PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   HP 6830s - ne mogu instalirati XP (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=156346)

bpodnar 17.08.2009. 13:55

HP 6830s - ne mogu instalirati XP

Primjetio sam u zadnje vrijeme da se laptop pojačano grije (obično surfanje = 70°C na CPU po Everestu) i jako puše ventilator pa krenuh u deinstalaciju programa i na kraju reinstalaciju čitavih windowsa da otklonim sumnju sa softwarea. Početak instalacije prolazi savršeno, dakle, nakon učitavanja podataka sa instalacijskog CD-a dolazim na onaj dio kada se određuje na koju particiju instalirati i tada ja fino formatiram tu particiju i pokrenem dalje instalaciju. Nakon što se i to završi slijedi onaj restart i tu zapravo sve stane tj. počinje ponovo ispočetka umjesto nastavka instalacije. Dakle, opet učitavanje fajlova sa diska, pa ekran za format itd.itd., kao da sam upravo sad pokrenuo boot sa CD-a i krenuo u instalaciju. Probao sam izbaciti cd van kad se sistem restarta da se ne pokrene taj boot sa cd-a ali onda mi javlja grešku Invalid partition table. Nisam stvarno nikad tako što doživio i nije mi uopće jasno zbog čega to radi tako. Činjenica je da sam neki dan napravio update BIOS-a, ali koliko vidim u njemu nema nekih zapreka koje bi smetale instalaciji. Kod tih laptopa (a i kod nekih drugih) potrebno je da ona opcija u vezi SATA diskova stoji na IDE umjesto na AHCI i to je tako kod mene namješteno. Hard mi je podijeljen na 3 particije i imam dualboot sa win 7. Napominjem da sam i prije instalirao xp na prvu particiju dok je win 7 bio u isto vrijeme gore na trećoj. Ja nekako sumnjam na taj BIOS, ali neznam da li sam u pravu. Jedino mi još ostaje da ga stavim na tvorničke postavke i podesim samo boot sa cd-a i SATA na IDE i da onda probam ponovo instalirati XP. Jel imate neke druge prijedloge?

Nikky 17.08.2009. 14:05

Pogledaj po netu kako napravit instal XP (u dual boot) nakon instalacije Viste (W7), potonji ima drugačiji boot manager i to te zeza. Uzput sljepi driver za sata kontrolac sa nLite na install cd pa si time izbjegao mogući blem s te strane.

Jelc 17.08.2009. 14:21

Treba stavit na IDE, već je ta tema 100 puta obrađena:)

http://forum.pcekspert.com/gtsearch....s+xp&sa=Search

bpodnar 17.08.2009. 14:21

Ali ja sam prije nekoliko puta već instalirao xp dok je win 7 bio na trećoj particiji i nije bilo nikakvih problema. Što se tiče slipstreama SATA drivera to sam isto odavno napravio i probao sam i sa tim CD-om, no rezultat je isti. Sve se to događa nakon updatea BIOS-a od prije neki dan. Jedino što nisam probao jest default postavke BIOS-a pa onda instalacija.

bpodnar 17.08.2009. 14:22

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1408604)
Treba stavit na IDE, već je ta tema 100 puta obrađena:)

Pa drugačije niti nemogu pokrenuti instalaciju jer dobijem BSOD. Znam ja za to, neboj se, a i napisao sam to u prvom postu.

hello! 17.08.2009. 14:42

meni to zgleda ko da je namješteno first boot device cd/dvd, a search other boot devices disable pa valjda stalno valja cdejku u krug...jel te pita press any key kod boota s cd-a?

bpodnar 17.08.2009. 14:50

pita, sve kao u početku

hello! 17.08.2009. 14:52

Citiraj:

Autor bpodnar (Post 1408639)
pita, sve kao u početku

nadam se da mu drugi put ne stisneš "any" key...već ga pustiš dalje da ide sam

bpodnar 17.08.2009. 14:53

naravno da ne stisnem, nisam bash toliki "mudrac". Ova tvoja pretpostavka mi se čini ok, provjerit ću kako to stoji

Jelc 17.08.2009. 15:12

Ja sam prvo napravio kompletni format u NTFS, stavio XP SP3 i prošlo je bez beda...

bpodnar 17.08.2009. 15:17

I ja isto, i sp2 i sp3 verziju sa 3 različita CD i uvijek isto se događa.

Jelc 17.08.2009. 20:51

E jebiga onda:)
Koliko se sjećam-nisam ništa mjenjao u BIOS-u, samo sam naštelao datum i vrijeme i prebacio sa SATA na IDE.

bpodnar 18.08.2009. 00:01

Evo uspio sam al ni sam neznam šta je presudilo. Sve što sam napravio je to da sam prvo stavio BIOS na default (ništa se nije posebno promjenilo) i pokrenuo instalaciju. Kad sam došao do formatiranja particije tad sam obriso particiju na kojoj je bio win7 i kreirao novu praznu i to je sve. Dalje je sve išlo kako i treba. Što se tiče onog što je neko spomenuo da se lap vrti stalno boot sa CD jer je second boot device isključen ili tako nešto - od toga ništa jer te opcije niti nema u biosu. Ovaj lap nema klasični bios na plavom ekranu nego neki fensi-šmensi u kojem se upravlja mišem ili tačpadom. Uglavnom sad sve valja, a kako - pitaj dragog Boga.

Nikky 18.08.2009. 09:25

"Evo uspio sam al ni sam neznam šta je presudilo." Pa dva važna koraka:
- da sam prvo stavio BIOS na default - to bi trebalo i inaće napraviti prilikom nadogradnje / promjene BIOS - a
- tad sam obriso particiju na kojoj je bio win7 i kreirao novu praznu - znači da si makao Vista/W7 boot loader

bpodnar 18.08.2009. 09:35

Da, zbriso sam Win7, ali mislim da to nije presudilo jer prije sam bar 3-4 puta instalirao xp dok je win7 bio na toj trećoj particiji i nije bilo nikakvih problema.

rak21 19.08.2009. 20:16

koliko ja znam (ili ne znam) prvo idu stariji windowsi a zatim noviji i dok si imao win7 nisi ni mogao staviti XP. Ili je latop jednostavno truba pa ga treba mijenjati za neš šta valja :)

bpodnar 19.08.2009. 21:11

De pročitaj šta sam pisao prije, očito da nemaš puno pojma o tim stvarima jel? :)

rak21 20.08.2009. 13:31

Nemam, ali u laptope (odnosno kvalitetu istih) se razumijem dosta, stoga učini isto što i ja te poslušaj moj savjet i bježi o HP-a (slabijih serija) kolko te noge nose.. :frend:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:00.