ostavljam vama na volju - znam da su mobiteli tek jedan popratni sadržaj na ovom forumu i to je ok.
:chears:

Router 20.06.2010. 20:06

Slazem se da ta podjela vise ne stoji u realnosti,ali treba uzeti u obzir da nekad zaista je.A i sama promjena te klasifikacije dosad eto nije dosla niti jednom u konkretan centar paznje,vjerujem da smo mnogi to zamijetili ali eto,ipak se radi kao sto si rekao i sam vise o nuspojavi na forumu(za mobitele mislim :) )

tor 20.06.2010. 20:22

Da, ima smisla to što pitaš. Do sada nitko jednostavno nije potegao to pitanje, no eto - sad je tu :D
Budemo promozgali kako to najbolje napraviti.

xlr 20.06.2010. 20:45

Citiraj:

Autor Router (Post 1671835)
Slazem se da ta podjela vise ne stoji u realnosti,ali treba uzeti u obzir da nekad zaista je.

Slažem se, naravno. Čak i na cafeu PDA forum još uvijek egzistira, ali se u njemu već duže vrijeme skuplja paučina :) Razlog tome je, kao što rekoh, manjak PDA uređaja, ali i općenito struktura foruma koja je okrenuta mobitelima pa se za svako pitanje nađe prigodan podforum a da to nije PDA.

Citiraj:

Autor Router (Post 1671835)
...ali eto,ipak se radi kao sto si rekao i sam vise o nuspojavi na forumu(za mobitele mislim :) )

Kad moderator Mobitela kaže da su oni samo nuspojava, onda mi ne preostaje ništa nego složiti se s njim :)

Citiraj:

Autor tor (Post 1671856)
Da, ima smisla to što pitaš. Do sada nitko jednostavno nije potegao to pitanje, no eto - sad je tu :D
Budemo promozgali kako to najbolje napraviti.

Zašto imam filing kao da nisi baš oduševljen :D
Anyway, kako u vašem slučaju Mobiteli i PDA ne predstavljaju neznam kakvu kompliciranu strukturu, možda ih jednostavno možete spojiti u "Mobiteli & PDA". Sve dok netko zbog toga ne izgubi radno mjesto, ni ja se neću osjećati krivim :)

khm 20.06.2010. 21:09

Što se tiče mobilnosti danas na tržištu imamo notebookove, netbookove, tablete koji su nedavno prestigli netbookove po prodaji, znači perspektivni uređaji, imamo mobitele i smartphone uređaje.
Znači, to bi sad sve trebalo smjestiti u 2-3 podforuma.

U podforumu 'Prijenosnici' bi se trebalo pričati o notebookovima, netbookovima i tabletima, uz taj podforum ostaviti još sadašnji 'Mobiteli', eventualno ga preimenovati u 'Mobiteli i Smartphones', jer vidim da ljudi u PDA forum stavljaju telefone koji su ili obični mobiteli samo imaju touch screen ili smartphonovi koji su u zadnje vrijeme popularni, tipa HTC, Nokia N, Apple, Blackberry...

Ili napraviti tri podforuma, prijenosnici, mobiteli, smartphone, znači dovoljno bi bilo preimenovati PDA u smartp. i tu i tamo prebacit neke teme.

Smartphone uređaji su zapravo nasljednici onih klasičnih PDA uređaja koji se danas jedva prodavaju.

tor 20.06.2010. 21:24

da, ovo što je khm napisao mi zvuči prilično razumno.

MadBoY 21.06.2010. 13:49

Mislim da nema bas smisla razdvajati Mobitele i Smartphone u dva podforuma.
Jednostavno spojiti Mobitele i PDA u jedan podforum i nazvati ga Mobiteli.
Ionako je vecina upita vezana uz neki od smartphone uredjaja.

mc_fish 22.06.2010. 00:49

da li ima smisla spajati? ako da, važno je da li se radi o mob-u ili nekom smartphone-u, no kakvo je trenutno stanje imena tema...ne može se znati da li se radi o jednom ili drugom tipa ko trznica "mob:" sony ericson t230 i "pda:" htc universal ili još bolje "WMx:", "Apple":, "Symbian" ...

obrazloženje: danas ima hrpa mobitela koje imaju ili svoj "smartphone" OS ili neki od "poznatijih" kao Symbian, WM, Apple, Android... tako da spajanje te 2 podgrupe ne donosi nikakve prednosti, barem po meni...doduše ime PDA znači u stvari mobitel sa informacijskim menadžmentom i Internetom, što pak danas može 99% svih mobilnih uređaja hehe:)

moj prijedlog je da ili se spoje, pa imaju kvalitetna imena tema, ili se PDA preimenuje u Smartphone, što je po meni bolje.

Mad_Duke 22.06.2010. 02:00

Evo i desete solucije

Prijenosnici (Notebook, Netbook, Tablet)
Mobilni operativni sustavi (iPhone OS, Android, WM, Maemo...)
Mobilni uređaji i ostalo (Mobiteli, PDA...)

Ne slažem se sa mek ribom. PDA nije smartphone jer PDA ne može slati SMS poruke i ostvarivati pozive preko klasične "GSM" mreže.

Kako je sve manje takvih uređaja (odnosno njihovih korisnika) mislim da je dost bubnut ih u "ostalo" skupa sa mobačima.

mc_fish 22.06.2010. 02:05

zašto nebi mogao slati SMS-ove i ostvaritavi pozive? to su samo dodaci...u suštini, PDA je "privatni tajnik", dakle mogučnosti PDA koje ispunjava čine ga onime što jest - što pak može 90% mobitela

microsoft66 22.06.2010. 17:06

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 1672227)
Mislim da nema bas smisla razdvajati Mobitele i Smartphone u dva podforuma.
Jednostavno spojiti Mobitele i PDA u jedan podforum i nazvati ga Mobiteli.
Ionako je vecina upita vezana uz neki od smartphone uredjaja.

+1

Za nekih 5-10 godina kad budu samo smartfoni opet ce netko potegniti pitanje ajmo podforum mobiteli promjenit u smartphone jer su mobiteli povijest :p

Inace ta podjela,mobiteli ,PDA i na trzistu gubi smisao,sve ide prema tome da ce ostati samo samo smartfoni i to je to

Prijenosnici i Mobiteli i odlicno....PDA ubacit u mobitele

EDIT:sto se mene tice ja bih maknio i pdf VIA, SiS i ostali

microsoft66 01.08.2010. 14:47

admini možete se barem oglasiti u vezi ovoga,dosta je vec proslo

tor 01.08.2010. 19:45

Već sam gore napisao - prijedlog je razuman, kad se završe neke stvari dolazi na red i to.

microsoft66 29.09.2011. 22:43

doće valjda jednog dana :D

tor 30.09.2011. 07:55

evo, zaboravih :D
Prebacio teme s PDA, renejmo stari podforum i to bi trebalo biti oko za sad.

microsoft66 30.09.2011. 14:10

je bas dobro izgleda!pohvaljujem :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:11.