PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kopiranje fajla pod Windows-om..... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=152157)

D_A_R_K_O 03.07.2009. 20:14

Kopiranje fajla pod Windows-om.....

Jedno interesantno pitanje:
Kada kopiramo neki fajl i u dijalog prozoru, u toku kopiranja, kliknemo na Cancel, onaj fajl nestaje sa mjesta gdje se pojavio kada smo kliknuli na Copy.
Da li se mozda taj fajl koji se kopira smijesta u Temp folder, u toku procesa kopiranja?
Pojasnite mi taj proces, znaci koji se tu sve fajlovi stvaraju i gdje se nalaze....

Hvala.

Codiac 03.07.2009. 20:51

nesprema se u temp jer je naredba odkazana.

kad nesto extraktas iz win rara ili nekih archive programa onda se fajl spremi u temp folder.

D_A_R_K_O 05.07.2009. 14:44

Nisam dobro formulisao pitanje....
Sta recimo ako kopiram 650 MB fajl sa C: na D: i u toku 300 MB kopiranih ja otkazem?
Ikonica fajla se pojavila na D: a kad sam uradio cancel, ona nestane sa D-a.
Znaci tih 300 MB je bilo prebaceno na D: a onda po pritisku cancel-a, za sekund nestaje 300 MB? Kako to? Pa evo...i da sam 5 GB kopirao, umjesto 650 MB, opet bi prilikom cancela onih kopiranih 4GB nestalo u sekundi....
A Bogami, kad bi brisao "rucno" tih 5 GB, nebi to tako brzo islo.

A ovo za raspakivanje... Smijesta se u temp, ako je tako podeseno u SFX arhivi (ako je u pitanju SFX), a ako je obicna arhiva, onda se smijesta gdje mi hocemo.

Sad mi dodje jos jedno pitanje u glavu..Cemu Recycle Bin folder i na C: i na D: particiji?

D_A_R_K_O 05.07.2009. 18:38

Tesko pitanje, a? :)

sinisa1989 05.07.2009. 19:10

ak se ne varam to ti se sprema u clipboard i taj folder mislim da se nalazi u system32.proguglaj malo sigurno ćeš naći ono što te zanima

Mad_Duke 05.07.2009. 19:24

Citiraj:

Autor D_A_R_K_O (Post 1377946)
Nisam dobro formulisao pitanje....
Sta recimo ako kopiram 650 MB fajl sa C: na D: i u toku 300 MB kopiranih ja otkazem?
Ikonica fajla se pojavila na D: a kad sam uradio cancel, ona nestane sa D-a.
Znaci tih 300 MB je bilo prebaceno na D: a onda po pritisku cancel-a, za sekund nestaje 300 MB? Kako to? Pa evo...i da sam 5 GB kopirao, umjesto 650 MB, opet bi prilikom cancela onih kopiranih 4GB nestalo u sekundi....
A Bogami, kad bi brisao "rucno" tih 5 GB, nebi to tako brzo islo.

A ovo za raspakivanje... Smijesta se u temp, ako je tako podeseno u SFX arhivi (ako je u pitanju SFX), a ako je obicna arhiva, onda se smijesta gdje mi hocemo.

Sad mi dodje jos jedno pitanje u glavu..Cemu Recycle Bin folder i na C: i na D: particiji?

Neznam kaj tebe uopce zanima? Da li moze tako brzo nestati 4 gige? Pa, brisanje 600 gigi fajla bi bilo gotovo za manje od sekunde. Zasto bi trajalo duze?

A zasto recycle bin folder i na C i na D. Pa zato jer ako nesto "pobrišeš" sa D, otici ce u recycle na D, a ako sa C, na C. Što bi ti radje da kada "pobrišeš" nešto na D na ti windoze skopiraju fajl na C u recycle bin? :)

Koristi shift-delete i ciao djaci.

D_A_R_K_O 05.07.2009. 19:57

Zasto u clipboard?

Mad_Duke 05.07.2009. 20:17

Citiraj:

Autor D_A_R_K_O (Post 1378134)
Zasto u clipboard?

kakav clipboard?

FitzTN 05.07.2009. 20:34

Pa nigdje ne nestanu megabajti...ostanu oni na disku ali je prostor na kojem su prijavljen kao prazan... kada klasično brišeš onda kopira u recycle bin, a ovako samo zabilježi da na tim sektorima "nema ništa" i vozi dalje...isto kao kad bi brisao sa shift+delete.

dh41400 05.07.2009. 20:35

Eto uze mi rijec sa tipkovnice :)

Dakle samo izbrise adrese podataka (LBA) i dovidjorno, nema vise "registriranih" podataka, tj. "punih" adresa.

Iduci podaci jednostavno pregaze ove "neregistrirane/prazne" blokove.

BTW to nije nista tesko ... to su osnove rada racunala (upravljanje memorijskim adresama)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:24.