PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Koja zastita od groma ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=162458)

dinkoh 12.10.2009. 14:33

Koja zastita od groma ?

Koja je zastita bolja ?

UPS
ili oni utikaci (prenaponska zastita)

laptop mi je u struji 0-24, bez baterije pa vj. da mi je UPS bolji mozda ?
Lenovo g550a - u biti mi ni netreba da radi vise od par min ... pretpostavljam da oni najjeftiniji bi odradili taj posao kak spada ?

al sto je bolja zastita, bezobzira na laptop, ups ili ono drugo ?

tomek@vz 12.10.2009. 15:07

Najbolja je zaštita da ga ištekaš iz utikača...ako ti direktno tresne nema te zaštite koja će ti sačuvat računalo.

dinkoh 12.10.2009. 15:11

ak direkt kresne nece mi ni pomoci koprive ni metalni kavez ni da ga istekam iz struje

trazim zastitu od groma, a ne od direktnog udara ak me kuzis

dh41400 12.10.2009. 15:36

Bilo je rijeci vec o ovim "zastitama" i uglavnom se sve svodi na jedno te isto: Sto vise vrsta zastita to bolje.

Da me osobno muce ovakve stvari isao bi na sljedece (ukoliko je moguce):
  • Primjereno odredjena razvodna kutija sa postavljanjem osiguraca koji trpe npr. 40-50% od max opterecenja.
  • Dobre FID-ovke za tu granu/prostoriju (kao i za ostale fkors), npr 30mA.
  • Prenaponska zastita uz odgovarajuci osigurac postavljen u njima, npr. 20% od max opterecenja na toj uticnici (iskljucivo za komp i periferiju).
  • Baterija na laptopu za vrijeme nevremena + eksterna baterija (one pad shaped od min. 60-70 Wh).
  • Za vrijeme nevremena bi definitivno istekavao lap iz zida (kao i LAN kabel) i prebacio na spomenute baterije + WLAN (ili onaj "stick" mobile internet).

Nakon toga neka puca i udara gdje god hoce, ali me u surfanju i radu sprijeciti nece, a autonomija mi je barem 5-6 sati :)

coconut 12.10.2009. 15:39

UPS je bolja solucija jer 'pegla' peekove.

dinkoh 12.10.2009. 15:57

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1454037)
Bilo je rijeci vec o ovim "zastitama" i uglavnom se sve svodi na jedno te isto: Sto vise vrsta zastita to bolje.

Da me osobno muce ovakve stvari isao bi na sljedece (ukoliko je moguce):
  • Primjereno odredjena razvodna kutija sa postavljanjem osiguraca koji trpe npr. 40-50% od max opterecenja.
  • Dobre FID-ovke za tu granu/prostoriju (kao i za ostale fkors), npr 30mA.
  • Prenaponska zastita uz odgovarajuci osigurac postavljen u njima, npr. 20% od max opterecenja na toj uticnici (iskljucivo za komp i periferiju).
  • Baterija na laptopu za vrijeme nevremena + eksterna baterija (one pad shaped od min. 60-70 Wh).
  • Za vrijeme nevremena bi definitivno istekavao lap iz zida (kao i LAN kabel) i prebacio na spomenute baterije + WLAN (ili onaj "stick" mobile internet).

Nakon toga neka puca i udara gdje god hoce, ali me u surfanju i radu sprijeciti nece, a autonomija mi je barem 5-6 sati :)

dobra strategija :)
nesto je izvedivo , nesto nije od ovoga :fiju:

ma uzet cu onda Belkin onaj najjeftiniji jer mi netreba autonomija a ipak mi je neka zastita i ako ostane bez struje, posto mi je baterija vani, izdrzat ce par min sto mi je dovoljno
:chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:37.