![]() |
Pričvršćavanje na rotor elektro motora
Mi može tko objasnit kako da išta spojim na ovakav elektro motor:
http://static.howstuffworks.com/gif/electric-motor.jpg dakle, recimo kako bih pričvrstio plopeler na ovu rotirajuću osovinu? najbolje bi bilo kad bih mogao ušerafit maticu na tu osovinu na način da osovina ima nabore kao šeraf... |
Gle ovako je nemoguće procjeniti veličinu toga pa tako niti reći neke konkretne opcije...
Ali hipotetski gledano... 1. može se rastaviti motor, izvaditit rotor, staviti ga u škripac i narezat navoj po želji na kraju... 2. probušiti osovina s jedne strane na drugu i gurnut štift/šaraf kroz osovinu i propeler 3. uglodati u osovini utor za klin za fiksiranje i gurnut takav klin te nasaditi ventilator itd |
znači bez radione tj. aparature za glodanje metala, teško da se išta da napravit...
|
Obično imaš plastične "produžetke" kaj se nataknu na taj metalni pimpač pa su okolo naborani.
Mislim. Skuži sam. Nije atomska fizika. Imaš ovaj drek gore kaj se okreće u jednom smjeru i na to moraš prikopčati neki drugi drek kaj želiš da se okreće! :P |
ma sve je to super, samo što je sa malo većim motorom (tipa veličine pola šake) koji nema plastični produžetak?
+ plastični produžetak nebi izdržao napor. treba mi baš čvrsti spoj motora i dijela koji se rotira |
Citiraj:
Citiraj:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_4e322548.jpg ...samo odvij ove dvije matice i metalni dio će sam izaći iz plastičnog kučišta! |
Citiraj:
|
Citiraj:
Inače - ako je motor veličine pola šake pretpostavljam da je osovina nekih 2-3 mm promjera i da je neki plastik-fantastik ventilatorić u pitanju pa shodno tome i nije presudna neka uber čvrstoća spoja, ukratko može se probati i jednostavno nahrapaviti malo kraj osovine sa grubim brusnim papirom i nabiti vent uz nešto dvokomponentnog ili sekundnog ljepila, trebalo bi držati - do određene mjere... |
@Rino, hvala na ideji!
@Yedwy ma nije plastik fantastik vent u pitanju već metalna šipka istog promjera kao i osovina od motora. Al svejedno hvala na odgovoru! |
Ahh u tom slučaju jedino kaj ti ima smisla je IMHO prva šema - narezat navoj i ušarafit u neku piksu jedno i drugo, ovo sa luster klemom sam i ja radio ko klinac kad sam radio razne gluposti od reciklažnih djelova ali nije ti to posebno čvrsto jer bakar je dosta mekan...
U svakom slučaju ako se odlučiš na to rješenje i ipak nađeš odgovarajuću klemu pazi da zaturpijaš ili zabušiš malo osovinu na mjestu di ti ide šarafić od kleme na osovinice... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:37. |