PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Novi iMac - sviđa li vam se? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=164091)

Bilobrkster 25.10.2009. 22:27

Novi iMac - sviđa li vam se?

kako s estetskog tako i s hardverskog aspekta

http://www.apple.com/imac/

Mad_Duke 25.10.2009. 22:36

Sa hardverskog aspekta niš posebno, ni novo. Odavno viđene komponente.

Sa estetskog, lijepo i skupo!

V.I.P 25.10.2009. 22:55

bas..
previse love je to,pogotovo kad vidis sta si mozes sam skombinirati u nekom shopu za tu lovu :)

1v@n 25.10.2009. 23:24

A svakako ga ljudi ne kupuju samo zbog dizajna. Sad sam i ja u dilemi. Na ljeto frend ide za Ameriku i već sam Macbook Pro vidio kod sebe. Sad me nekako privlači iMac. Cijena je ista za osnovne modele.
EDIT: PC alternative ipak ima. Po specifikacijama i mogućnostima je ipak nadmašio Apple
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/...4&N=4294954311

Alfa_R 25.10.2009. 23:32

stvar je jednostavna - tko zeli odlican design i pouzdanost i all in one - imac je odlicno rijesenje...

Tko zeli najvece performanse za svoje pare i gustati u sklapanju istog - pc komponente....

Neznam sta se tu ima raspravljati...

Ali da imaju smisla za izgled... bome imaju...

Baja 001 25.10.2009. 23:37

Ovaj stroj je po meni izvan konkurencije, sa i5/i7 procesorima, 1TB+ HDD, i ostalim komponentama sve u 27" i 21" monitorima izgleda savršeno. Još kada tome dodamo vrhunski ekran, veliku rezu, odličan dizajn, meni jednostavno nema PC ekvivalenta. Ovo računalo je ekskluziva, i po meni predstavlja dobar izbor ako se ima love.

Visage 26.10.2009. 00:26

Ma dobro nema potrebe za gedjomanskim svadjalicama dal vredi ili ne :)

Ima svoje kupce i neka ga. Ekran je krasan i sasvim fino popunjena masina. Jedino sto ostaje kao gorak okus je Glossy iskljucivost koja namjerno tjera pro korisnika da ili kapituliraju ili traze dalje sa Apple nadom da nece traziti dalje ;)

Ali za opceg Jocu korisnika po doma ali i za pristojan broj ostalih, gloosy je redovito percipiran kao življi, bojastiji i veseliji prikaz slike. Pa vecini nece biti na teret. Ostalima ostaje da kukaju po starim peticijama.

Baja 001 26.10.2009. 00:37

Citiraj:

Ma dobro nema potrebe za gedjomanskim svadjalicama dal vredi ili ne :)
Uvijek je bilo i bit će Mac vs PC i to se nemože izbjeć :D
Citiraj:

Ima svoje kupce i neka ga. Ekran je krasan i sasvim fino popunjena masina. Jedino sto ostaje kao gorak okus je Glossy iskljucivost koja namjerno tjera pro korisnika da ili kapituliraju ili traze dalje sa Apple nadom da nece traziti dalje ;)
Naravno da ima svoje korisnike, a vjerovatno bi ih imao i više na ovdašnjim krajevima da je jeftiniji. Inače vrlo dobro all in one rješenje, koje prija oku i zauzima malo mjesta ;)
Citiraj:

Ali za opceg Jocu korisnika po doma ali i za pristojan broj ostalih, gloosy je redovito percipiran kao življi, bojastiji i veseliji prikaz slike. Pa vecini nece biti na teret. Ostalima ostaje da kukaju po starim peticijama
Pro neka traže Cinema i sl bez glosya :p

Terminator02 26.10.2009. 01:15

iMac 27" = savršenstvo za samo 1500€! :zdero:

Baja 001 26.10.2009. 01:31

Citiraj:

Autor Terminator02 (Post 1467196)
iMac 27" = savršenstvo za samo 1500€! :zdero:

i7 2800, 2TB, 8GB (4x2) ~1800 €
Naravno cijena može ići još gore, ali i dole ;)

Inače dobar stroj, opet će naći svoje kupce (ja bi ga uboo da imam love)

^SuperUnknown^ 26.10.2009. 11:59

Izgleda odlicno, 27" ekran je mrak, ali kad nakrcas RAM-a cifra se lako popne gotovo do cijene novog Mac Pro-a, koje je ipak kudikamo jaci stroj. Naravno, nemas ekran, ali ljudi uglavnom vec imaju neke monitore (22"+). Vani ga kupiti jos nekako, ali kod nas ce bit (po obicaju) brutalno preskup. Stroj bi mogao pasati eventualno polu-profi dizajnerima i sminkerima s viskom para. Svako drugi, normalan, bi uzeo ili Mac Pro sa nekim profi monitorom ili Mac Mini uz 22/23" TN.

zwer 26.10.2009. 13:04

Predobar dizajn, upitno dobar mis, tako-tako tipkovnica, 10/10 za zauzimanje prostora i nedostatak kablova, ja bi tu nasarafio jos Win7, najveci disk, RAM-a kolko ide... i sve to mi i dalje nije dovoljno s obzirom da bi me cijena dovela na prosjacki stap, a garancija na dva prosjacka stapa.

Kad bude 20-30% skuplji od ekvivalentnog PC-a, a garancija na jednakom nivou, kupujem. Do tada, :hitthewal:

Radio malo na nekom Mac Pro-u sa 2x Xeon procovima i 10 GB RAM-a... divotica i raj, dok nisam vidio cijenu i garanciju, opet :hitthewal:

Red Dwarf 26.10.2009. 14:51

ja neznam što se ljudi bune na konfiguraciju...pa ako vam treba za neki fensi ured ili vam +-15k kuna nije neki problem ja nevidim razloga zasto bi isao kupovati 5870 radeonku, i7 i 16gb ddr3-a i to stavljati u neku kantu od 20 kila pa jos neki monitor tražiti i čuda raditi kad vam je ovo već sve složeno i kompaktno...

naravno ako bi ste imali para za ovo [kod nas kupiti] pretpostavlja se da vam ili nebi trebao komp za igre/ozbiljan rad ili da vam nebi bio problem odvojiti još toliko za neki "business" lap/komp pošto je ovaj iovako ionako većinom [po meni] za multimediju

sve u svemu : i tata bi sine :D

tomek@vz 26.10.2009. 14:54

Neznam baš....svi gledamo samo hardware...Mac dolazi kao gotovo računalo sa vrlo kvalitetnim ekranom,legalnim OS-em i legalnim i* softwerom...mislim da sve to treba uračunati...

Red Dwarf 26.10.2009. 14:58

uglavnom da mi je neko u americi i da je sad kraj ljeta [da nisam potrosio pare od ljetnog crnčenja] ja bi prvi dao pare za onu 1800$$ konfu

[naravno nebi ali je ful dobra ponuda za nekog s relativno duplo[3x]većim primanjima nego što je hrv.prosjek]

Mar 26.10.2009. 15:41

27" model je krasan, ali nije jeftin.
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trk...All-Categories

2000-3000USD, tj 15-20k kn u nas... preskupo.

yedwy 26.10.2009. 19:17

Solidna mašina i dizajnom i performansama, ko kupuje "od nule" kućnu mašinu ili uredski komp nije uopće loše razmotiti ga...

Baja 001 26.10.2009. 19:22

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1467647)
Solidna mašina i dizajnom i performansama, ko kupuje "od nule" kućnu mašinu ili uredski komp nije uopće loše razmotiti ga...

Čudno mi je malo svi spominjete kućne korisnike, ured i sl, kao da ne uzimate u jednadžbu da se radi o i5/i7 CPUovima, 4GB RAMa, 1TB+, i sl :stoopid:

Mislim konfa je jaka za današnje pojmove i itekako se može zavrtit PS, Primer i sl. software :fiju:

yedwy 26.10.2009. 19:39

Konfa je napravljena kakva je sa idejom da traje 5g i da se u tih 5g sa 99.9% može zavriti svaki nadolazeći komad softa namjenjen za tu platformu, iMac nije namjenjen da bude gfx radna stanica i ne vjerujem da ga puno ljudi koristiti za tako nešto iako se naravno može nakvačit neki ekterni storage i može se raditi ugodno manje stvari na njemu to ziher nije bila ideja u appleu...

NJUNJO_HR 26.10.2009. 20:34

Meni se jako sviđa. Da imam mogućnosti uzel bi rađe imac nego komp.
Jako mi se sviđa njegov minimalistički dizajn. Komponente su mi i prejake
za ono kaj mi treba komp.

Strahovi i mane su mi sljedeće stvari:
-moguća buka koju proizvodi
-glossy ekran(na to bi se naviknul)
-BlueRay pržilica definitivno fali ovom stroju, no to vjerojatno dogodinu budu stavili

syzygy 26.10.2009. 20:40

Buka je minimalna.
Glossy je ok u prostoru gdje je svijetlost ravnomjerno rasporedjena, ukoliko je s neke strane malo jaca onda dolazi do problema, recimo ja to stavljam kao minus i ne znam zasto su maknuli mogucnost odabira mat i glossy ekrana..

Mad_Duke 26.10.2009. 20:51

Citiraj:

Autor syzygy (Post 1467707)
Prije pola godine sam s 19" PVA matrice prešao na 22" TN matricu, psovao sam sve živo i jedva izdržao 2mj dok nisam uzeo 24" iMac s IPS matricom. Evo recimo ja bi radije radio na 21,5 inčnoj IPS matrici nego na 28" TN matrici.
.

Da, za rad u OS-u etc. surfanje, CAD alate i slične stvari ti treba nešto više od TN matrice :D Dobro, ako tebi treba, super! Tako i onako sam napisao još i 42" plazmu, pa mi reci koji LCD ima i boje i crnu te kvalitete za tu cijenu?
Citiraj:

Autor syzygy (Post 1467707)
Realno gledajući, ako idete sastaviti PC konfiguraciju s istim komponentama i 27" IPS monitorom, onda ćete više manje doći do iste cijene kao i iMacove, tako da je samo stvar u ukusu i željama.

Ne pričaj gluposti. Nikada, ali nikada apple nije otkad je prešao na intel platformu imao negdje hardware koji je barem otprilike jak za istu cijenu kao ono što možeš sklepati u prosječnom dobro opremljenom informatičkom dućanu. Bilo da se radilo o stroju ili ovakvoj kombinaciji.

Što se tiče OS-a, tu ništa neću komentirati!

syzygy 26.10.2009. 21:05

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1467743)
Ne pričaj gluposti. Nikada, ali nikada apple nije otkad je prešao na intel platformu imao negdje hardware koji je barem otprilike jak za istu cijenu kao ono što možeš sklepati u prosječnom dobro opremljenom informatičkom dućanu. Bilo da se radilo o stroju ili ovakvoj kombinaciji

Ok, ja sam i dalje uvjeren u svoje. Slozi mi ovu konfu i javi mi cijenu:

3.06GHz Intel Core 2 Duo
4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
1TB Serial ATA Drive
ATI Radeon HD 4670 256MB
Maticnu plocu koja podrzava sve ovo gore
Slot In DVD RW DL
Citac memorijske kartice
Windows operacijski sustav
kuciste
tipkovnicu
mis
napajanje
27" IPS monitor

S tim da nemoj stavljat MS (ili neka druga firma tog tipa) napajanje, tipkovnicu, misa i kuciste.

I javi cijenu...inace, cijena maca s tim komponentama je 13000, tako nesto.

Kad sam prosli put isao provjeravat ovo gore (kad sam sam isao kupovat iMac) sam dosao do toga da je PC konfa bila nekih 800kn jeftinija, a 800kn vise dat za takav dizajn i prenosivost je i vise nego povoljno.

syzygy 26.10.2009. 21:18

iMac 21.5" Core 2 Duo 3.06GHz/4GB/500GB/GeForce 9400M/SD, Kbd 9.549
iMac 21.5" Core 2 Duo 3.06GHz/4GB/1TB/Radeon HD 4670/SD, Kbd 11.719
iMac 27" Core 2 Duo 3.06GHz/4GB/1TB/Radeon HD 4670/SD, Kbd 13.019
iMac 27" Core i5 2.66GHz (quad-core)/4GB/1TB/Radeon HD 4850/SD, Kbd 15.619

Iz pouzdanih izvora ce cijena biti tu negdje, cekam tvoj odgovor na gore postavljeno pitanje.

antrax 26.10.2009. 21:38

takvih 27" ips monitora trenutno nema (ni 21.5 na zalost, to ce tek bit dealbrakeri), al kad se pojave se moze ocekivat cijena ~6kkn, moja osobna procjena.

a kanta tih specki se lako slozi za ostatak cijene od 7kkn, cak puno brutalnija. al za tu rezoluciju trenutno bi trebalo ici na 30" koji su kod nas i dalje preskupi (iako u americi sozis kantu sa 30" monitorom za cijenu 27" imaca)

13k je cak puno pristojnije od cijene koju sam ocekivao kod nas iskreno. a i sluzbeno je :)

^SuperUnknown^ 26.10.2009. 22:09

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1467655)
Mislim konfa je jaka za današnje pojmove i itekako se može zavrtit PS, Primer i sl. software :fiju:

Ne znam tko bi normalan vrtio Premiere pored Final Cut-a, al dobro, ima nas svakakvih :)
Citiraj:

Tako i onako sam napisao još i 42" plazmu, pa mi reci koji LCD ima i boje i crnu te kvalitete za tu cijenu?

Ti si fakat ozbiljan kad usporedjujes iMac-a sa nekakvim slozencem s Windowsima + TN govnom + plazmom? Ono, ti to fakat ozbiljno? Pa valjda ti je jasno da to nemres usporedjivati. Zar cu si na radni stol, na metar od blentare staviti 42" plazmu? Ili 28" TN? Ili bilokakav TN? Ili cu radni stol mozda preseliti u boravak pa uzeti jos vecu plazmu? I na plazmi ce mi se upeci Menubar, Dock i slicno? NHF, ali drobis gluposti.
Citiraj:

Ne pričaj gluposti. Nikada, ali nikada apple nije otkad je prešao na intel platformu imao negdje hardware koji je barem otprilike jak za istu cijenu kao ono što možeš sklepati u prosječnom dobro opremljenom informatičkom dućanu. Bilo da se radilo o stroju ili ovakvoj kombinaciji.

Da, i sto ti je tu cudno? Mislim da je toga svjestan svatko od nas tu na forumu i ne vidim razloga to nesto pretjerano isticati. Postoje neki razlozi zasto je to tako. Zar bi neki fensi brand stroj trebao biti mozda jeftiniji od slozenca iz ADM-ovog podruma? Mislim stvarno. Ako ti je do slozenca, pa udri brate slazi kaj te volja. Mozes si i OS X nakrcati gore, pa spojiti na plazmu :p
Citiraj:

Što se tiče OS-a, tu ništa neću komentirati!

E pa bas OS i jest jedan od najvecih, ako ne i najveci adut Mac-a, tako da bi ti bilo najbolje uopce ne komentirati nista, ako mislis ne komentirati i sami OS. I ne samo OS nego i EFI i Bootcamp i sve te mocne fičre.

SrKi 26.10.2009. 22:10

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1467765)
Takvog nečeg nema za 13.000 kuna kod nas, niti će biti!

sad kad je potvrdeno da je 13.000kn, zeljno cekam odgovor :)

meni se svida iMac, ali nemam 13.000kn niti za njega, niti za PC. nazalost :(

^SuperUnknown^ 26.10.2009. 22:13

Zanimljivo je da je jeftiniji od prethodnog modela :)

http://www.filex-mac.com.hr/proizvod...uot-306ghz/316

Mar 26.10.2009. 23:17

Ove cijene su (pre)visoke još uvijek.

27" i5 s HD4850 je 15000kn, ne 13000.

C2D s HD4670 je 13000.

Da je verzija i7 s HD4850 to bi bilo vec druga priča :)

Ovako će i7 s HD4850 koštati 20k kn minimalno.

^SuperUnknown^ 26.10.2009. 23:45

Nevjerojatno, ali na svakoj temi na kojoj se spominje Mac mora doci do sastavljanja nekog PC slozenca. Ali na svakoj. Kako ti nije jasno da ne mozes usporedjivati takve stvari i da takve dvije masine nisu iste niti po ciljanoj publici, niti po namjeni, niti po OS-u, ma u biti po nicemu, osim sto imaju zajednicke neke komponente?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:04.