![]() |
Na koji hard disk instalirati OS?
Imam pitanje vezano uz instalaciju XP-a.
Imam dva diska, jedan je wd 80gb a drugi je wd 200gb. I jedan i drugi su PATA. Pa me zanima na koji bi disk bilo bolje instalirati XP? Zahvaljujem se na odgovorima unaprijed.. :fala: |
Ha na taj manji..Pa taj veci ostavi za (skladistenje podataka) :)
|
Vjerujem da bi taj veći možda bio i brži hard ( trebao si nam navesti modele diskova ) pa bi bilo bolje system instalirati na veći disk !
Iskreno ne vjerujem da ćeš previše dobiti na brzini tako da nećeš pogriješiti niti u jednom slučaju - stavio ga na manji ili veći hard ! BTW daj nam reci o kojim se točno diskovima radi . |
Na ovim prostorima su se uglavnom zadrzavale WD-ove BB serije PATA diskova ... znaci WD800BB i WD2000BB.
Razlika u transferima je neznatna, a jedino je moguca razlika u pristupnim vremenima (~19ms vs. ~13ms), sto ovisi o onoj oznaci iza WD2000BB-00xxx0 Ukoliko se kojim slucajem radi o bilo kojoj drugoj verziji JB, JD ili JS definitivno ih se isplati za sistemce upotrijebit. |
Manji hard disk je WDC WD800JB-00ETA0, pristupno vrijeme je 15ms
a veći hard disk je WDC WD200JB-00KFA0, pristupno vrijeme je 13.5ms Provjerio sam pristupno vrijeme sa HD tune. |
radije instaliraj na veći disk radi manjeg pristupnog vremena
|
Za tih ogromnih 1,5 ms razlike ja bi radije stavio manji za OS obzirom da nema šanse da primjeti tu razliku u brzini pristupa.
|
ja sam za manji
|
to mjeri random na cijelom disku,
a sad ako on od početka pa do nekog 60. il 80. gigabajta napravi particiju, razlika bu malčice veća od tih "ogromnih" 1.5ms |
Citiraj:
Citiraj:
sličnu situaciju i ja imam - 60GB za OS, ostatak za podatke. |
Citiraj:
|
možda malo... al ipak bi radije stavil na veći disk sistem
|
Tvoja teorija je dobra AKO je taj ostatak (>80GB) diska prazan, tj ako se samo koristi 80 GB diska.
Osnovna karakteristika svih diskova je, sto vise podataka - slabije performanse. Time sam se prije bavio i naravno da je bilo rezultata, ali opet ... "bacas" 120GB u kos. Osobno sam uspio ovo izvuci iz WD-ove AAKS serije: |
Popravljeni link (ovaj gore mi ne radi) - http://www.imagesforme.com/out.php/i163189_2.JPG
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:12. |