PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Neispravan procesor? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168292)

NeooS 29.11.2009. 01:27

(riješeno) Neispravan procesor?

pročitao sam topic o beepovima .. i nenalazim tamo odgovora..

veceras sam isprobavao jedan procesor.. u starom racunalu. athlon xp ..s.462 ..
i kad sam vracao svoj stari proc.,koji je bio ispravan, zaboravio sam iza na kućištu odspojit kabel za napajanje (prekidač nema na napajanju) ..i uključim računalo, i čujem beep i mislim 2 kratka beep-a.. al monitor se nepali..
moje pitanje je..dal je moguće da sam spalio procesor time što nisam kučište išteko iz utičnice?

ili ako ima netko neki drugi odgovor..al samo sam procesor mjenjao,pa mislim da je on u pitanju.

Burko 29.11.2009. 01:47

nebi smjelo utjecati to sto nisi kabel iskopcao, jer je komp bio ugasen, tj nije napajanje odradivao i filalo struju na plocu i dalje.

nego, rastavi opet sve, ocisti kontakte memorije i graficke sa gumicom za brisanje, nakon sastavljanja resetiraj bios (preko jumpera ili izvadi bateriju na par minuta), pa javi jel pomoglo stogod. ovo za beepove, dosta cesto ploca nece uopce svirati ako nema procesora/ima skureni procesor. plus sto je procesor jako izdrzljiva komponenta, puno manje osjetljiv i puno vise izdrzljiv nego ram ili graficka kartica ;).

inace, kladio bi se na bios, da ga treba baciti na def postavke. nakon toga memorija, trece ploca.

domy_os 29.11.2009. 02:11

Socket 462 procesori su sve, samo ne izdržljivi... :D Ako kod montaže hladnjaka nisi bio pažljiv, vjerojatno si oštetio jezgru jer nema IHS na sebi. Skini hladnjak i pogledaj u kakvom je stanju jezgra.

NeooS 29.11.2009. 02:40

tnx,burko.. pomoglo je.. izglea da je pomogo reset bios-a.iako sam pobriso kontakte rama i grafe..
puno fala

@domy_os
kad vec spominjes neizdržljivost..
ovaj proc koji sam probavao dal sljaka..je moj stari,koji se nalazio u tom istom računalu,do prije tjedan i nešto dana..xp1700+..sređivo sam jedan komp stari i ostao mi xp 2200+(koji sam mislio da sam sad spržio) pa sam njega ubacio pošto je mal jači.. i ovaj 1700 dao na prodaju,jer je ispravan.i javi mi se čovjek i nađem se s njim,pita me jel ispravan,ja reko,garantiram da je,izvadio sam ga ispravnog,i prodajem jer mi ne treba.on gleda nešto na gornjoj strani proc.(neznam šta :D ) i kaže mi,ja bi reko da nije ispravan.reko isprobaj,ak nevalja,vratim novce.i javi mi se on danas,kaze proc nevalja..ja i dalje nevjerujem,al vratim mu novce i isprobam ga kuci sad,i stvarno nevalja..komp se upali,zvuka nikakvog a ni slike..
pošto sam bio glup malo,sad se pitam,iako 60kn nije puno,dal mi je lik podvalio neki svoj isti xp1700 sprzeni,ili sam ga stvarno neispravnog prodo(jer ako jesam,nije mi jasno,kako ni gdje je riknio..u međuvremenu)

Burko 29.11.2009. 02:46

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1497470)
Socket 462 procesori su sve, samo ne izdržljivi... :D Ako kod montaže hladnjaka nisi bio pažljiv, vjerojatno si oštetio jezgru jer nema IHS na sebi. Skini hladnjak i pogledaj u kakvom je stanju jezgra.

jah, da, zaboravih na taj omanji nedostatak :D. nisam mislio na socket A, nego inace procesor kao komponenta rijetko rijetko kada rikne, a da nije uzrokovano pregrijavanjem ili naponom. ali vidis, skroz smaknuo sa uma da nemaju ihs.......

btw, NeooS nema na cemu, i drugi put :beer:.

greg SE 29.11.2009. 10:02

@NeooS

jedini procesori kojih sam se nagledao u zivotu mrtvih su socketA procesori. Tako da se ne moras posebno cuditi sto je riknio iako opet, nije se to bas nikada desavalo bezveze. Ili su spaljeni (jer nisu imali zastitu od pregrijavanja u sebi a grijali su se poprilicno i ovako, pogotovo kod jacih OCeva) ili im je jezgra oguljena na nezgodnom mjestu.
Najgore je od svega bilo sto si na spaljene jos nekako mogao i ostvariti garanciju ali gotovo ih je bilo nemoguce ako su par puta stavljani/skidani odrzati neoguljenima i automatski garancija je postala nevazeca.
U svakom slucaju IHS je jedna od boljih stvari koja se desila svijetu procesora :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:47.