PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Update BIOS-a ne prolazi na HP notebooku (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=166467)

akagirl 14.11.2009. 15:54

Update BIOS-a ne prolazi na HP notebooku

Imam Vistu Ultimate upgradeanu sa Basic verzije. Radi se o laptopu.
U HP health check mi javi da je izašao novi update BIOS-a. Ja ga skinem, instaliram i laptop se restarta, sve ok, ali onda mi HP health check opet javlja za BIOS update, a taj update je kao već instaliran. Onda sam pogledala u system info i vidim da mi je stari BIOS gore. Znači novi se uopće nije instalirao, ne kužim zašto? Sve instaliram kako treba, ali BIOS mi je i dalje stara verzija, a ne nova update-ana.

I još jedna stvar, nedavno sam stavila igru na njega koja mi se već na samom početku ugasila tj. igra mi ugasi laptop do kraja, kao da je netko prekinuo dovod struje, ne kužim kaj se događa. Kad se tak naglo ugasi sam od sebe, ne mogu ga upalit minutu-dvije, nakon toga sve ok. Nije problem u pregrijavanju ili struji jer nikad dosad mi se tako nešto nije dogodilo, a igrala sam igrice i radila sve ostalo.
Danas kad sam išla u BIOS gledat za taj update, opet isto, laptop sam od sebe crkne nakon samo par sekundi provedenih u BIOS meniju.
Nekako mi se čini da je to sve povezano, ta 2 problema.

coconut 15.11.2009. 08:56

Netko, mislim Nikky, je negdje napisao da je kod HP-a problem kod staljanja BIOS-a jer su nešto u*rali i da je caka u tome da sa trenutnog ne ideš na najnoviji nego staviš neku međuverziju i tek onda odeš staviti najnoviji.

btw, zašto ovo nije u Hardverskim problemima ili Prijenosnicima? Zamoli admina da ti to premjesti negdje tamo jer ćeš ovdje teško dobiti odgovor.

akagirl 15.11.2009. 10:37

nisam znala kamo staviti temu

domy_os 15.11.2009. 10:46

1. Skini novi ROMPaq, snimi na CD i onda napravi upgrade BIOS-a, zanemari to u Windowsima. Par puta će se resetirati pa ga pusti dok ne završi.

2. To je tipično ponašanje kad se notebook pregrije pa ipak provjeri temperature, koliko je dole zagrijan, radi li ventilator, koliko glasno i da li uopće puše van.

akagirl 15.11.2009. 13:17

Tražila sam taj ROMPaq, ali sam našla samo verziju iz 2008. Jel postoji novija?

Pogledala sam koju verziju BIOS-a imam na laptopu i ispalo je da je ovaj update ista verzija samo izašla par dana kasnije od ove koju imam instaliranu.

Verzija koju imam:

68GPP F.0B, 24.6.2009

Verzija update:

68GPP F.0B, 2.7.2009

Sad kad hoću instalirat kaže da već imam tu verziju.
Ne kužim, ak ju već imam, onda zašto mi se pojavljuje u HP health centru žuti trokut s uskličnikom kao da to trebam instalirat?

yedwy 15.11.2009. 13:37

Jesi napravila load setup defaults nakon flasha u BIOSu?

domy_os 15.11.2009. 13:39

Onda ostavi, ako sve radi OK...

akagirl 15.11.2009. 13:41

nisam, gdje se to nalazi?

edit:
našla sam još noviju veziju BIOS-a na HP-ovoj stranici, od 3.8.2009

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&swEnvOID=2094

ali tu su 3 verzije, jedna je taj ROMPaq. 1. je HPQ Flash - kaj je to?
2. ROM Image - to mi nudi za update u HP health centru, ali verziju od 2.7.2009

kaj od toga da sad instaliram?? i kaj je taj HPQ Flash?

yedwy 15.11.2009. 14:06

To je exe za flashanje ali domy ti dobro veli ako već sve radi čemu uopće update?

akagirl 15.11.2009. 14:30

zato što mi se laptop sam od sebe gasi, ne shut down ili restart nego samo krepa, pa mislim da to ima veze s BIOS-om.
Što se tiče temperatura i pregrijavanja:
matična 74C
procesor 98C
HDD 51C
*to su temp pod max opterećenjem

napomena: nikad mi se ovako nije gasio i čak ga ne mogu odmah ni upalit već moram čekat 1-2 min da se napokon hoće upalit (to mi se događa samo kod ulaza u BIOS i kod igranja jedne igre, ali kod igre mi se to ne događa svaki put već samo ponekad). kad uđem u BIOS meni, nakon par sekundi opet krepa i opet ista priča.

domy_os 15.11.2009. 14:52

Nema to veze s BIOS-om nego ti se preko pasivnog dijela hladnjaka (na strani gdje je ventilator) vjerojatno stvorio film prašine koji otežava hlađenje. Ako si ga držala na dekama, pokrivačima,... ništa čudno, nakon par mjeseci može biti pun prašine. Sad bi ga trebalo rastaviti, očistiti i staviti novi sloj paste na CPU i GPU.

akagirl 15.11.2009. 15:07

ja ga držim na ploči od pleksiglasa tako da mi nije direktno na podlozi, baš zbog toga da se ne pregrijava.
još je pod garancijom pa se baš ne bi htjela igrat s tim, a kako to uopće otvorit?
čitala sam na drugim forumima da se može sa usisavačem tu rešetku od ventilatora očistit, jel to istina? mislim, kako ga očistit, a da ga ne moram otvarat?
inače redovno brišem prašinu s njega (ekrana, tipkovnice, vanjskih dijelova)

domy_os 15.11.2009. 15:12

Koji je točno model u pitanju? Izvana ga nikako ne možeš očistiti, nemoj ni pokušavati, možeš samo napraviti više štete.

akagirl 15.11.2009. 15:14

HP 6735s

domy_os 15.11.2009. 15:20

Onda bolje odnesi na servis, to je u okviru garancije.

akagirl 15.11.2009. 15:29

a koje su inače normalne temperature matične, procesora i HDD-a kod ovih laptopa?

domy_os 15.11.2009. 15:43

U mirovanju do nekih 45°C, a u loadu proc može doći i do 70°C... Tebi se vjerojatno isključi kad dođe na 100°C što je uglavnom granica kod HP-a.

akagirl 15.11.2009. 15:49

uf! onda ću ga odnest na servis ovaj tjedan, hvala na pomoći

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:05.