PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spajanje PC-a i laptopa eSATA kabelom? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=166720)

pericaa 16.11.2009. 17:36

Spajanje PC-a i laptopa eSATA kabelom?

Zanima me da li mogu spojit direktno pc i laptop putem 'esata to esata' kabla?
Imam Gigabyte matičnu s kojom je došao i esata bracket, a lap ima standardno esata konektor. Da li je to uopće moguće i kako bi se (da li bi se) s takvim kablom uopće kompovi/hardovi prepoznali?

Cilj mi je povezat kompove ali mi se ne da zezat s usb crossover kablom plus onda shared folders podešavanjima, i sl. glupostima, pa reko možda ide direktno preko esate...

Hvala.

FitzTN 16.11.2009. 17:42

A preko mreže?

Pomo 16.11.2009. 17:54

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 1486153)
A preko mreže?

Zašto jednostavo kad može komplicirano?

pericaa 16.11.2009. 18:25

Ajde da malo pojasnim - znači, da li je navedenim načinom moguće spojit dva kompa/harda u plug&play smislu. Svjestan sam spajanja preko mreže, ali zbilja ne vidim kako to može biti jednostavnije od plug&play pristupa.

Kad kupiš eksterni hard i uštekaš ga u komp sigurno ne provodiš vrijeme podešavajući postavke da razmjeniš dva fajla, nego jednostavno počneš koristiti hard kao da je dio kompa. Samo sam tražio informaciju da li je to i teoretski moguće na takav način postići.

FitzTN 16.11.2009. 18:44

Mreža je dovoljno plug n' play, nema tu neke znanosti. Nemam pojma jel ovo preko e-sata ide, ali siguran sam da nejde ovako kako si ti to zamislio...da se samo ušteka kao vanjski disk i da se odma može rovarit :)

^SuperUnknown^ 17.11.2009. 09:00

Citiraj:

Autor pericaa (Post 1486149)
Imam Gigabyte matičnu s kojom je došao i esata bracket, a lap ima standardno esata konektor. Da li je to uopće moguće i kako bi se (da li bi se) s takvim kablom uopće kompovi/hardovi prepoznali?

Cilj mi je povezat kompove ali mi se ne da zezat s usb crossover kablom plus onda shared folders podešavanjima, i sl. glupostima, pa reko možda ide direktno preko esate...

Hvala.

Sumnjam da bi to islo, tj. da je uopce preporucljivo probavati tako nesto. Kontroler s druge strane ocekuje disk, a ne jos jedan kontroler :) Doduse i elektronika na disku je u neku ruku kontroler, ali ipak ja sumnjam da bi tu bilo uspjeha. Btw, crossover kabel ti ne treba ako imas novije mrezne cipove, auto-sensing odradjuje svoje...

Old Iggy 17.11.2009. 10:07

Citiraj:

Hvala.

Cak i kad bi to bilo moguce (na stranu sto kontroleri tako ne mogu komunicirati), zadnja stvar sto zelis je da dva kontrolera pristupaju istom disku zajedno.
I kod ozbiljnih sustava treba gadno paziti da neki cluster servis pazi na to, inace dodje do gadne korupcije podataka.

Iliti, idi preko mreze.

FitzTN 17.11.2009. 12:55

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1486633)
Sumnjam da bi to islo, tj. da je uopce preporucljivo probavati tako nesto. Kontroler s druge strane ocekuje disk, a ne jos jedan kontroler :) Doduse i elektronika na disku je u neku ruku kontroler, ali ipak ja sumnjam da bi tu bilo uspjeha. Btw, crossover kabel ti ne treba ako imas novije mrezne cipove, auto-sensing odradjuje svoje...

Da, ali pazi, on spominje USB crossover kabel...kakve su to kombinacije hehe :D :D

Dugo to nisam radio, pa sam zaboravio, kad se spoje 2 kompa preko kabla direktno (mrežno), jer se oni mogu sami dogovoriti i namjestiti oko IP-a i toga ili se mora rucno namjestit. Jel ne vidim zašto bi spajanje usb crossoverom bilo "puno više" plug n' play nego mreža...

tbenosic 17.11.2009. 13:50

Trebali bi si sami dodjelit IP adrese.
I samo je potrebno sherat foldere koje zelis da vidi drugi komp i to je to.
jos ako ima gigabitnu mrezu na oba kompa...

MirkoEZlikovski 17.11.2009. 14:29

Citiraj:

Hvala.

dragi Perice, nemoj to uopće pokušavati, nešta će ti pregoriti, i onda će biti kukanje, imaš fino mrežni kabel koji je prejeftin da bi ti ovdje nešto spaljivao, lijepo spojiš kompjutere dodijeliš IP adrese i šeraš do mile volje...

što se tiče crossover USB kabela, mislim da si pobrkao crossover LAN kabel i USB kabel
USB kabel za spajanje 2 računala postoji, ali mreža ti je jednostavnije rješenje

Hrvoje xyz 17.11.2009. 17:31

erm, al taj eSaTA je zanimljiv. ja to imam na lapu , al ne koristim zasad.
razmisljam o eksternom hardu...jel bolje onda da uzmem hard sa tom esatom ili klasicni neki eksterni hard koji ide prek USBa?

coconut 17.11.2009. 17:54

Preko eSATA prijenos je dosta brži, ali je caka u tome da preko njega ne dobija napajanje pa moraš ubosti napajanje iz usb-a. Psim toga, kod nekih čipseta moraju i hardovi biti u SATA/AHCI mode-u da bi eSATA hard bio vidljiv.

pericaa 22.11.2009. 18:29

Hvala svima na odgovoru.
I mislio sam da to ne bi išlo, al reko nikad se na zna, možda se nekako i može. Long shot, šta ćeš. :D

@MirkoEZlikovski - Mislio sam na LAN crossover, naravno, al bez brige nebum niš pokušavao. Ne volim miris spaljevine iz kompa, uvijek me na kraju dosta košta. :fiju:

@Hrvoje xyz - i ja razmišljam o esata eksternom baš zbog zbog brzine, al nemrem prožvakat cijene tih hardova u odnosu na interne. Logično je da su skuplji, al baš tolko... :wtf2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:39.