PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Napajanje zuji! :D (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=163058)

Lurker 17.10.2009. 03:45

Napajanje zuji! :D

Vec jako dugo vremena imam problem s napajanjem. mislio sam da je prasina ili tako nesto sto ga tjera da proizvodi uzasno neugodne zvukove ali nista. cist ko suza, ventilator jedva da se cuje.

znam da nisam nikako smjeo uzet lc power. ali sta je tu je. dakle, napajanje ne proizvodi nikakav zvuk osim kada su 2x 4-pin proc konektora prikopcana. dali netko mozda zna zasto? nije ni do proca ni do maticne. na 3 razlicita kompa zuji u istim uvjetima :(

pretpostavljam da ce mi mnogi rec da sam glup sto sam to uopce kupovao i da sam trebo dat 100kn vise za nesto puno puno kvalitetnije ali sta cu sad.

isto tako, ako je odgovor kupi novo, molim vas da preporucite nesto kvalitetno, sa barem 1god. garancije i da moze zavrtit (9800gtx+, C2D e7400, 4 diska, combo drive, i 6 ventilatora :D). naravno nemojte sada predlagat corsair HX 1000 posto to nema sanse da si ikako priustim. dakle omjer cijene/kvalitete/snage. hvala svima na bilo kakvoj informaciji :D

Lurker

Crash009 17.10.2009. 09:24

Vadi to van i utopi nekom za koju pivu.
Corsair VX450 si pogledaj.

coconut 17.10.2009. 09:30

Dosta je i Cors CX400W

Nebbo 19.10.2009. 17:59

Ako te smeta visoko frenkvencijsko pistanje s kojim se trenutno mucis kod svog napajanja, savjetovao bih ti da zaobidjes corsair-a. Naime, iako vecina recenzenata hvali ta napajanja na sav glas (da se razumijemo, imaju jako dobru osnovu, jer se zbilja radi o dobrim napajanjima) nitko od njih nije spomenuo jedan "problem". A koliko vidim, nitko drugi ga ovdje na forumu ne spominje ili, ono sto je vjerojatnije, ne primjecuje. O cemu se radi?

Skoro vecina corsair napajanja (kroz ruke mi je proslo par komada, a i sam sam vlasnik jednog) ima problem tog visoko frekventnog pistanja. Mnogi to ne cuju, mnogima ne smeta, mnogi se naviknu nakon 2-3 dana. Imao sam jedno 450W koje je pistalo samo prilikom pokretanja igre. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da se ne radi o grafickoj. Drugo pak pisti konstantno, puno jacom frekvencijom i na svu srecu problem je bio rijesen tako sto sam iskljucio EIST i C1E (koliko god to bizarno zvucalo). Moje napajanje nije imalo taj problem (TX750), dok TX650 od kolege ima.

Gotovo nitko nije primjetio taj problem, pa cak ni ja, dok mi jednog dana nije dosao kolega kojem je diagnosticiran Tinnitus (zujanje u usima). Covjek je samokontrolom uspio pobijediti bolest (koja BTW nema lijeka). Sastavio sam mu konfiguraciju sa Corsairom (cini mi se 550W), sve slozio, instalirao windowse i odnio mu komp. Prilikom prvog paljenja, gotovo da je dobio napadaj. Kad mi je objasnio o cemu se radi u par minuta skuzili smo u cemu je problem. Napajanje! Kroz mjesec-dva obisao sam ekipu koja ima Corsair-a i vecina njih su imali taj problem. Bilo prilikom pokretanja neke igre, u radu, skrolanju web stranice...

Ali ono sto je interesantno, nitko od njih nije isao za tim dok se ja nisam pojavio. Unutar par dana vecina napajanja je otisla na RMA. gotovo svi su dobili novo napajanje ali sa istim simptomima. Na Corsair support forumu se dosta pisalo o tome. Kako danas stoje stvari, ne znam. Zadnje napajanje je bilo prije mjesec dana, kupljeno u Links-u u Splitu. Problem je i dalje postojao.

Bilo bi interesantno napraviti anketa. Koliko od Vas ima Corsair napajanje, te koji postotak Vas ima taj problem pistanja? Ako ne u normalnom radu, koliko i ako uopce prilikom pokretanja igre (tu nastupa ATItool gdje je vecina napajanja pokleknula).

*EDIT:

Ovo je zadnja konfa koju sam slagao:
http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1479

I ima identican problem poput ovoga (eventualno malo drugaciju frekvenciju pistanja):
http://www.youtube.com/watch?v=C4d23F2jehQ

-POP- 19.10.2009. 18:01

CX400 ti bude i previše. Eto, jeftino, kvalitetno i tiho (NEnečujno), sa puno garancije.

Lurker 21.10.2009. 17:10

ok, hvala svima na odgovoru i Hvala na odlicnom objasnjenju pistanja. kod mene nema veze s 3d aplikacijom nego sa 8 pinskim connectorom za proc (2x4-pin) ali sve je to isti kurac. pjeva li ga pjeva i nece zasutit.

Koliko od vas iskreno misli da bi 400W bilo dovoljno za ep45-ds3, E7400, 9800GTX+ OC (BFG), 3 HDD, opt pogon, 4 120mm venta i creative extreame gamer.

ja sam pucno na 450w+ ali ocito sam se grdno prevario. oni kalkulatori su ok stvari i rezultati su ok 370-450 sto mi je malo prevelika oscilacija.

samo bi htjeo potvrdu da nekom napajanje pokrece takvu ili slicnu konfu pa se bacam na kupovinu!! :D

kasko 21.10.2009. 17:18

Corsair VX450 si pogledaj.

Lurker 21.10.2009. 17:26

gledao sam vec i zvuci/izglead/kosta dobro. ima nekih sitnica koje me muce pa me zanima i odgovor na to. dakle, moja "zverka" 9800 jede dosta struje. istina, na 12V mu salje dovoljno amperica ali trebaju 2x pciE-6pin connectora. e sad, imam jedan 2x molex u pciE-6pin ali neznam koliko je to dobro/lose :D

Eto, ako mi netko fino pojasni zasto/kako to ide ustedio mi je 200kn i zasluzio je pivu! :D :beer:

Elpresidente1 21.10.2009. 17:39

ti kalkulatori pretjeruju sa zahtjevima komponenata za snagom, to je već općepoznato, za tvoju konfu 400W dosta, ko što ti već rekoše, može i 450W, isti dreck

Lurker 21.10.2009. 20:02

dakle tvrdis CX 400 je ok? ajde dobro onda. uzet cu ga od frenda da vidimo kako radi ako sve prodje ok onda idem na "kupi" odsjecak :P

Nebbo 21.10.2009. 20:35

samo da javim da je jedno to pistavo napajanje (corsair 450) zavrsilo na RMA. U petak frend zove da je ostavio komp upaljen i ujutro ga nasao ugasenog. Probao ga upaliti, al ne trza. Pretpostavio da je vjerojatno otisla maticna i rekao mu da ga cijelog odnese na garanciju (cijeli komp star cca 6-7mj).

Jucer mu ga vratili. Ostao sam zabezeknut kad su diagnosticirali kvar. Otislo napajanje!!! Pitao ga jel se HEP preko noci igrao sa strujom, radovi... nista, sve ok. Sve me vise i vise brine taj Corsair...

Mr.Ex.President 21.10.2009. 22:33

I moje je u zadnje vrijeme počelo zujit, nije da se trese kuća, al ono...čuje se lagano kad krenem leć. Morat ću ga silikonirat sve mi se čini:D

Lurker 21.10.2009. 23:40

Ja mislim da nije stvar do firme ili tako necega. cuo sam da svakakva napajanja zuje. frendu mi zuji NOVI OCZ kojeg je kupio prije 2 tjedna. i to zuji od trenutka kad je upaljen. sve to sto ljudi nazivaju zujanjem ja ni necujem ali ovo moje je malcice drugacije. isto tako vecini ovisi o potrosnji, nekima o tome koliko je komp upaljen a meni ovisi dali je connector za proc ukopcan ili nije :D

ovo sto si rekao da ti je frendu otislo napajanje. ljudi obicno ne misle da bi problem mogao bit u produznom kablu ili lopovu. takve stvari kupljene kod "kineza" su znale sjebat i fen a kamoli malo kompleksniju stvar poput PSU-a :)

isto tako nema promjene intenziteta. uvjek je jednako klasno. samo se mijenja tip zvuka. reagira na scrollanje teksta, osnostno bilo cega sto tjera procesor na jaci/slabiji rad. pa sam malo cacko i shvatio da zuji ta jedna jedina zavojnica. to se da popravit sa malo znanja ali ja nemam potrebno znanje pa cu ga radje prodat dok zuji i radi nego krepanog zato kaj sam cacko :D

bakoslav 05.01.2010. 14:32

vidim da je nebbo dosta proucavao ta napajanja.. evo ja danas tutnuo Corsair TX650, na prvi mah mislim si aj fala bogu nema tog zujanja kojeg sam se pribojavo prije kupnje. Poslje Window starting screena, otidem u frizider po sok, vratim se i dode mi da uzmem bejzbol palicu i izudaram to dobrano. Pistanje ne da je iritantno nego nemogu bit pored kompa. U svakom slucaju idem na reklamacije u links, pa nek mi daju drugo mozda to nece pistat .. -.-

bakoslav 05.01.2010. 15:24

edit: overclocko procu do ibera (natero ga na 3.8) da malo razjarčim napajanje prije nego ga vratim u links, i pustio prime 95.. vidim oke rezultate nije mi se dalo cekat i krenem skidat bocnu stranicu da bi mogo skinut napajanje, kad ono prestane zzzujalica xD sad sam presretan, CORSAIR!

xtreme96 05.01.2010. 15:53

kod frenda je jedno noname napajanje pistalo i kada je ukopcao USB konektor od printera prestalo je pistat :D...
Tako da,trebate probat to nekako rijesit i sami jer je u nekim slucajevima obicna glupost poput ove...A ovi u trgovini bi proglasili napajanje ispravnim :)..

bakoslav 05.01.2010. 21:19

ovak, trebam savjet nekog ko zna s elektricnim sklopovima. kak sam gore naveo napajanje je prestalo pistat, ali ne dugorocno, kod sljedeceg paljenja ponovo isto i nakon pol sata prestalo.. moja diagnoza: nakon sto je komp zgasen 2h+ napajanje je hladno u svim segmentima.. kad ga upalim sve komponente ne vuku jaku struju, tek kod loadanja windowsa se opterete i tad pocinje zujanje zbog niske temperature u kondenzatorima napajanja ili nekom drugoj komponenti psu-a. Nakon pola sata rada, ne opterecenog protok struje zagrije neki element napajanja te prestane brujit.. i tak sve dok se ne zgasi i ponovo ohladi. sad, ja nisam strucan neznam jel to zato sto je novo pa mu treba neko vrijeme da razradi te djelove il je to serijska greska (VECINA LJUDI SE ZALI NA CORSAIR ZUJANJE). molio bi nekog ako zna, da li je moja teorija tocna.. ako nije nek me ispravi pa da vozim s njim na servis :stoopid:

al i dalje ne vjerujem da je to kod ovak brendirane firma (corsair) koja je ajmo rec vodeca ili "najbolja" firma za PSU.. :nono:

Wolverine 05.01.2010. 22:15

Ne zuji Corsair i ne žale se na Corsair (u smislu njihove game napajanja) nego na Seasonic S12II seriju napajanja čiji dizajn koriste VX450 i TX650 te se na nekim modelima čuje to pištanje. Zato recimo ništa ne pišti na TX750 jer je on made by CWT ili na HX520/620 koji su made by Seasonic ali druge serije (S12E+).

Iz tog je razloga S12II bila nešto manje popularna kod ekipe koja želi punu tišinu u odnosu na stariji S12 te S12E+
Da se ne radi o svim napajanjima pokazuje recimo TX650 test na SPCR-u jer da napajanje proizvodi ikakav iritantan zvuk oni bi ga razapeli :D

Jedino što su naveli jest
Citiraj:

There was none at this distance above the fan noise at any load. When the fan was stopped with a plastic wire tie jammed into the blades, a bit of buzzing could be heard from under a foot away, but this was about at the same level as fanless PSUs we've tested. In other words, audible buzzing or humming was not an issue.

Dakle na manje od 30cm udaljenosti od napajanja kad se zaustavi vent čuje se buzz ali vjeruj ni to se čuje na 90% napajanja i kao što su rekli nije nikakav problem.

No kao što sam rekao činjenica je da dosta napajanja koja koriste Seasonic S12II dizajn cvrče ili zuje pri radu.

Ono što ti pišti su zavojnice. Neki idu reklamirat napajanja neki ih otvaraju i zalijevaju plastikom kako zavojnice ne bi vibrirale.

Shockre 05.01.2010. 22:56

ja imam cx400 i apsolutno nista ne cvili u ni u jednoj situaciji

bakoslav 05.01.2010. 22:57

al ne kuzim zakaj je zvuk prolazan, tj. zakaj prestane nakon nekog vremena.. al oke, cini mi se da cu onda lagano u links i koristit njihovu opciju "vrati unutar 8dana i vracamo puni iznos", pa u protis po HX650 za 50 kuna vise.. neznam kak u protisu inventura 2009 traje 3 dana al dobro :)

edit: tj. ajde savjet, da za 850kn uzmem HX650W ili za 885kn TX850W, s obzirom na moju konfu.. mislim, dal cu dobit vise s efikasnoscu HX serije il s watažom TX serije ?

BeroVK 05.01.2010. 23:22

Uzmi HX650 jer ti 850W netreba, a i HX ima modularne kablove ;)

bakoslav 05.01.2010. 23:56

e da, to ne kuzim kod tih "modularnih kablova".. zas su oni modularni (je da se mogu vadit), al ne svi.. ona baza koja je najbitnija se nemoze vadit..

Wolverine 06.01.2010. 00:01

Citiraj:

Autor bakoslav (Post 1529875)
al ne kuzim zakaj je zvuk prolazan, tj. zakaj prestane nakon nekog vremena..

Zato što elementi vibriraju ovisno o opterećenju

Citiraj:

Autor bakoslav (Post 1529980)
e da, to ne kuzim kod tih "modularnih kablova".. zas su oni modularni (je da se mogu vadit), al ne svi.. ona baza koja je najbitnija se nemoze vadit..

Modulari su jer možeš birat koje kablove želiš koristit tj koji ti trebaju. ATX i EPS je ionako obavezan pa nema smisla da i on bude odvojiv iako postoje napajanja koja imaju sve kablove odvojive

mislav_os 06.01.2010. 00:33

Tebi bi i 450W-atni model bio dovoljan s obzirom na konfu,kakvih 850W.U vezi HX i TX modela,pa naravno da je bolje modularno napajanje zbog kejb-joba i zbog opce urednosti..ali je i skuplje kao sto sam vidis.Tako da je na tebi odluka..Ali kao sto rekoh,bio bi ti dovoljan i 450W Corsair ;).Ako bas zelis neki od ta dva,samo daj...nitko ti ne brani :)

EDIT: Zaboravio reci... Sad nakon sto sam malo procitao gore dosao sam do zakljucka da mi moj Chieftec zapravo cvrci kod Low-Power 3D-a(ne kod igranja) i u nekim situacijama nekad...a ja okrivih Radeonku budala...ccc :D. Chieftec vec ima 2.5 god tako da..sta je sve prozivio do sada,skidam kapu..:)

dh41400 06.01.2010. 00:42

Yep znaju cvrcat ta napajanja :)

VX 550 koji je napajao konfu iz siga je takodjer cvrcao (nije vent u pitanju) ... nije bilo bas neizdrzivo, ali se moglo primjetiti s udaljenosti manje od pola metra.

Uglavnom se dogadjalo u 2D-u, dok u 3D ionako nisam obracao pozornost :D

bakoslav 06.01.2010. 12:15

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1530042)
Tebi bi i 450W-atni model bio dovoljan s obzirom na konfu,kakvih 850W.U vezi HX i TX modela,pa naravno da je bolje modularno napajanje zbog kejb-joba i zbog opce urednosti..ali je i skuplje kao sto sam vidis.Tako da je na tebi odluka..Ali kao sto rekoh,bio bi ti dovoljan i 450W Corsair ;).Ako bas zelis neki od ta dva,samo daj...nitko ti ne brani :)

a znam da nije trenutno pregladna konfa za strujom, al mislim na ubuduce kod prelaska na i7 proce i to.. aj valjda ce bit oke, uze cu HX650 u ponedeljak kad istice rok da vratim ovo :cool:

mislav_os 06.01.2010. 14:20

A onda dobro...Bar neces morati mjenjat napajanje ohoho dugo :). Ja sam mislio da planiras ovu konfu dugo zadrzati pa...ali vidim ja tebi vec i7 u planu :D

Mr.Ex.President 06.01.2010. 15:19

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1530431)
A onda dobro...Bar neces morati mjenjat napajanje ohoho dugo :)

IMHO, to je najgora taktika:D Svi mi uzimamo komponente po principu "uzet ću da mi traje, pa kad promjenim ovo, ovo i ovo, oću da mi još radi, a i da ima rezerve malo. A vidi ovo ima 500W a 600 kuna je, a modularno i 100W jače mogu dobit za samo još...." pa onda početnih, šta ja znam 350 kn navučemo na 800 da bi imali budućnost:D A onda već nakon 2 godine skužimo da nemamo baš neku budućnost jer nam je već prošla garancija pa nam prodaja nije isplativa pošto ne može dobit ni 50% cijene, pa je to napajanje počelo zujit šta nas nervira, pa treba promjenit cooler jer vibrira, pa je postalo slabo jer smo eto spojili CF grafičkih, itd.:D

Tako da ono, imho, ne treba gledat toliko dugoročno, nego malo kratkoročnije:D

Elpresidente1 06.01.2010. 16:20

potpis na ovo gore, kad budeš kupovo i7 onda lijepo kupi i napajanje za njega, ko zna šta će tad bit

bakoslav 07.01.2010. 10:02

gara je 60mj, tak da sumnjam da ce ga opce bit tesko prodat ak zatreba.. danas idem ostavit polog u protisu i vratit TX-a... jebes sad 80kn simo-tamo, bolje da se ima pa da plivaju komponente u struji kod OC-a :cool:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:47.