PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Backup disk u kompu + prekidač = siguran disk? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=170464)

newalss 15.12.2009. 23:24

Backup disk u kompu + prekidač = siguran disk?

Možda izmišljam toplu vodu, možda pričam gluposti...čitaj dalje pa ćeš vidjeti.
Dakle, nakon nedavnog kraha backup podataka razmišljam o načinu kako i kuda dalje pa mi nešto palo na pamet...
Koliko ima rezona napraviti sljedeće; u komp staviti jedan 1 TB disk na kojem ću držati sve stvari i jedan nešto manji za backup, koji bi stavio u komp, spojio sata kablom ali napajanje ne. Točnije spojiti ali na način da cvaknem 12 V vod, ubacim sklopku koju bi instalirao negdje na vanjsku stranu kučišta i palio bi ga samo za potrebe backupa.
Onako kako ja vidim:
Pozitivno:
a)Disk je u kompu na sigurnom od fizičkih udaraca, spojeno direkt na napajanje bez druge elektronike (vučem paralelu na usb ladicu, nema padanja , adaptera i ladice upitne kvalitete, usb sučelja)
b) Palim ga samo kada treba raditi pa je umanjen broj šansi da HDD prdne u prašinu (ako se slažemo da HDD najčešće rikavaju kod paljenja)
c) prekidačem sam se osigurao da, ako napajanje vrisne i nedaj Bože poželi još nešto povuči sa sobom, društvo napajanju ne naprave oba diska nego samo sistemski (za ovo mi također treba potvrda, nisam siguran da sam u pravu. Treba i prekidač na 5 V vod? Može i ga spaliti i preko nule? Preko sata kabla?)
Ajd nabacite mišljenje...
Ili je bolje da ne kemijam, napravim raid s miror diskom, pojednostavim si život i zaboravim na lovačke priče da napajanje može sahraniti oba diska?
Hvala unaprijed.

buljo 15.12.2009. 23:33

Ne znam baš dal bi sklopka spriječila da ne ode struja do diska... Nisam siguran.

A kakva je varijanta da svaki put uštekaš i napajanje i SATA kabl kad ideš radit backup?
Radiš backup na drugu particiju/disk i onda malo rijeđe na ovaj isključeni?

tech 15.12.2009. 23:57

Koliko sam skužio, ti želiš povremeno raditi backup i ostatak vremena disk držati isključenim.
Možda da ideš na ovu varijantu, disk+ovo.Kad obaviš backup, disk spremiš u kutiju/vrećicu/ladicu:)
Taj quick port postoji i u drugim varijantama, samo je nešto skuplji.

sasuke_the_king 16.12.2009. 01:12

taj sistem sa quickportom mi ne djeluje ozbiljno. imam dotični quick port, i diskovi su malo nestabilni u njemu, plus od stalnog stavljanja/skidanja diska se kontakti mogu razlabavit. a i dirati rukama disk , osobito kad je bura pa si pun elektriciteta, nije najpametnija stvar.
rađe strpati disk u neko kučište, pa ga stavit u ormar ako te strah da ne padne kad je na stolu. izbušiš rupu za žice straga i jedina radnja kad ti treba disk je da otvoriš vrata od ormara i pretisneš prekidač.

newalss 16.12.2009. 08:13

Usb ladicu nikad više kao backup.
Ova gorespomenuta havarija je bila baš s diskom u usb ladici, neka hvala.
Ovaj quickport isto mi ispadne kao usb ladica+disk je još fizički nezaštičeniji. Možda zvučim paranoično ali opekao sam se i ne bi više takve načine backupa.

coconut 16.12.2009. 08:37

A klasična ladica za hard? U njoj je hard fixiran i nema prčkanja po njegovim kontaktima obzirom da ladica sa hardom i njen 'okvir' koji ide u kućište imaju vlastite kontakte.
http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.517.028

domy_os 16.12.2009. 10:10

Ako već prekidaš +12 V rail, onda moraš i ostale zajedno sa SATA podatkovnim kabelom tako da jedan prekidač nema smisla.

Ubacivanjem diskova u RAID 1 nisi dobio ništa jer to nije backup nego redundancija.

Ne znam, od svih prijedloga, kupio bih nekakvu ladicu, ali ne ovu što je Coconut predložio nego neku za 3.5" diskove koja bi ujedno podržavala i hot swap.

Kod sebe sam backup riješio preko servera koji ima jednu kopiju svega što se nalazi na laptopima i ostalih prenosivim medijima i onda to još jednom na vanjskim diskovima koje mijenjam preko dockinga.

coconut 16.12.2009. 10:13

Ova šta sam ja predložio je IDE. Naveo sam je samo kao primjer.

Nikky 16.12.2009. 13:53

Pa nemora prekidat sata data linije, mislim da je dovoljno preko duplog kip prekidača (5 i 12V) prekidat na molex kabelu napajanja hdd.
http://www.chipoteka.hr/www_new/uplo...8051601111.jpg
Jasno, paljenje / gašenje radit kad je komp ugašen.
Jedino ako mobo / sata kontroler vidi da je nešto uštekano a "ne radi" pa čeka prilikom boota / inicijalizacije, treba probat pa vidit.

tOta 16.12.2009. 14:14

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1512640)
Pa nemora prekidat sata data linije, mislim da je dovoljno preko duplog kip prekidača (5 i 12V) prekidat na molex kabelu napajanja hdd.

Jasno, paljenje / gašenje radit kad je komp ugašen.
Jedino ako mobo / sata kontroler vidi da je nešto uštekano a "ne radi" pa čeka prilikom boota / inicijalizacije, treba probat pa vidit.

Mislim da ne bi trebalo biti problema, trenutno u kućištu imam SATA disk u kojem je priključen samo SATA kabel, dok se naponski pali samo po potrebi prije paljenja računala. Nisam se susreo sa nikakvim problemima, jednostavno ploča ne vidi taj disk. Sad koliko je to pametno, a pošto je privremeno rješenje nadam se da je prihvatljivo.

Nikky 16.12.2009. 14:20

Nadam se da se sjećaš osnova elektrotehnike šta je dovoljno za ispravno spojit ovaj dupli prekidač ?

domy_os 17.12.2009. 00:32

A što ćeš sa +3.3 V i groundom koji također postoje na SATA konektoru? :)

Nikky 17.12.2009. 14:19

Nisam provjeravao o kojem se hdd radi tj. jel ima molex i/ili sata napajanje. Valjda zna da nesmije istovremeno koristit oba tipa napajanja. Ako ima samo sata tip napajanja onda će uzest 3x prekidač (ima iste izvedbe kao gore spomenuti 2x) i prekidat sva tri napona (+3.3VDC, +5VDC i +12VDC), GND tj. minus (-) ne treba prekidat.
Pinovi: Serial ATA (SATA) power connector pinout, standardni molex connector pinout.

newalss 17.12.2009. 14:50

Je, mislio sam staviti sata disk. Vidiš nisam ni znao kakav je pinout sata napojnog kabla, hvala na linku.
O.K., ako se stavi ovakav prekidač s 3+3 nogice i na njima prekidam 12V, 5V i 3,3V, jel imamo konsenzus da sam s time postigao viši level sigurnosti od krepavanja? Mislim, znam da 100% sigurno ne mogu dobiti za male pare ali najveća vjerojatnost je da disk rikne preko ova 3 vodiča?
Nikky, ti si najglasniji, nemoj da ti se štuca jednog dana. :)

coconut 17.12.2009. 15:30

Mislim da time nećeš puno dobiti na sigurnosti harda. Zapravo, koji god sistem odabrao, nećeš puno povećati sigurnost. Hebiga, sve se kvari. Smatram da bi ti sistem sa ladicom, kao što sam gore predložio, bio najjednostavniji.

Nikky 17.12.2009. 22:26

To bi bilo "to", uostalom uz malo samogradnje ovo je jeftinije od interne ladice.
Sigurnost / garancija - sigurno veća nego da je stalno na napajanju i radi.
Nezaboravi da prekidač prebacuješ kad je komp ugašen i no problemo.
Mali off: Sad kad si osigurao podatke, ko ti garantira da ti sutra neće Raba oduzet prednost na raskršću ?

newalss 18.12.2009. 17:28

Hehe Raba, pa gdje to izvuče?:) Nisam čuo taj naziv valjda od rata.
Ko klincima su nam svi veliki kamioni bili Raba...
Imam policu u Croatia osiguranje, kaže tetka na reklami da sam s njima siguran. Nemoj reći da laže?:p

@Coconut: gledao sam i ladice ali ili ja nevidim ili na stranicama nisam uspio naći niti jednu sata 3,5" ladicu? Čak niti ATA 3,5". Jel' to izumrlo valjda?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:49.