![]() |
Glasan CPU cooler.
Pozdrav svima. Naime imam intel duo e7500, služi me već dobrih 9mjeseci. Kada sam ga kupio prvo što me je kod njega iznenadilo je bio iznimno tih rad. Jučer otvorim bočnu stranu. počistim vent od grafičke, maknem svu prašinu iz kučišta, te se na kraju odlučim da skinem cpu cooler te njega također pobrišem, jer je bio krcat prašine (a sad dolaze ljetni mjeseci, vručine..bla bla..) Uglavnom skinem taj cooler očistim, te krenem vratiti kad ono nikako da skonram kako treba vratiti..jer prethodno nikad nisam to radio..Na kraju uspijem nekako vratiti, pogledam dali sve čvrsto stoji te ponovno upalim računalo..e tu se javlja problem. U normalnom radu procesor je nekih 30% bučniji, što i nije toliki problem, međutim u igrama buka procesora je jednostavno pre velika! Stvarno neznam kako da to sredim. Pokušao sam još jednom učvrstiti one vide..Uglavnom ne znam kako da izađem na kraj s ovom bukom..Pa ukoliko netko ima savjet neka me savjetuje..Hvala
|
Provjeri prvo dvije stvari: dali si dobro namontiro cooler (imaš hrpu slika, youtube...) te da li je dobro nanesen sloj paste. Dobro bi bilo i da nam kažeš temperature proca!
Vjerojatno je nešto od toga pa se toplina slabo prenosi te cooler urla da bi bolje ohladio proc. |
temperature su sasvim u redu. otprilike 35-40c*
EDIT: Broj okretaja je pri nekim jednostavnim operacijama gotovo 2100okr/min |
Jesi ga spojio na 3-pinski ili 4-pinski konektor? Moguće da se vrti na 12 V cijelo vrijeme.
|
Imaš i u biosu postavke za regulaciju ventilatora pa možda tam nešto iskemijaš.
|
Citiraj:
|
Evo ti ove slike.
www.pohrani.com/f/2z/1/22BHevq3/x58a-ud7.jpg 4-pinski (obično je tagiran imenom CPU_FAN) ima jedan pin više od 3-pinskog (očito), a taj jedan više služi za regulaciju brzine (PWM) ovisno o temperaturi i opterećnju procesora. Ako si spojio na 3-pina (tagira se na matičnu ploču obično kao SYS_FAN1 npr.) onda će ti se ventilator hladnjaka vrtiti na punim okretajima, odnosno na 12 V. |
Spoio sam na 4pinski.
|
Citiraj:
EDIT: Kasnim |
evo eliminirali smo taj konektor..dalje :P
|
Jel se čuje glasnije onak normalno glasnije ili je zvuk drugačiji odnosno nije ko prije?
Moguće da mu je mehanizam prdnuo. |
Citiraj:
Da, ovo što ivand123 kaže, možda je senzor prdnuo. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Vrlo vjerojatno si polomio ventilator dok si ga čistio. Jesi ga možda zavrtio u pogrešnom smjeru? :)
|
nisam naopako spojio. a i sam cooler nisam puni čistio..samo sam malo ventulator pobrisao suhom krpom
EDIT: evo upravo preku SpeedFan-a pratim okretaje. dok sam u codu okretaji rastu. Br okretaja je sa 1200 nakon 10min došao do 1800? te i dalje raste..koliki je normalan broj okretaja u igrama i dali je normalno da raste* |
Normalno je da raste jer se u igrama proc više opterećuje pa ga treba i bolje hladiti. Skini opet taj vent i pokušaj ga staviti nazad, ali pazi kako to činiš. btw, na ventilatoru su 2 strelice. Jedna pokazuje smjer vrtnje, a druga smjer puhanja. Smjer vrtnje nije toliko bitan, ali zrak mora puhati prema cooleru proca.
|
Citiraj:
|
da, ali nije normalno da se cuje ko dizel motor iz 89'te :D
|
Citiraj:
|
Vjerojatno si to eliminirao, ali ako kojim slucajem nisi, baci oko da ti lopatice venta negdje lagano ne struzu o kabel.
Obzirom da si rastavljao, takodjer eliminiraj eventualnu rezonanciju kucista/elemenata unutar kucista. |
Da, obratio sam pozornost i na kabel, odnosno ništa mi ne struže o lopatice venta. Dakle to je eliminirano.
Inaće..gdje ima kupit taj CM TX sereis? |
Citiraj:
|
Da se uključim..vrlo vjerojatna dijagnoza je da je otišao ležaj ventilatora. Probaj rastavit ventilator i kapni malo ulja na ležaj.
|
Ja sam več probao rastaviti intelov stock!
Al pošto je za to potrebno inteligencije.. naravno da sam ga nakon toga bacil! Kada se kuglice u ležaju šotrgaju.. više ni ulje ne pomaže.. zapravo pomaže ali nije ko novi.. a i u kratkom vrremenu opet propjeva LP |
Mislim da mu je najbolje da si kupi ovako nesto
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=7826 Kupio sam ga za sestrin komp, ima intel s.775. Niti se ne cuje, dobro hladi a nije previse novaca. Jedina mana je to ako imas deblje prste ces se namuciti sa postavljanjem coolera jer nemas bas puno mjesta |
Citiraj:
Nevjerovatno je da još uvijek ima sobarica koje zamišljaju SKF 6205 ležaj u pljastikaner ventilatoru :D :D |
Moja preporuka:
http://www.overclockersclub.com/reviews/scythe_kama/ Odličan hladnjak na kojega idu do 3(!) ventilatora, ide na sve sockete. U linksa me izašao oko 280kn. Jedina mana je eventualno visina i malo teža instalacija. |
Kama je dobar izbor samo je pitanje kakvo kuciste ima dal ce mu stati unutra :D
|
Zašto mu je to uopće potrebno kad TX3 i Katana 3 su i veše nego odlični izbori (oko 150kn)?
|
U principu se slažem, i najjeftiniji nereferentni je bolji od referentnog. Na skuplje se ide samo zbog OC/tišine.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:51. |