PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   zvučna / dac ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=158727)

sh0kre 09.09.2009. 11:36

zvučna / dac ?

imam 5.1 sistem, onkyo receiver, i x-fi (platinum)zvucnu.... spojeno je opticki

Uglavnom, htio bi nesto bolje.... bolji stereo i bolji surround...

namjeravam potrosit cca 2,5kkn, citao sam nesto o xonar zvucnim karticama.... naletio i na ovu; Xonar Essence STX .... nazalost samo je za stereo, a velika prednost je kaj ima amp za slusalice.... onda i na Xonar D2X, raznorazne EMU kombinacije.....

Takodjer procitao sam da je DAC bolje rjesenje od zvucne..... Ali tek tu neznam koji i sta.... Isto tak neznam dali mi onda treba zvucna ili se dac samo u usb usteka... nemam pojma, ili uzeti i jedno i drugo .... hm

Sve preko ebaya bi islo

Evo ja sam rekao cifru, pa mi vi pliz dajte neku najbolju kombinaciju... :fala:

edit;
Zvucnici su Quad (L-ite komplet)
Receiver; Onkyo integra TX-DS989

Rain Man 09.09.2009. 14:06

Vec smo pisali o tome. Link.

Spoji optickim putem racunalo i reciever i gotova stvar. Preko ploce. Prodaj x-fi ako ju ne koristis za igre... Ako ti je x-fi spojena digitalnim putem na reciever onda je ona nepotrebni visak.

Sto se tice tvog recievera vjerujem da ima dovoljno kvalitetan DAC da neces uocit razliku ukoliko kupujes zaseban uredaj. Vise bi dobio kupnjom boljeg "pojacala" (recievera s kvalitetnijim pojacalom) te zvucnika nego DAC-om. Cak i moj entry level yamahe ima burr brown koji vise nego odlicno odraduje svoj posao.

Zvucna ti je ujedno DAC. Za nekog tko misli koristit PC kao izvor zvuka kvalitetna zvucna je najjeftiniji ulaz u kvalitetnu pretvorbu. Xonar Essence STX je odlicna zvucna. Zasebno pojacalo za slusalice, a reciever spojis digitalnim putem. Samo tad opet za surround zaobidjes zvucnu i to ti je 200 bacenih dolara. Tu jos imas Audiotrakov Prodigy HD2 ako ga gdje nadjes, mozda ovu novu Auzentech X-fi forte. E-MU 0404 USB je takodjer dobar odabir jer ima high-end AKM DAC.

IMO, to ti se sve isplati ukoliko ides na sto je mogucu kvalitetniju stereo reprodukciju. Znaci neka kvalitetna zvucna i gore analogno zakaceno neko high-end stereo pojacalo sa zvucnicima u rangu. Kod nekog prosjeka i za surround ovo sto imas je vise nego dovoljno.

sh0kre 09.09.2009. 14:44

hmm... :)

znaci ukratko, posto ne zelim mjenjat (stvarno jakog)onky-a, a i mislim da je vise nego ok i za stereo... tada bi mi najbolje bilo zamijeniti zvucnu i umjesto optickim kablom, povezati sa kompom analogno, tj putem koaksijalnog kabla?.... Sad mi jos nije jasno, znaci receiver je dosada izbjegavao komunikaciju sa x-fi zvucnom zato sto su digitalno povezani..... kak su onda radile crystalizer isl. gluposti (koje nisam ni koristio) hm

I ak sam dobro shvatio DAC mi ne treba uz ovaj receiver
A zvucna bi bila mozda xonar d2x posto ima podrsku i za surround..... osim ako emu 0404 ili neka druga nije stvarno bolja.... Prodigy HD2 ima na ebayu vec za 120$ .......

jos cu pogledat i ovu temu kaj si mi link dao

EDIT: procitao sam onu temu do kraja, i vidim da hvalis tu prodigy hd2 zvucnu... to je ova ak se ne varam http://cgi.ebay.com/Audiotrak-Prodig...d=p3286.c0.m14

Da sumiramo stvari... jer bi zvuk bio osjetno bolji (i iz slusalica posto ima amp) uz tu zvucnu pod pretpostavkom da nebi spajao digitalno

Rain Man 09.09.2009. 15:40

Zvucna ti je ujedno i DAC (digital-to-analog converter). Sto se tice X-Fi, nemam pojma na koji nacin rade DSP efekti kod nje, crystalizer i slicno. Ako je bio ukljucen bit-perfect passtrough onda ti x-fi radila posao kojeg moze i onboard zvucna. Tj. nije radila nikakav posao. Jedino zbog cega se x-fi "isplati" je EAX i generalno podrska za igre. Za sve ostalo bilo koja gore navedena zvucna je bolja nego x-fi.

Sto se tice moje preporuke, nisi dobro shvatio. Uz digitalno spajanje na reciever tebi ne treba dodatna zvucna. Treba ti samo coax izlaz na ploci.

Ukoliko sumnjas u kvalitetu DAC-a na recieveru onda mozes kupit neku od navedenih zvucnih i analogno spojit na reciever. Samo ces trebat dodatno istrazit koja koristi sto za dekodiranje. Znaci stereo u odnosu na surround. I kvaliteta zvuka dalje ce ti ovisit o pojacalu u recieveru i zvucnicima.

Moje misljenje je da za surround neces dobit nista na kvaliteti kupnjom bilo koje od tih zvucni. Vecina ih je namijenjena stereo slusanju ili snimanju. Ako imas viska para mozes probat sa xonarom, iako mislim da neces vidjet nikakve razlike u odnosu na digitalno spojen reciever i racunalo ako reciever ima imalo kvalitetan DAC.

syss 09.09.2009. 15:51

ma po meni ja bi spremio te pare u džep i ostavio kako je... pogotovo ako je spojeno optikom na ovog integra mrcinara.

rain man ti dobro kaže.

sh0kre 09.09.2009. 15:52

vjerujem da receiver ima dobar dac, na akciji je placen 4 ili 5kkn (audiocinema-art) ne sjecam se tocno, ali znam da mu se cijena vrtila oko ogromnih 20kkn, tako da ga smatram suhim zlatom malo placenim, pa mi je za pretpostaviti da ima kvalitetne iznutrice jel, ali se ne kuzim u ovaj ostatak price, i hjebe me vec duze vrijeme osjecaj da ostaje neiskoristen..... stereo je u redu, ali kod filmova ne osjecam zadnje zvucnike, i opcenito surround..... a dobar je raspored

Trenutno nisam doma ali mislim da dok ukljucim bit-perfect da zvuk nestane... Kaj to znaci nemam pojma....

Znaci da prodam x-fi, posto maticna ima opticki izlaz.... i ne uzimam nikakve dacove, ili zvucne....

edit sys:
upravo o tome i razmisljam.... makar nebi ostavio pare u dzep nego neki amp za slusalice uzeo..... ili je dovoljan izlaz iz receivera, nemam pojma

Ubleha 09.09.2009. 15:57

Nemoj bacati pare poslusaj syssa (ili syssu) ja dugo koristim digitalni izlaz sa maticne na reciver i sve radi odlicno, probavao sam ja razne posudjivane DAC-eve ali jako je to mala razlika da bi covjek ulijetao lovu za to sasvim je dobar DAC u reciveru za vecinu normalnih koristenja pa i stereo, DD, DTS i sl.

syss 09.09.2009. 16:03

dašta da je dobar dac nutra... pa nije integra dječji vrtić :)

prvo ustanovi da ti sam komp se ne miješa u spdif izlaz sa svojim nekim efektima i glupostima, onda zemi neki kalibracijski dvd i poigraj se sa postavkama risivera i samim smještajem zvučnika (ako je moguće).

mirne duše prodaj x-fi i spoji na mbo i zapravo to prvo probaj sa mbo da li ima razlike.

isto tako... prvo probaj izlaz risivera prije kupovine ampa ffs :)

sve free, a iskreno sa par tih gluposti možeš dobit upgrade koji pojede neku novu komponentu na koju baciš pol plaće.

Rain Man 09.09.2009. 16:07

Probaj preko onboard zvucne. Sve ploce uglavnom imaju coax ili opticki digitalni izlaz. A vec par generacija chipova podrzava bit-perfect playback.

Sto se tice x-fi znam da podrzava bit-perfect playback, al on nije ni toliko bitan. Spoji digitalno i ostavi da reciever dekodira. Imas vodic od crn-og za sve ostale kombinacije.

Sumirano, mozes ili ostavit kako jest ili se rjesavat x-fi. Na tvome mjestu ja bi si ostavio x-fi. Ako nista drugo imas podrsku za EAX ako ces se igrat.

sh0kre 09.09.2009. 16:57

hvala ljudovi :chears:
pare onda ostavljam za neke bolje dane:)

sad sam nasao i ukljucio enable bit matched playback.... valjda ce i to imat nekakvog utjecaja... budem vidio
spdif je iskljucen u opcijama tak da se nebi nikaj smjelo mjesat ....

Kaj se tice izlaza za slusalice iz onkya i izlaza iz vanjske jedinice od x-fia.... ja i ne kuzim neku razliku.... Ali citao sam o tim ampovima, i mislio sam ove slusalice koje sad imam (ultrasone 2500) malo utoplit,tj da daju manje "grub" zvuk ak je to moguce, al sad je to vec neka druga prica

kaj se tice prodaje x-fi, neznam dali sam dobro procitao, ali kaj se ne gubi eax u igrama ak je ona spojena digitalno sa receiverom... ako se gubi, eto je na trznici danas :)

Rain Man 09.09.2009. 17:11

Gubi se EAX jer reciever nezna sto je to EAX. No uvijek mozes spojit reciever analogno i digitalno pa prebacivat prema potrebi. Ako se ne igras onda ti to nista ne znaci, spoji digitalno.

sh0kre 09.09.2009. 17:22

igram se tu i tamo, al evo dosad uopce nisam razmisljao dal je eax ukljucen ili ne, mislio sam da je... tj nisam nis ni mislio :) cuo sam nekakav surround i to mi je valjda bilo dovoljno..... ali cu bas probat spojit i analogno i vidjet dal ima tu neke razlike!
jos jednom, hvala!!

tech 09.09.2009. 17:26

Vec su ti sve rekli.
Ja nisam cuo razliku izmedju dac-a u mom denonu 1509 I onog project dac-a kaj fleks preporucuje sakom I kapom.Jedino da mi je za probati CA Dac, makar se ne zamaram sa time.

Igraj se sa pizdarijama kak ti je sisa rekel, I spremi novce u džep.

sh0kre 09.09.2009. 18:46

tak budem i napravio! i mene je kopkao taj CA Dac ilitiga DacMagic ... ali nisam voljan dat 2,5kkn i da onda ne cujem mozda i nikakvu razliku.... Mislim to sam danas saznao od vas, i zato hvala jos jednom!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:51.