![]() |
RAID 0, da ili ne?
Nabavio sam 2*WD800JB (80GB, 7200rpm, 8MB), a vrag mi ne da mira, pa razmisljam da ih stavim u (R)AID 0. Na jednom WD-u je Average read 49 MB/s, a burst 93 MB/s. Sad me zanima koliki bi read bio u RAID 0 i ako neko moze baciti rezultat sa 2 ATA HDD-a sa 8MB.
|
vjerojatno bi bio oko 65 MBps
|
Re: RAID 0, da ili ne?
Citiraj:
|
Re: RAID 0, da ili ne?
NEmoj ih staviti u RAID
|
evo rezultati mojih barica solo i u raidu 0
solo: read speed maximum - 56,4 MB/s read speed minimum - 25,5 read speed average - 46,6 write speed maximum - 33,7 write speed minimum - 13,9 write speed average - 21,8 raid 0: read speed maximum - 65,1 (+15%) read speed minimum - 29,2 (+14%) read speed average - 55,9 (+19%) write speed maximum - 40,1 (+19%) write speed minimum - 19,6 (+43%) write speed average - 27,7 (+27%) mjereno u HD Tachu 2.70 |
moj RAID-0 je aktivan od 14. 07. 2003.
od tada radi bez reformatiranja. 2x120GB WD 8MB 7.200 (JB) block size == 64 kad sam ga napravio, postao sam rezultate. dobitak postoji definitivno iako nije tak spektakularan. meni je burst izjednačen s transfer rateom, jer kontroler i PCI sabirnica ne mogu prožvakati toliko podataka odjednom. to se vidi po tome što je HD Tach graf poprilično nazubljen i zakucan u plafon do 90% krivulje (80MB/s). najveći dobitak je u random writeu koji se utrostručio. također, u ono vrijeme kada sam slagao RAID, 2x120GB je bilo mnogo jeftinije nego 1x250GB, a radilo je brže. to je prednost. ali, ako jedan disk krepa, pukne čitavo polje. to je mana. ali zato držiš uvijek aktivan S.M.A.R.T i neki pametan software koji zna raditi s njim. moj zaključak još tada je bio da današnje platforme nisu u stanju handle-at nove diskove. 2xWD 20GB pokazuje velika ubrzanja u odnosu na jedan disk, ali 2x120GB ne može prožvakati. možda će PCI-e u kombinaciji s PCI-e SATA RAID kontrolerom moći izvući maximum iz novih diskova. |
@medo: koji sofware koristis za citanje SMARTa dok su ti diskovi u raidu
|
Citiraj:
|
Citiraj:
od smarta nikakve velike koristi ali prakticno je vidit temperaturu harda |
Citiraj:
|
Imam dva WD Raptora od 36 GB na 10.000 o/min, pa sam očekivao astronomske brzine u RAID 0.
Praksa je bila ipak drugačija i ispalo je da se ne isplati i da je pomak neznatan. Osim toga, jedan mi je disk "puknuo" prilikom defragmenta sa O&O defragmenterom (ima garanciju od 5 godina tim :p i dobio sam novi), a da ne pričam o nesigurnosti da ne pukne cijeli sistem. Imam nesreću što raid kontroler SiI 3112 na mojoj EPox 8RDA3+ v1.1 i nije nešto posebno (koliko znam to je prvi RAID kontroler koji se pojavio na tržištu). Ovi noviji su pono bolji. Valjda se ne varam. |
Istina da je lazljiva kuja i da daje svakakve rezultate, ali se stvarno osjeti razlika kad su u RAID-u i kad nisu..
http://fly.srk.fer.hr/~bude/raid0.JPG |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:47. |