PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Gdje kupiti Seagate CE (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16673)

dove_g 24.01.2005. 12:44

Gdje kupiti Seagate CE

Gdje se kod nas može kupiti Seagate CE serija, to su diskovi isključivo namijenjeni za kućne uređaje (manje potrošje, zagrijavanje i buke).
Za satelitske prijemnike, DVD playere, HDD videorekordere i slično...

Hvala, više informacija ima ovdje:
http://www.seagate.com/newsinfo/prod...r_electronics/

Ili dovoljno preporuka za disk koji malo buči i troši što manje struje, tih je i malo se grije (dovoljno 5400rpm) koji bi to disk bio?
Vidim Seagate 80GB trosi na 5V/750mA, 12V/800mA kaj je dosta visoko.

Hvala.

Bubba 24.01.2005. 13:09

Re: Gdje kupiti Seagate CE

Citiraj:

Originally posted by dove_g
Gdje se kod nas može kupiti Seagate CE serija, to su diskovi isključivo namijenjeni za kućne uređaje (manje potrošje, zagrijavanje i buke).
Za satelitske prijemnike, DVD playere, HDD videorekordere i slično...

Ili dovoljno preporuka za disk koji malo buči i troši što manje struje, tih je i malo se grije (dovoljno 5400rpm) koji bi to disk bio?

Danasnji diskovi, htjeli mi to ili ne, trebaju aktivno hladjenje, bilo oni direktnim primitivnim puhanjem ventilatora po istima ili nekim sofisticiranijim metodama strujanja zraka, nije vazno. Pa, ako zelis nesto tiho i ucinkovito, razmisli o 2.5" diskovima. Recimo, Hitachijeve 5K80 serije disipiraju 2.5W u radu i samo W u idleu, a 80GB istog kosta pozamasnih 1.2k kn (diskic ima i 8MB cachea te 5.4k rpm). Mozda nema najbolji omjer prostor-performanse/cijena, no ne grije se i zaista ga neces cuti.

dove_g 24.01.2005. 13:29

Razmisljao sam i o tome da uzmem taj 40GB disk Hitachi, bas gledam 2,5W to je potrosnja ili?

Ako je potrosnja na 5V/2,5W jel to onda 500mA?

Ako se ne varam ne trosi li Seagate 120GB manje ili sam ja nesto zabrljao. Tnx.

Bubba 24.01.2005. 13:38

Citiraj:

Razmisljao sam i o tome da uzmem taj 40GB disk Hitachi, bas gledam 2,5W to je potrosnja ili?
Kolokvijalno, recimo da su potrosnja i disipacija slicni pojmovi... Dakle, da, taj disk trosi 2.5W i disipira toliku toplinu.

Citiraj:

Ako je potrosnja na 5V/2,5W jel to onda 500mA?

Ako se ne varam ne trosi li Seagate 120GB manje ili sam ja nesto zabrljao. Tnx.
Pazi, potrosnja 3.5" diska se mjeri s dvije komponente, ona koja pokrece elektroniku tj. 5V odnosno ona koja pokrece mehaniku tj. 12W, cime dobijemo da tvoj disk, ako su ono bile vrijednosti pri citanju/pisanju, trosi oko 15W, pri spin upu (zbog savladavanja statickog momenta) i duplo od toga. Za 2.5" diskove, postoji samo 5V koji pokrecu i elektroniku i mehaniku.

dove_g 24.01.2005. 14:49

Razumljivo hvala,
htio si samo umjesto 12W reci 12V ili.
Dakle 5V je za elektroniku dok je 12V za motorcic?

Mozda cak i najjednostavnije u moj Dreambox ugraditi dodatno napajanje, ili mozda zna koji diskovi najmanje vuku od klasicnih 3,5" recimo velicine 120GB.

Tnx.

Bubba 24.01.2005. 15:03

Citiraj:

Razumljivo hvala,
htio si samo umjesto 12W reci 12V ili.
Dakle 5V je za elektroniku dok je 12V za motorcic?

Da, pobjezemi.

Citiraj:

Mozda cak i najjednostavnije u moj Dreambox ugraditi dodatno napajanje, ili mozda zna koji diskovi najmanje vuku od klasicnih 3,5" recimo velicine 120GB.

Tnx.
Pise li nesto konkretno u uputama o ogranicenjima ili slicno?

dove_g 27.01.2005. 17:55

Nije navedeno ali recimo sa Seagate 80GB ne radi dobro, trza slika i blokira jer previse vuce. MIslim da je deklarirano kako sam naveo na +5V / 850mA i na +12V / 750 mA.

Hvala.

Visage 28.01.2005. 00:54

Re: Gdje kupiti Seagate CE

Citiraj:

Originally posted by dove_g Gdje se kod nas može kupiti Seagate CE serija, to su diskovi isključivo namijenjeni za kućne uređaje (manje potrošje, zagrijavanje i buke).
Za satelitske prijemnike, DVD playere, HDD videorekordere i slično.
Hvala.

Ja imam u kucnom rekorderu Panasonic 80GB Maxtor slicne kategorije ima cak i neki kvazi BIOS na sebi. Probao sam staviti neki drugi i ne radi! Nije samo tek tako ubaciti HD u takve uredjaje, hladan kao led, sto je extra posebno za Maxtor-a.

Mada sam vidio da se i Seagate i druge firme ubacuju ovisno o najboljoj ponudi za sljedecu godinu. Oni se na ovaj nacin stite
od bilo kakvih intervencija od strane korisnika koje bi moglo ici na stetu garancije ali na njihov racun ;)

Tako da ces tesko naci takav HD ali "cist" za tvoju namjenu.

Najhladnije za tebe je Toshiba 60Gb MK6021GAS 4200rpm 2MB cache ATA100 2.5 , kao led. I nek te ne zavarava broj okretaja u ovom slucaju jer je super optimiziran.

Paske 04.02.2005. 12:47

Trebalo bi obratiti pažnju i na kabel - XBOX je npr. dolazio s PATA 33 kabelom i PATA 66 HDD-om :D

Banalnom promijenom kabela se dolazilo do lijepog boosta u performansama :D :beer:

Ne znam kakav kabel ide u tvoj rekorder - možda su stavili kvalitetniji kabel, možda bubam gluposti - ipak vrijedi provijeriti ako se već škatulja otvara.

Usput ... tebi treba 2,5 ili 3,5 HDD
:confused: . Mislim da kablovi na koje se spaja, kao i napajanje nisu isti za ta 2 HDD-a :D .

Čisto onako ... usput :rolleyes:

Realno - probaj prvo promijeniti kabel - najjednostavnije, a košta kikiriki :D .

Trek 04.02.2005. 14:57

ima konverter 2,5 to 3,5 u chipoteci za nekih 37 kn

Paske 07.02.2005. 09:16

Citiraj:

Originally posted by Trek
ima konverter 2,5 to 3,5 u chipoteci za nekih 37 kn
Nije problem u konverteru - problem je u slobodnom mijestu u samom recorderu :D .

Ako je fizički ostavljeno mijesta za 2,5" HDD - što i mislim da je, jerbo bi u protivnom i sam proizvođać stavio daleko jefitniju 3,5" varijantu.

Tako da mislim da je opcija jeftinog HDD-a za sada nemoguća :p

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:11.