PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Protok pumpe Hydor L20 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=15298)

DoDo 13.12.2004. 23:58

Protok pumpe Hydor L20

Ovako:

Nabavih tu pumpu prije neka 2 mjeseca
al je nisam probo jer nisam imo sve
ostale stvari za vodeno,i sad probam je ja neki dan ,inace pumpu sam kupio sam
automaskim prikljucima (links)
za spajanje 8/6 crijeva

P.S Protocno ne potopno

E sad spojim ja to sve i stavim crijevo od 3 metra u lavor i stopam minutu
zatim sam izmjerio kolko je vode u lavoru i ispalo je 2 litre i 1.5 deci :)

pomnozimo to sa 60min =ajd 130 l/h

Na pumpi mi pise 700L/h znam da je to idealna vrijednost al ovakav pad protoka nisam ocekivao.

Uzeo sam za usporedbu ovog tipa koji je mjerio protok slicni setup mom

http://www.webx.dk/oz2cpu/pcmod/water.htm

Dakle on ima eheim pumpu od 300l/h njeme kroz cijev od 6 mm u minuti ode
1.6 L V

E sad logicki gledajuci ja imam pumpu od 700 dakle ja bi barem trebo ima 3.2 l
litre po min ??

U cemu je problem ? I da na pumpi isto tako pise Hmax 135cm , jel to maximalna vrijednost kolko moze bit visina crijeva ?
Jer ja sam probo bez i baca vodu u zrak
mozda 10 cm a ne 135 cm :D

Ajd ekipa helpajte da se ne grizem vise,jer uskoro stavljam to u pogon pa da budem miran.

Tooma 14.12.2004. 02:22

na stranicama koje si navea tip je lipo pokaza kako s rastom promjera crijeva raste i protocnost vode kroz sustav, sto je i logicno

probaj puhat kroz crijevo debelo 6mm pa onda kroz ono debelo 10 mm i sam ces osjetit razliku

savjetujem ti da nabavis prikljucke za barem 8/10mm crijevo i da njega koristis
8/6 mm ti je minimum za sustav u kojem ces hladit samo proc
ako ces hladit jos nesto zaboravi ta crijeva

a sto se 135cm tice to ti je maksimalna razlika u visini izmedju pumpe i najgornje/najdonje komponente
naravno da je pozeljno da ti udaljenost bude podosta manja

Bleki 14.12.2004. 03:45

Ne znam bas. Ja koristim 8/6 mm crijevo, a vodeno mi hladi CPU, NB i GPU i sve radi bez problema.
Sto se tice pumpe. Ti imas pumpu koja kosta 170 kn, a usporedjujes je sa pumpom od 400 kn.

Tooma 14.12.2004. 03:58

da li ti je sistem oc-an?
na kolikoj ti voltazi rade proc/grafa/chipset?

Bleki 14.12.2004. 04:11

Barton 2500+@ 2400 MHz (228*10.5,1.9V)
R9800PRO- kartica je trenutno na def. ali ju kad se igram teram na 430/390 MHz.

trenutna temp. CPU je 37°C, full load 42-43°C.

DoDo 14.12.2004. 16:40

Citiraj:

Originally posted by Tooma
na stranicama koje si navea tip je lipo pokaza kako s rastom promjera crijeva raste i protocnost vode kroz sustav, sto je i logicno

probaj puhat kroz crijevo debelo 6mm pa onda kroz ono debelo 10 mm i sam ces osjetit razliku

savjetujem ti da nabavis prikljucke za barem 8/10mm crijevo i da njega koristis
8/6 mm ti je minimum za sustav u kojem ces hladit samo proc
ako ces hladit jos nesto zaboravi ta crijeva

a sto se 135cm tice to ti je maksimalna razlika u visini izmedju pumpe i najgornje/najdonje komponente
naravno da je pozeljno da ti udaljenost bude podosta manja

Nabavit drugi promjer nemogu jer je cijeli setup prema tome vec napravljen
i priključci na pumpi ,koje stvarno neznam di bi mogo nabavit vece a da mi pase na njene otvore.

Znam da je 8
/6 malo al dost ljudi to koristi pa valjda je dosta i PCE su testirali iz linksa opremu a ona je sva 8/6 i nije bilo problema +eheim 300l/h

Nego stvarno nije mi jasno tako mali protok je mjerio mozda tko protok a da ima 8/6 cijevi?

FERRYS 14.12.2004. 16:49

700 l/h je mozda teoretski bez crijeva ( ili ako pumpas vodu na kat nize):p . kad jednom rashladna tekucina opkruzi system vise visinska razlika nije bitna jer se sila tekucine koja putuje prema gore i one koja se vraca ponistavaju. ostaje ti samo otpor crijeva i blokova (sto se crijeva tice, sto krace i ravnije te deblje to bolje)

Bleki 14.12.2004. 16:57

Stavi vodeno u pogon i nemoj se zamarat protokom. Ako ti ne bude dovoljan, promjeni pumpu, ali mislim da ce ti to biti dovoljno.

Bleki 14.12.2004. 17:07

Citiraj:

Originally posted by FERRYS
700 l/h je mozda teoretski bez crijeva ( ili ako pumpas vodu na kat nize):p . kad jednom rashladna tekucina opkruzi system vise visinska razlika nije bitna jer se sila tekucine koja putuje prema gore i one koja se vraca ponistavaju. ostaje ti samo otpor crijeva i blokova (sto se crijeva tice, sto krace i ravnije te deblje to bolje)
Sta mu vrijede debela crijeva, kad su mu prikljuci 8/6? Voda ce mu u sistemu kruziti brzinom kojom najuzi dio sistema (prikljuci) propusta vodu.

DoDo 14.12.2004. 20:39

E hvala puno, al veca crijeva bi mogo stavit jer sam blok napravio od 8mm promjer labirinta (za svaki slucaj)
tako da bi onda na rad i pumpi trebo zamijenit to sve al neznam di mogu sve te prikljucke nac ? Di se to moze kupit?

Al do tad cemo vidit kako ce se vrtit sa 8/6 ionako ima samo za hladit cpu blok :)

Tooma 15.12.2004. 01:42

Citiraj:

Originally posted by Bleki
Sta mu vrijede debela crijeva, kad su mu prikljuci 8/6? Voda ce mu u sistemu kruziti brzinom kojom najuzi dio sistema (prikljuci) propusta vodu.
pa nisan ni mislija da zamini samo crijeva
kakva bi korist bila od toga

Master Neo 27.12.2005. 23:41

Re: Protok pumpe Hydor L20

bog decki,,,

de mi reci gdje si kupio tu pumpu! imam i ja takvu u asetek vodenom ali mi rikava pa moram kupiti novu,,,a nema nigdje na (netu) za kupiti...

prije je bilo u linksu za naruciti,,ali vise nema! :(

pomagaj te ljudi! Thx

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:09.