![]() |
spajanje webstar modema i routera
pozdrav!
imam bnet internet i cable modem Webstar Scientific Atlanta 2100 koji se dobije od bneta. problem je u tome sto taj modem ima samo jedan lan ulaz, a htio bih spojiti jos jedan laptop na internet. Posjedujem jos dva routera, jedan je Thomson speedtouch, a drugi je Netgear ADSL router. Moze li se jedan od ta dva routera spojiti na gore navedeni modem tako da se preko Wirelessa spajam s oba laptopa na net? Ako moze, onda koji i kako ga konfigurirati? Ne znam gotovo nista o spajanju toga pa pitam mozda blesava pitanja modem ima samo ethernet, USB i coax ulaze. unaprijed zahvaljujem da odgovorima! |
Već je bilo tema sa ovom problematikom, potraži malo.
Prvo trebaš negdje posudit router koji ima wan port na "ulazu", podesi ga u Cable modem / Dinamic IP modu rada. Ponekad je korisno / potrebno promjenit IP routera u 192.168.100.2 ako je IP cab. modema 192.168.100.1. Ako ovaj "test" radi i barem dva kompa mogu istovremeno na net onda možeš "dalje". Zašto test ? Zato jer ovisno kako je podešen cab. modem željeno radi ili ne. Dakle, ako test funkcionira na raspolaganju ti je: - prodat neki od tih routera "viška" i nabavit ovaj posuđeni - pokušat SpeedTouch (pretpostavljam 780Wl) osposobit za željenu funkciju Za ovo zadnje trebaš: - promjenit firmware uređaja sa provjerenim univerzal - prekonfigurirat uređaj tako da Lan4 postane WAN tipa - po potrebi promjenit IP uređaja u 192.168.100.2 Sve ovo imaš opisano u onoj velikoj temi za taj uređaj |
Moze se napraviti, uz puno muke i znoja :D
Ja sam danas naisao na isti taj problem. Ovo sam napravio: 1) jos prije sam unlockao speedtouch, maknio orginal frimware, stavio orginal 2) resetiraj speedtouch na tvornicke postavke (adresa speedtoucha se vratila na 192.168.1.254) 3)spoji bnetov internet modem i speedtouch sa ethernet kablom (ustekas u 2. port u speedtouch, 1. port spoji sa kompom) 4) postavio da speedtouch radi u wan modu (link kako se postavlja u wan mode Umjesto ethport3 i ethif3 sam stavio ethport2 i ethif2. 5) restartaj speedtouch To bi trebalo radit. Ako imas nekakvih pitanja, slobodno pitaj. |
Točno Dule, sve to ima i kod nas na forumu samo treba malo potražit.
Malo si nespretno napisao, ovaj korak si trebao ovako objasnit: 1) jos prije sam unlockao speedtouch, maknio custom frimware, stavio orginal Za WAN priključak možeš postavit bilo koji Lan2 - Lan4 (samo mjenjaš broj, Lan1 nije "dobar" tj. iz odr. razloga ima blema), bitno je da znaš kojeg si postavio i njega koristiš. Jednako tako u istoj temi je opisano ubacivanje dobrog univerzalnog fw. |
Hvala na odgovorima!
u medjuvremenu je opcija sa Thomson speedtouch routerom otpala, zasad imam samo ovaj netgear adsl2+ modem router koji nije ni bezicni niti cable tako da sam mislio mozda uzeti ovaj d-linkov router http://www.turbodiskont.com/Content/...px?qry=0430772 Na jednom drugom forumu je netko imao isti problem sa Webstar modemom i uzeo je D-linkov DiR-100 i rekao da radi. Mislite li da ce to funkcionirati? Takodjer, htio bih ako je moguce, da taj router koji uzmem bude tipa "plug and play", a ne da se moram zezati sa prekonfiguriranjima |
Dok ne isprobaš nećeš sa sigurnošću znati. Ako možeš, dogovori mogućnost vračanja uređaja i povrata nofčeka.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:32. |