PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Za sve one koji laptop koriste kao kučno računalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168024)

Antoniocovic 26.11.2009. 19:59

Za sve one koji laptop koriste kao kučno računalo

1 privitaka
Evo jedna ideja koju ja koristim na svom Laptopu koji je spojen stalno na punjać.
Da bi baterija ostala u funkciji potrebno ju je mjesečno barem jedanput isprazniti, što naravno mnogi od nas zaboravljaju. Tom problemu se može doskočit korištenjem najobičnijeg AC on/off programiranog timera.

Timer namjestite tako da preko noči nepuni nepotrebno laptop i namjestite još jedan period od 20 minuta da nepuni, neki dio dana kada niste baš često na laptopu ali barem da je taj period u upotrebi dva puta mjesecno. Ili po želji.
Ovim načinom se baterija ne prepunjava i barem se par puta mjesečno isprazni.

Nadam se da netko ovaj post smatra korisnim.

Pozdrav svima!!!

Baja 001 26.11.2009. 22:05

Mislim da je glupo do daske. Ono da se baterija ne prepuni :D pa imaju regulatori u laptopu.

Nybelung 26.11.2009. 22:15

Ja svog jednostavno ištekam dok se ne isprazni. :D

Al taj tajmer je dobar za svjetlo.. Npr. neku lampu, da svijetli preko noći kad vi niste doma. :)

Juksa 26.11.2009. 23:44

baterija

moj recept (pokupio sa http://www.batteryuniversity.com/ - objavljen link na ovom forumu pod savjetima za kupnju laptopa) -->
1. baterija se ne prazni svakih mjesec dana, nego nakon određenog broja punjenja, ali to se ni ne treba gledati (na gornjem linku kažu da je to mišljenje o ispražnjavanju proisteklo još od upotrebe NiCd, a LIion se ne trebaju toliko često isprazniti)
2. ne ostavljati bateriju 100% napunjenu, već na 40-50% - jer su istraživanja pokazala da tako baterija manje gubi kapacitet kroz vrijeme

3. čuvati na hladnom mjestu - što hladnije to bolje za kapacitet - ovoga se i nisam pridržavao

4. kad se baterija ne koristi, treba ju izvaditi iz laptopa kako se nebi nepotrebno zagrijavala

--> nakon 2 godine korištenja laptopa kapacitet baterije mi je oko sat i pol dok se napuni

Nybelung 27.11.2009. 00:19

Citiraj:

Autor Juksa (Post 1495856)
--> nakon 2 godine korištenja laptopa kapacitet baterije mi je oko sat i pol

I meni isto. A pazi sad: nisam ju čuvao na hladnome, nisam ju vadio iz laptopa, nisam ju redovno praznio. Još uz to sve, laptop mi služi uglavnom za igranje a ova moja ATi.ca nije ni hladna ni štedljiva.

Toliko o "čuvanju" baterije. :D

Baja 001 27.11.2009. 00:40

Najbolje nemojte niti koristit laptop možda onda bude trajala više ;)

Laptop je da ti služi, bilo kakve drkarije s vađenjem baterije nisu normalne jer je laptop namjenjen da bude s baterijom. Zamisli da ti nestane struje dok radiš nešto bez baterije, pa ja bi ga onda stuka od zid.

Mislim tko hoće može, ali moje je mišljenje da nema smisla a ni koristi.

prileee 27.11.2009. 01:50

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1495897)

Laptop je da ti služi, bilo kakve drkarije s vađenjem baterije nisu normalne jer je laptop namjenjen da bude s baterijom. Zamisli da ti nestane struje dok radiš nešto bez baterije, pa ja bi ga onda stuka od zid.

skroz se slazen, kako god se ponasa prema laptopu baterija ce ti i za 2 godine trajat makar uru vrimena, a dotad ces vjerojatno upast i u novu bateriju ako ne i novi lap

redscro 27.11.2009. 12:04

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1495897)
Najbolje nemojte niti koristit laptop možda onda bude trajala više ;)

Mislim tko hoće može, ali moje je mišljenje da nema smisla a ni koristi.

Potpis! Nisam kupio laptop da bi razmišljao gdje mi je baterija, kad ću ju staviti, kad isprazniti, na koliko posto ...

Ziga 27.11.2009. 12:52

Citiraj:

Autor Antoniocovic (Post 1495574)
Evo jedna ideja koju ja koristim na svom Laptopu koji je spojen stalno na punjać.
Pozdrav svima!!!

Evo moje opaske, bateriju uopće ne koristim dok je spojena na punjač, izvađena je i stoji napunjena u torbi. Po potrebi kad je ispraznim je dopunim i izvadim.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:07.