![]() |
Cijene komponenti i kalkulacije proizvođaća
Evo kako već dugo (nesistematski) pratim cijene komponenti.... Palo mi je napamet da priupitam, da li netko raspolaže kakvim podacima o tome kako proizvođaći formiraju cijene proizvoda, čime se rukovode, i kad pojedini proizvodi prestaju silaziti s trake...
Evo recimo primjer: memorije se već dugo, dugo kreću u rangu 1MB za 1KN - približno (ili nešto malo više i SDRAM i DDR)...novi HDD ne možete kupiti za manje od 100 DM - to je sada cca 50E jer kad bi im cijena trebala ponovo pasti zbog dolaska novih i boljih, jednostavno se izbacuju s trake a ne da se i dalje proizvode po nižoj cijeni (ova se situacija ponavlja još od vremena kad je največi HDD bio 4 GB, a ja sam svog od 2 GB platio cca 500 kn.... nikad hardovi bez obzira na veličinu nisu cijenom pali ispod 100 DM +/- par kuna)- dakle nisu isplativi, kućišta ne padaju ispod 185-190 kn - ona najjeftinija... grafičke se rijetko nađu za manje od 240-250 kn Dakle da pojasnim; moje pitanje bi bilo: ispod koje cijene se neke komponente neće spustiti opčeniti bez obzira na veličinu prostora, MHz, memoriju..... Nitko od naših "eminentnih" PC Časopisa nije nikad napisao ništa slično - mislim da znam i zašto.... A baš sam se nadao naslovu tipa: kako sklopiti majjeftinije računalo od novih komponenti (pod novima ne mislim najnovija tehnologija, nego ono kaj ima u prodavaonici) - tj. savjeti tipa: ne čekajte da se vaš HDD (kojeg ste napikirali) cijenom spusti ispod 350 kn, jer to nećete doživjeti, ili recimo kad proc dođe do cijene od xy kn treba ga kupiti jer se nakon te najniže cijene povlači iz proizvodnje - ovo se po nekoj formuli proizvođaća ponavlja sa svakim procom... Evo ja sam svog semprona 2200 pred oko 4 mj. platio mislim 350kn, a sad je 20 kn jeftiniji - da li bi mi se isplatilo čekati 4 mj.??? Kad bi se ovdje nalazila nekakva takva opčenita analiza, mogao bi čovjek uzeti olovku u ruku i sastaviri recimo računalo danas, a ne za tri mjeseca po istim cijenama - jer tim najjeftinijim komponentama cijena više neće dalje padati, nego će nestati iz cjenika..... Mislim da bi bilo dobro imati nekakve takve reference za kalkulaciju najefikasnije kupnje komponenti... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:16. |