PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Komp zašteka u igrama, na screensaveru, kad gledam film ili na YouTubeu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=190713)

DiRT 08.06.2010. 22:34

(riješeno) Komp zašteka u igrama, na screensaveru, kad gledam film ili na YouTubeu

Pozdrav,

Konfa je pod "Moj komp" i imam po meni gadan problem i mrzim ga. :fuming:
Na prvi pogled kao super komp za danas i sve, ali nije. Dakle, kao što je u naslovu navedeno, mogu reć da svugdje zašteka. Posudio sam druge rame i isto se događa, drugu grafu, opet isto. Probavao sam driverima kako sa hd4890 tako i sa x1950pro. Znači sve je obrisano u safe modu sa driver sweeperom, i na win7 i na xp-u. Svakim danom mogao bi reć da je sve gore, prije mi je samo COD4 MP zaštekao i onda sam morao resetirat komp (slika se jednostavno smrzne, a nekad se komp i sam restarta), a sada polako počinje zaštekavati u svemu. Danas sam instalirao 3 igre (novije), ušao u njih, naravno nisam mogao ni igrat kad je s*ebano, znači singleplayer i zašteka. Tako nekoliko puta dnevno se događa (najviše u igrama, rjeđe u "idle-u"). Neznam šta bi to moglo bit kad se sa drugim ramima i grafom događa isto. Ciljam na tri stvari: napajanje, matičnu ili procesor. Drugo stvarno neznam šta bi bilo. HDD-ovi nebi smjeli bit. A i kolko se čuje da ta matična ima užasne senzore (dakle neke probleme) pa naponi i frekvencije dosta variraju. Molio bi nekog ko zna u čemu je problem, a od strane ADM-a sam dobio informaciju da donesem sumnjive dijelove na servis da utvrde kvar, i to svaki posebno, a to znači i mislim da tako nikad neće nać kvar, a ako nosim sve, pošto je konfiguracija kupljena svaki dio posebno, snosit ću na svoj trošak. Ako itko zna pravi uzrok problema bio bi mu zahvalan! Hvala!:chears:

Joke 09.06.2010. 03:59

Sto ti kaze event viewer?
Zasto mislis "HDD-ovi ne bi smijeli bit", odvrti i za njih test.

sina xx3 09.06.2010. 08:14

Vidim da ti je proc. OC-an i da kuca na 3.7GHz,....vrati ga na default pa vidi jel se i dalje smrzava.
Imao sličan slučaj ali sa 4850 a problem riješio tako da sam spustio gpu takt i frekvu memorije za 10%,u sintetici je bila zamijetna razlika dok u real lifu tj. u igricama nisam primjetio ništa (par fps-a manje),te više nije zapinjao i smrzavao.

DiRT 09.06.2010. 13:12

Citiraj:

Autor Joke (Post 1663787)
Sto ti kaze event viewer?
Zasto mislis "HDD-ovi ne bi smijeli bit", odvrti i za njih test.

Probat ću to pa kažem šta je.

Citiraj:

Autor sina xx3 (Post 1663815)
Vidim da ti je proc. OC-an i da kuca na 3.7GHz,....vrati ga na default pa vidi jel se i dalje smrzava.
Imao sličan slučaj ali sa 4850 a problem riješio tako da sam spustio gpu takt i frekvu memorije za 10%,u sintetici je bila zamijetna razlika dok u real lifu tj. u igricama nisam primjetio ništa (par fps-a manje),te više nije zapinjao i smrzavao.

Proc je dosta vremena klokan i tako mi je stalno, ali već cca. 2 tjedna je na defaultu, i ništa nije klokano, ali baš ništa. Sa defaultom, komp mi je počeo radit još gore, u svemu šteka što sam naveo. Neki put da, neki put ne, ali u igrama uvijek čim pokrenem bilo koju igru. Prvo šteka, sve je sporo i onda zašteka, a COD 4 MP radi glatko i super i odjednom zašteka. Grafu nikad nisam OC. Jedino podizanje frekvencija u CCC-u, ali sve je bilo na default voltaži tako da nije problem grafička.

WraGG 09.06.2010. 14:00

Nesto se tebi opasno pregrijava, meni se cini. Najprije sve rastavi i svaki hladnjak skini. Dobro ih propusi i ocisti, a staru pastu skini. Stavi novu pastu jako tanko i hladnjake stavi nazad i pazi da nalegnu dobro.
Vrucine su opet pocele pa mi se to cini kao najvjerojatniji problem.

DiRT 09.06.2010. 14:26

Citiraj:

Autor WraGG (Post 1664027)
Nesto se tebi opasno pregrijava, meni se cini. Najprije sve rastavi i svaki hladnjak skini. Dobro ih propusi i ocisti, a staru pastu skini. Stavi novu pastu jako tanko i hladnjake stavi nazad i pazi da nalegnu dobro.
Vrucine su opet pocele pa mi se to cini kao najvjerojatniji problem.

Događalo mi se to i prije ovih vrućina, temperature su u najnormalnijem redu, što se tiče prašine, s tim nemam nikakvih problema, stavljao sam hladnjak već 2 puta u kojih godinu dana, oba puta sam dobro namjestio. Prvi put je bila obična pasta dobivena na hladnjaku pa sam drugim rastavljanjem stavio Arctic Ceramique, a sloj nije debeo, normalan je i prekriva cijelu bazu CPU-a. Sve sam dobro napravio kako treba. Izgleda da ću morat stavit athlon 3200+ pa ako i tada zašteka onda jedino preostaje nosit matičnu ili napajanje na servis.
Što se tiče HDD-ova, green je mogu reć novi i prije njega mi se događalo isto, samo prije je zamrzavanje bilo rjeđe, a sad je sve češće i češće. Za plavi hard sam mislio da nije u redu kad sam tek kupio komp i nosio sam ga na servis i bilo je sve ok, XP instalacija nije bila dobra. To je sve o mom kompu. Nemam više ništa za reć. Probat ću još stavit drugi proc i to je to...
No hvala vam što ste htjeli pomoć, ali 100% sam siguran da nisu ti mali problemi nego nešto na matičnoj ili u napajanju ili čak win XP-u al nebi smijelo bit. Moram još probavat te probleme na win 7, tamo još nisam naišao na to kad sam rijetko na sedmici.

DiRT 10.06.2010. 14:41

Danas ušao u GTA San Andreas, nisam ni igrao nego samo bio u meni-u, zašteka i ventilator na grafi se počne brže vrtit i nakon 5-10 min čekanja, ništa, brže se vrti kao da je u loadu i igram(govorim o x1950pro).

sina xx3 10.06.2010. 15:06

Hmm,...znači čim aktiviraš 3D aplikaciju grafa ti se očito pregrije što znači ili nema dobar kontakt između hladnjaka i Gpu chipa pa se odmah pregrije i zašteka ili je grafička što bi Sanader rekao "u banani":D.

Alph4Dawg 10.06.2010. 15:10

Imao identičan problem,nakon svih dijagnoza i testova,posuđivanja komponenti i zamjena - problem je bila matična.Zamjenio matičnu i radi k'o beba.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=185520

DiRT 10.06.2010. 15:16

Citiraj:

Autor sina xx3 (Post 1664758)
Hmm,...znači čim aktiviraš 3D aplikaciju grafa ti se očito pregrije što znači ili nema dobar kontakt između hladnjaka i Gpu chipa pa se odmah pregrije i zašteka ili je grafička što bi Sanader rekao "u banani":D.

Hehe....da, stvarno neznam šta je, čudno je užas. Kvar je sigurno negdje, ali se ne može vidjet. :)

Citiraj:

Autor Mansky Hunt (Post 1664763)
Imao identičan problem,nakon svih dijagnoza i testova,posuđivanja komponenti i zamjena - problem je bila matična.Zamjenio matičnu i radi k'o beba.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=185520

I ja sam prvi put odma pomislio da je matična jer većina ljudi i mojih prijatelja su pljuvali po Asrock-u (neki i dalje to rade). Ništa onda, moram odnijeti matičnu na servis do god je pod garancijom. Ako je u tome problem stvarno sam ti zahvalan što bar nešto znaš i sličan ili gotovo isti problem si imao. :D :chears:

EDIT: @Mansky Hunt...............Sad sam pročitao tvoj problem, stvarno sve, sve, sve isto i sve si naveo što treba i što si isprobavao. Tako je i meni samo mi se neda ponovo instalirat skroz novi windowsi (dakle XP, ne win 7) jer nije do tog makar imam Acronis True Image, ali mi se neda vraćat sustav, a mislim da bi bilo opet isto. Dakle, dobro si rekao, identičan problem. :D

Alph4Dawg 10.06.2010. 15:26

Ma ništa,ja se nadam da je to problem,pa da ne moraš ništa platiti,a da ti srede i sve bude fajn!
Znam kako je frustrirajuće kad se jednostavno smrzne,pa čak i kod nekih najosnovnijih radnji,pa eto..ako mogu pomoći,zašto ne?
Javi kako je prošlo. :chears:

DiRT 10.06.2010. 15:33

Citiraj:

Autor Mansky Hunt (Post 1664775)
Ma ništa,ja se nadam da je to problem,pa da ne moraš ništa platiti,a da ti srede i sve bude fajn!
Znam kako je frustrirajuće kad se jednostavno smrzne,pa čak i kod nekih najosnovnijih radnji,pa eto..ako mogu pomoći,zašto ne?
Javi kako je prošlo. :chears:

Da, istina, i to za poludit je problem. Nemogu više ni igrat nijednu igru a da se ne smrzne. No, još jednom hvala na pomoći i javim ti ako riješim problem kad nađem vremena za kakvih mjesec dana, možda manje.
Pozdrav! :chears:

DiRT 26.06.2010. 21:56

U četvrtak sam išao po ploču i dobio novu. Zasad ne šteka i nadam se da je matična stvarala probleme. Hvala što si mi pomogao da utvrdim kvar. :chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:49.