PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   DVI to HDMI (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168681)

-ELF 01.12.2009. 22:31

DVI to HDMI

Imam jedno malo pitanje.
Uzeo sam dvi to hdmi kabal kako bi spojio pc i tv...
Imam sliku ali nemam zvuk

Graficka je pny8800 gt 512 sa 2 dvi i 1 svideo izlazom..
maticna je asus p5q pro

probao sam sa svideo kablom i nemam zvuka, ali losija slika.
probao sam sa dvi to hdmi super slika, nema zvuka.

negde sam proguglao da nvidia kartice nemaju neki chip u sebi pa koriste spdif kabal koji povezuje maticnu i graficku da bi koristio zvuk kroz video, dok radeon ima na sebi taj chip i prenosi i zvuk i sliku sa dvi to hdmi...

mene zanima, da li je neko ima slicnih iskustava sa ovavkim problemom

takodje sam citao clanak oko spajanja pc-tv i prica se o tome da ako imas dvi izlaz koristi dvi kabal...
moj tv ima 3hdmi ulaza, 1 svideo, 1crt ulaz i po par za sound...

da li mi treba opet dodatni kabal na ovaj moj, ili mogu koristiti opet neki pretvarac da bi dobio i zvuk sa slikom.

DVI prenosi sliku
HDMI prenosi i sliku i zvuk....

kis 01.12.2009. 23:45

Ili dva kabla jedan za sliku, a drugi za zvuk ili nekim s/pdif + dvi to HDMI konverterom.
Konvertera imaš od 50 do par stotina $, ne znam da li ima kod nas progooglaj.
Vidi sam i odluči što ti je najzgodnije.

demetrius 02.12.2009. 12:33

ja i frend se naglavce postavili ali nikako zvuk dobit,spojili i čični kabel i opet nema zvuka.

kis 02.12.2009. 14:41

Činč out na kartici u činč audio in na tv-u, definitivnio mora raditi, ako je i u postavkama kartice i tv-a sve odrađeno kako treba.
Onda ti jedino ne valja kartica, probaj spojiti na nešto drugo pa vidi da li radi.
Ili opiši (na čemu) šta i kako spajaš, pa se možda nađe rješenje.

-ELF 02.12.2009. 15:21

ima li jos ko kakav predlog

gamer 02.12.2009. 15:40

Citiraj:

Autor demetrius (Post 1500441)
ja i frend se naglavce postavili ali nikako zvuk dobit,spojili i čični kabel i opet nema zvuka.

zato jer ti je na TV-u selektiran HDMI ulaz a ne audio-in na koji si spojio chincheve.
pogledaj u settingsima od tv-a jel mozes ikako taj chinch audio-in bacit da ti daje signal kad je hdmi selektiran, makar sumnjam.

jedini nacin za zvuk u tom slucaju je spojiti komp sa nekim pojacalom/zvucnicima, neovisnom o tv-u, jer kako si rekao nevidijine kartuse nemaju zvuk preko hdmi-a...

demetrius 02.12.2009. 16:07

frend i ja pokušavamo, ali nikako dobit zvuk na lcd tvu.

konfa je

gigabyte 965-ds3
bfg gtx 260 ocx
lcd tv lg 4000 32"

znači komp je spojen sa lcdom preko dvi-hdmi adaptera hdmi kabelom,sliku smo odmah dobili nema zvuka,za nvidiu treba spojit onaj spdif kabel koji se dobije s grafičkom,tj spojit grafičku i ploču.

http://i40.tinypic.com/16j0oya.jpg

spdif kabel

http://i43.tinypic.com/e66fev.jpg

shema spajanja

http://i44.tinypic.com/2lbjspj.jpg

sve to spojili znači crvena žicu spojio u 2 odnosno spdif, a crnu u ngd,dok power pin ostaje slobodan.

u control panelu,pod sound and audio devices stavio kavčicz za spdif ali nema zvuka na tv-u???samo na zvučnicima od kompa,ne znam vrtio pod opcijama od tv-a ali ne vidim to što si reko??

medo 02.12.2009. 16:36

DVI spojiš na HDMI na TVu preko DVI -> HDMI konvertera kojeg imaš za kupiti u Chipoteci za 50-ak kn.

Zvuk spojiš analogno iz zvučne kartice na SCART.

Ako češ zvuk digitalno, onda to zna biti zahebano u WinXP. Meni je u Win7 proradilo iz prve, samo trebas provjeriti koji samperate si postavio na SPDIF, jer ti telka vjerojatno ne podržava preko 48kHz/16bit odnosno 48kHz/24bit.

gamer 02.12.2009. 20:56

Citiraj:

Autor medo (Post 1500662)
DVI spojiš na HDMI na TVu preko DVI -> HDMI konvertera kojeg imaš za kupiti u Chipoteci za 50-ak kn.

Ili kupis cijeli kabel u linksu za nekih 80kn.

Citiraj:

Autor medo (Post 1500662)
Zvuk spojiš analogno iz zvučne kartice na SCART.
Ako češ zvuk digitalno, onda to zna biti zahebano u WinXP. Meni je u Win7 proradilo iz prve, samo trebas provjeriti koji samperate si postavio na SPDIF, jer ti telka vjerojatno ne podržava preko 48kHz/16bit odnosno 48kHz/24bit.

...si siguran da bu to radilo?
Dakle morem gledati na telki sliku sa HDMI1 ulaza, a slusat zvuk iz recimo AV1 ulaza.:goood: ...obasni mi kako.:stoopid:

Tebi mozda zvuk radi preko HDMI-a jer imas radeonku...

medo 02.12.2009. 22:27

Sorry :)) Ima televizora koji to mogu, nije mi palo na pamet odmah da velika vecina nema.

Da, meni HDMI ide bez problema na TV sa slikom i zvukom. Imam onboard Radeon 3200HD (AMD 780G chipset). Radi u WinXP i u sedmici, ali moraš mu moraš posebno reći da zvuk ide na ATI HDMI output.

kis 02.12.2009. 22:42

Citiraj:

Autor demetrius (Post 1500638)
u control panelu,pod sound and audio devices stavio kavčicz za spdif ali nema zvuka na tv-u???samo na zvučnicima od kompa,ne znam vrtio pod opcijama od tv-a ali ne vidim to što si reko??

Gle, nemaš šta stavljati kvačice ili koristiti digitalni audio signal kad ga nemaš gdje uštekati u televizor. Makni kvačice ili bilo kakav setting s spdif i koristi činčeve.
E sad vjerojatno kao što je rečeno ne možeš koristiti hdmi i analogni audio zajedno, to govorim napamet jer trenutno ne mogu probati.
Ako nećeš ili se ne može nabaviti onaj dvi+spdif to hdmi adapter ostaje ti rješenje u analogiji, odnosno komponentni - video i audio činčevi.
To ti je sve vjerojatno i na tv-u jedno pokraj drugog, jedino imaš busen od 5 kablova, te opet trebaš adapter dvi to komponent.
Komponentnim je i kvaliteta slike nešto lošija, no ide i do 1080i.

-ELF 03.12.2009. 01:23

vidim da meni niko neodgovara iako sam zapoceo temu zapo opet:

"Imam jedno malo pitanje.
Uzeo sam dvi to hdmi kabal kako bi spojio pc i tv...
Imam sliku ali nemam zvuk

Graficka je pny8800 gt 512 sa 2 dvi i 1 svideo izlazom..
maticna je asus p5q pro

probao sam sa svideo kablom i nemam zvuka, ali losija slika.
probao sam sa dvi to hdmi super slika, nema zvuka.

negde sam proguglao da nvidia kartice nemaju neki chip u sebi pa koriste spdif kabal koji povezuje maticnu i graficku da bi koristio zvuk kroz video, dok radeon ima na sebi taj chip i prenosi i zvuk i sliku sa dvi to hdmi...

mene zanima, da li je neko ima slicnih iskustava sa ovavkim problemom

takodje sam citao clanak oko spajanja pc-tv i prica se o tome da ako imas dvi izlaz koristi dvi kabal...
moj tv ima 3hdmi ulaza, 1 svideo, 1crt ulaz i po par za sound...

da li mi treba opet dodatni kabal na ovaj moj, ili mogu koristiti opet neki pretvarac da bi dobio i zvuk sa slikom.

DVI prenosi sliku
HDMI prenosi i sliku i zvuk...."

kis 03.12.2009. 08:09

ELF tebi i odgovaram, no budući da demetrius ima isti/sličan problem sve što sam odgovorio ide obojici.

Seraph1m 03.12.2009. 13:19

Sve sta ti treba je ac3filter i coax kabl za zvuk.Spoji, instaliraj, i reci windozama da guraju zvuk kroz SPDIF. Nadalje reci playeru da koristi ac3filter i to je to.

Ja imam tako podeseno.

-ELF 03.12.2009. 14:05

onda mi treba 10m kabla...

nekontam kako je taj moj kolega spojio pc i tv direkt sa tim kablom, bez pc monitora i ima zvuk

Seraph1m 03.12.2009. 18:55

Citiraj:

Autor -ELF (Post 1501562)
onda mi treba 10m kabla...

nekontam kako je taj moj kolega spojio pc i tv direkt sa tim kablom, bez pc monitora i ima zvuk

Ati DVI-HDMI adapter mozda.. Iskljucivo ako ima ATI grafu jer samo oni imaju sound over DVI.

-ELF 03.12.2009. 22:46

a koja je onda fora sa nvidiom... da li mi treba taj kabal s/pdif?

Seraph1m 04.12.2009. 06:48

Citiraj:

Autor -ELF (Post 1502036)
a koja je onda fora sa nvidiom... da li mi treba taj kabal s/pdif?

Da.

coconut 04.12.2009. 08:07

ATI grafe od serije 2xxx nadalje imaju ugrađenu i audio komponentu na svoje grafe tako da putem DVI guraju i zvuk i sliku. Jedino što treba je u postavkama zvuka umjesto onboard audio odabrati ATI audio.
Nisam stručnjak, ali mi se čini da je nV nešto slično napravila s grafama 9xxx serije i novijim verzijama 8xxx serije, ali ne znam kojima.

-ELF 05.12.2009. 13:38

da li onda mogu koristit jedan od s/pdif kablova koji imaju 2 ulaza i 2 izlaza.. jer imam 1 kojim se spaja cd i maticna...

kis 06.12.2009. 21:41

Učiš dok si živ (ova opaska ide za mene).
S bratskog foruma link pa probaj ovako.
http://www.overclock.net/nvidia/4411...ound-over.html

-ELF 06.12.2009. 21:47

jesi probao pa znas li... da li je neko ovo radio

kis 06.12.2009. 22:45

Nisam probao jer nemam hardware sličan tvome, a i ove HT stvari sam riješio na drugi način.
Nego sam nabasao na ovaj link i koliko vidim tvoja MB i grafička podržavaju sound over HDMI.
Na linkanoj adresi imaš i kako sve podesiti.

bruno_x 06.12.2009. 23:02

pozz

nisi nam rekao koji tv imas?
dvi ti nema zvuka samo slika..

ja sam to spojio ovako..
vga u dvi pa u oni port vga u tv..posto jos nisan kupija kabel dvi u hdmi

a zvuk sam dobija tako sta san svjetlovodom spojija komp sa risiverom

moj ti je savjet da kupis neko kucno kino ili koji riciver...

ako spajas sa spdf moras kao i svjetlovodom ukljucit digital soun u svojoj zvucnoj da dobijes bolji zvuk

e i cita san da nvidija ima problema sa tim zvukom

-ELF 27.01.2010. 15:51

Reseno

problem je u grafickoj...
naime, nvidia serije 7xxx, 8xxx, 9xxx i neke 2xx nemaju audio chip na samoj kartici pa se moraju povezivat sa spdif kablom
dok ati ima...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:49.