PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Zvucna Izolacija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=18006)

ßellerophon 26.02.2005. 01:17

Zvucna Izolacija

zanima me koji materijal najbolje izolira ili apsorbira zvuk?

Bubba 26.02.2005. 01:23

Re: Zvucna Izolacija

Citiraj:

Originally posted by ßellerophon
Nota bene, zvucni izolatori su u najvecem broju slucaja i toplinski izolatori. Ne uvijek, no cesto, pogotovo u SOHO primjeni.

Jango Fett 26.02.2005. 07:46

Re: Zvucna Izolacija

Citiraj:

Originally posted by ßellerophon
Ako ćemo u čisto znanstvenom akustičkom smislu, onda najbolje što porozniji materijal sa velikom masom, od svih vrsta spužvi, preko raznih poroznih pjena, vate i debelih slojeva tkanine - tu ne možeš pogriješiti jer ono što trebaš u svim slučajevima izbjegavati je glatka, tvrda i neporozna površina, poput metala, stakla itd.

Ako gledamo sa audiofilske strane, tu se lome koplja što je bolje - neki više uživaju u potpuno finoj homogenoj pjenastoj spužvi, neki u spomenutoj termo-izolaciji, a neki u totalno prigušujućoj vati.

Što god uzmeš, nećeš pogrješiti, a osobno, ja bih uzeo vatu jer najviše prigušuje, samo treba paziti da, ukoliko to radiš za neku prostoriju a ne za unutrašnjost suba ili zvučničke kutije, izbjegneš pojavu "mrtve tišine", jer za zvuk difuzori su potrebni jednako kao i apsorberi!

ßellerophon 27.02.2005. 03:07

vidio sam na netu puno lijepih stvari, ali nista sta bi mogao nac u ovom "gradu" :rolleyes:
vidio sam jedan ultra tanki materijal kojemu je gustoca preko 25Kg po metru... prema slici rekao bi da po centa ili manje...
najmanje frek. upija preko 60% a ove vise preko 100%...
dakle trebao bi mi onda neki pjenasti materijal visoke gustoce...
to mogu odma prekrizit jer nema sanse ovdje, gledao sam u nekom ducanu termo izolaciju za parket,stropove i prodavac mi je pricao da bi to mogla bit i zvucna izolacija... moje misljenje: jest spuzvasto,ali pretanko i lagano, mozda po metra toga bi nesto ucinilo...
dakle, cini mi se da iman jedino na raspolaganje pluto, kojeg sam uspio pronac na 2 mjesta, na jednom je kostao preko 150kn po metru 3mm,a na drugom oko jeftinije cak za vec oko 30kn ali upola manjih dimenzija...
sam me zanima sta bih ja mogao s tim,
da idem na debljinu, ili da sam napravim siljke od pluta pa spojim to sa plocom od pluta pa da sve izgleda kao ono sto se koristi u tonskom studiju?

Roller 28.02.2005. 00:56

Ako želiš da ti izolira zvukove iz drugih soba, te da u sobi imaš približno potpunu tišinu, oblijepi zidove/plafon sa kartonima za jaja (da, da, oni kartoni za 30 komada).

smrad 28.02.2005. 14:49

baš san tija pitat jer pomaže šta ako obljepin kućište iznutra sa tim kartonima od jaja. počea san nešto radit, pa mi ih je nestalo, pa mi se nije poslje dalo....

Uglavnom zanima me jeli pomaže :D

JC Denton 28.02.2005. 16:11

Citiraj:

Originally posted by smrad
baš san tija pitat jer pomaže šta ako obljepin kućište iznutra sa tim kartonima od jaja. počea san nešto radit, pa mi ih je nestalo, pa mi se nije poslje dalo....

Kad smo vec kod toga, i mene zanima :)

Caligula 01.03.2005. 01:43

Pur pjena.

panoramix 01.03.2005. 06:06

ako sam dobro razumio, namjena izolacije je za kućište računala. Probaj naći negdje u dućanu filter za napu. Odličan materijal, gusto tkanje, otprilike 7-10 mm, moglo bi poslužiti bolje od pluta za zvučnu izolaciju. Pluto je dobra toplinska ali je za zvuk odveć homogene strukture. Također je dobar materijal koji proizvođači vozila stavljaju na unutarnju stranu pokrova motora (haube) pa se toga dade naći negdje na furdi/šrotu/auto otpadu. Treće, ali i najskuplje rješenje je deblji filc ( neka vrsta netkanog tekstila )

JC Denton 03.03.2005. 19:07

Citiraj:

Originally posted by smrad

Evo ja sam nesto iskemijo s tim kartonima..cisto jer me zanimalo :D

Dojmovi? Pa sad komp ima malo priguseniji zvuk, ne nesto znacajno :) Jedino sta se znacajno smanjilo je traktorski zvuk iz LG DVD-a kad ubacim BUG CD. Vjerojatno zato jer je sad 5,25kavez oblozen tim "jajo kartonom":) Sad zvuci puno blaze, a ne ko prije... ko traktor :D Sad je ko moderni dizel :D

I definitivno najveci proizvodjac buke u mojoj konfi je graficka, onda cooler chipseta... pa onaj na CPU... ova dva ispusna se prakticki ni ne cuju, kao ni oni iz napajanja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:22.