![]() |
flashanje biosa
Molim ako mi netko moze objasniti najjednostavniji i najsigurniji nacin za napraviti flash biosa za moju asus p7p55d maticu
|
Skines tu manual pa procitas! :)
|
Treba uvesti neki sticky za flashanje ploce...vise od pola usera to ne zna jos uvijek.
|
kako znati da li je usb bootabilan ?
|
Evo malo pomoći kako: Bootable USB
Odeš na stranicu proizvođaća MBO i potražiš koji je zadnji bios izašao za tvoju MBO i obično ima više načina da flešaš bios,preko diskete,napraviš botabilni cd,direktno iz windowsa ili sa usb sticka naravno ako to MBO podržava i imaš tu opciju u biosu.Obično svaki proizvođać ima neki alat za flešanje biosa pa malo potraži na stranicama ili "google". |
Velika većina ima alate za flashanje direktno iz windoza (npr. Gigabyte @BIOS). Skineš BIOS, raspakiraš ga negdje na hardu/sticku, pokreneš aplikaciju za flashanje, nađeš BIOS file i klikneš na OK. Nakon par minuta, flashanje je gotovo. Bitno je da ti ne nestane struje tokom te operacije jer inače ode ploča u vječna lovišta.
Dobar dio omogućava i flashanje putem neta s time da sam nađe najnoviji BIOS i napravi flasha. Tvoje je samo da si spojen na net i da si pokrenuo takvu aplikaciju. |
Te opcije iz Windoza i sa neta su mi omiljene :D
Pola njih overklokira sistem preko granica, flasha maticnu na nestabilni isti sistem i adios amigos :) |
Disketa je još uvijek beba,i iz BIOS-a flash.
|
Ma moze i iz Windoza(ali prvo vratiti sve overklokerske seme na default i biti siguran da su Windozi stabilni), a sa neta je bar po meni nacin za zaobilazenje u sirokom luku.
|
neki dan sam flshirao iz os-a i prošlo je uredu, nije mi se dalo raskapati kutiju i spajati FDD, btw bila je intel ploča
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:39. |