![]() |
RAID polje?
Molim vas za par pojasnjenja o RAID polju...Koje su prednosti, koje su mane....itd...THANKS!!!
|
Re: RAID polje?
Citiraj:
|
Ako se intezivno baviš AV obradom i sličnim stvarima ili ako ti je jaaaaaaako bitna sigurnost podataka toliko da žrtvuješ drugi disk za svojevrsni backup, onda se dublje zaputi u to područje. Ako je odgovor ne, odustani. Tu nema ništa za tebe...:D
|
A možda ga zanima brzina.....
|
Citiraj:
|
Služi Buba služi...RAID 1....
Iako ga doma uglavno niko ne koristi [QUOTE]Originally posted by Bubba RAID ne sluzi backupu. [/QUOTE ] |
Re: RAID polje?
Citiraj:
|
Citiraj:
Ovisno o levelu koji koristis, u slucaju havarije ne gubis podatke. |
ako idemo cjepidlacit, to zapravo nije backup, nego samo malo povecana sigurnost podataka...
ali tor je napisao "svojevrsni backup" sto je istina... |
Vec kako je napisano ovisi o tipu raida (0-5) o kakvom je backupu rijec.
Koristim RAID 0 (datoteka se reze na manje djelove tvz. stripps i pohranjuje naizmjenice na diskove). Njegova dobra strana je znatno ubrzanje HD-a (do 2x u teoriji). Znamo po Amhdalovom zakonu da ne mozemo ubrzati cijeli sistem ako ne ubrzamo njegove najsporije komponente (u PCu je to HD). Slabost RAID0 je u tome da ti se komadi datoteka nalaze na jednom i na drugom HDu i u slucaju kvara jednog od HD-a ti propadaju svi podatci. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
da redundancija ...
|
najjednostavnije rješenje "za po doma" je uzeti dva ista diska i napraviti mirroring, zar ne? :)
|
upitno je koliko ti stvarno treba mirroring
ukoliko na disku imas neke podatke gubitkom kojih bi ti nastala poprilicna steta onda je mirroring i vise nego pozeljan medjutim potreba za mirroringom moze se rijesit redovitim backupom, naravno ukoliko ti podaci nisu neka baza ili nesto slicno sto se cesto mijenja ja sam svoje barice pustio kroz benchmarke prije stavljanja u raid i nakon stavljanja u raid 0 cini mi se da raid 0 donosi oko 20% bolje rezultate pri zapisivanju podataka i 30% poboljsanje pri citanju kad se vratim u vz nakon nove postat cu slike |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:39. |