![]() |
Spajanje PC-a i laptopa eSATA kabelom?
Zanima me da li mogu spojit direktno pc i laptop putem 'esata to esata' kabla?
Imam Gigabyte matičnu s kojom je došao i esata bracket, a lap ima standardno esata konektor. Da li je to uopće moguće i kako bi se (da li bi se) s takvim kablom uopće kompovi/hardovi prepoznali? Cilj mi je povezat kompove ali mi se ne da zezat s usb crossover kablom plus onda shared folders podešavanjima, i sl. glupostima, pa reko možda ide direktno preko esate... Hvala. |
A preko mreže?
|
Citiraj:
|
Ajde da malo pojasnim - znači, da li je navedenim načinom moguće spojit dva kompa/harda u plug&play smislu. Svjestan sam spajanja preko mreže, ali zbilja ne vidim kako to može biti jednostavnije od plug&play pristupa.
Kad kupiš eksterni hard i uštekaš ga u komp sigurno ne provodiš vrijeme podešavajući postavke da razmjeniš dva fajla, nego jednostavno počneš koristiti hard kao da je dio kompa. Samo sam tražio informaciju da li je to i teoretski moguće na takav način postići. |
Mreža je dovoljno plug n' play, nema tu neke znanosti. Nemam pojma jel ovo preko e-sata ide, ali siguran sam da nejde ovako kako si ti to zamislio...da se samo ušteka kao vanjski disk i da se odma može rovarit :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
I kod ozbiljnih sustava treba gadno paziti da neki cluster servis pazi na to, inace dodje do gadne korupcije podataka. Iliti, idi preko mreze. |
Citiraj:
Dugo to nisam radio, pa sam zaboravio, kad se spoje 2 kompa preko kabla direktno (mrežno), jer se oni mogu sami dogovoriti i namjestiti oko IP-a i toga ili se mora rucno namjestit. Jel ne vidim zašto bi spajanje usb crossoverom bilo "puno više" plug n' play nego mreža... |
Trebali bi si sami dodjelit IP adrese.
I samo je potrebno sherat foldere koje zelis da vidi drugi komp i to je to. jos ako ima gigabitnu mrezu na oba kompa... |
Citiraj:
što se tiče crossover USB kabela, mislim da si pobrkao crossover LAN kabel i USB kabel USB kabel za spajanje 2 računala postoji, ali mreža ti je jednostavnije rješenje |
erm, al taj eSaTA je zanimljiv. ja to imam na lapu , al ne koristim zasad.
razmisljam o eksternom hardu...jel bolje onda da uzmem hard sa tom esatom ili klasicni neki eksterni hard koji ide prek USBa? |
Preko eSATA prijenos je dosta brži, ali je caka u tome da preko njega ne dobija napajanje pa moraš ubosti napajanje iz usb-a. Psim toga, kod nekih čipseta moraju i hardovi biti u SATA/AHCI mode-u da bi eSATA hard bio vidljiv.
|
Hvala svima na odgovoru.
I mislio sam da to ne bi išlo, al reko nikad se na zna, možda se nekako i može. Long shot, šta ćeš. :D @MirkoEZlikovski - Mislio sam na LAN crossover, naravno, al bez brige nebum niš pokušavao. Ne volim miris spaljevine iz kompa, uvijek me na kraju dosta košta. :fiju: @Hrvoje xyz - i ja razmišljam o esata eksternom baš zbog zbog brzine, al nemrem prožvakat cijene tih hardova u odnosu na interne. Logično je da su skuplji, al baš tolko... :wtf2: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:39. |