![]() |
1 mreža, 2 kanala
nisam imao pojma kako nazvati temu, ovako je vjerojatno zbunjujuće ali šta mogu.
imam problem. spajam se na net preko hotspota koji je negdje u centru grada, ja sam nešto dalje ali imam signal. vrtio sam antenu i mislim da bolje od ovako ju ne mogu podesit, signal je kakav je, oscilira, ali se mota oko -70 dB. problem je šta taj hotspot koristi 2 kanala, 6. i 11. ime mreže je isto, a mac adresa se razlikuje samo po zadnjem broju. spojen sam na 11. kanal i net radi pristojno, ping je prema gateway-u koma, jako oscilira, sa 5-6ms, pa 200-300 i ponekad oko 2000-2500ms, i kad pingam svaki 50-60 paket se izgubi. signal na 6. kanalu je puno lošiji. za spajanje na mrežu koristim airlive AP, ali on sam svako toliko se prespoji na 6. kanal i tada mi net ne radi. moram se logirat na ap, ić na site survey, odabrati mrežu na 11. kanalu i connectat ga. i to onda tako radi neko vrijeme, ponekad sat-dva, ponekad dan-dva. postoji opcija da sam izaberem kanal, ali mi nije dostupna. ako prebacim network type na ad-hoc, nudi mi mogućnost da sam odaberem kanal, ali tada nije spojen na mrežu. čim odem na site survey i stisnem connect, on se opet prebaci u infrastructure mode i zasivi mi opciju biranja kanala. za moje potrebe net je super, ne plaćam ga ništa, imam fantastičan uplink ponekad i 5 mbita, a downlink kako kada, preko noći 10tak mbita, preko dana 2-3. jedino bim vas zamolio za help dali se dotični ap može podesit da je uvijek spojen na isti kanal. imam airlive wl-5470. ima fiksnu ip adresu, jer gateway je na 192.168.1.1, pa sam mu dao 192.168.1.250 da ne dođe u koliziju sa nekim drugim klijentom na mreži, ako ga podesim da mu dhcp server da adresu onda mu više ne mogu pristupit jer mu neznam adresu, a ako izgubi link onda se mogu slikat jer mu ne mogu pristupit. od "naprednih" opcija : preamble type je na short, iapp na disabled, 802.11g protection na disabled, ack timeout na auto, inactivity time na 50 000ms. dali bi se šta promijenilo ako ga prebacim na universal repeater ili bridge mode? s obzirom da je antena na krovu, ako ga prebacim u universal repeater tada će se cijeli moj kvart moć spajat na moj ap i gutat mi propusnost, a i neznam kakav će mi bit signal. koristim grid antenu za spajanje. evo baš kad sam mislio postat vidim da net ne radi. pod status mi piše ovo Channel Number: 6 Encryption: Disabled State: Connected BSSID: 00:4f:62:2b:26:94 A kad se prespojim na 11. kanal onda ovo Channel Number: 11 Encryption: Disabled State: Connected BSSID: 00:4f:62:2b:26:90 |
pod active clients pretpostavljam da se nalazi AP na kojeg sam spojen, ali data rate stalno skače, kad ne koristim net onda je 1-2 mbita, kad surfam onda je 48-54
http://i48.tinypic.com/mkbx2r.png http://i47.tinypic.com/a0fibt.png http://i48.tinypic.com/205fkb7.png |
Rekao si da ti brzina ne prelazi 10mbps, probaj prebacit u 802.11b mode sigurno bi ti trebao biti stabilniji link al naravno max 11 mbps, pa se onda mozda nece odspajat sa mreze.
|
probao sam još prije, nema promjene. nije utjecalo niti na stabilnost pinga.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:01. |