PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Državna matura (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151872)

Dawar 01.07.2009. 00:44

Državna matura

Ajd da vidim mali benchmark :) forumaša koji su pisali ove godine probnu državnu maturu. Rezultati su dostupni na https://www.postani-student.hr/

Matematika - A razina-61,47%-4
Hrvatski jezik - A razina-65,62%-3
Engleski jezik - A razina-76%-4
Fizika-53,75%-4

S obzirom da sam uložio minimalno truda u to jako sam zadovoljan :)
:chears:

rendula 01.07.2009. 00:45

53% 4? uzas :D

Dawar 01.07.2009. 00:58

Citiraj:

Autor rendula (Post 1374616)
53% 4? uzas :D

Hebiga to se računa prema ukupnom prosjeku Hrvatske, što znači naša nacija slabo zna fiziku :goood:

rendula 01.07.2009. 01:00

Citiraj:

Autor Dawar (Post 1374629)
Hebiga to se računa prema ukupnom prosjeku Hrvatske, što znači naša nacija slabo zna fiziku :goood:

znam, zato se i zgrazam :)

Renesis 01.07.2009. 08:47

ajd, ni na feru nije puno bolje :D

thuNdeR 01.07.2009. 09:01

još da znam di su mi username i password bilo bi super :)

rendula 01.07.2009. 09:45

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1374725)
ajd, ni na feru nije puno bolje :D

26/30 :D

Renesis 01.07.2009. 09:49

ja imam 17 :P prosjek je 12... tako da ono :D koliko ti je percentil 98%? :)

mislim da ce vama biti zabavno na upisima, nece se znati ko pije ko placa...

rendula 01.07.2009. 09:55

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1374744)
ja imam 17 :P prosjek je 12... tako da ono :D koliko ti je percentil 98%? :)

mislim da ce vama biti zabavno na upisima, nece se znati ko pije ko placa...

lijepo :)
99,35%, rang 11 trenutno, ti?
ma ako se uspiju pokrenuti upisi preko tog potani student servisa, moglo bi i dobro biti, ali to tek za par generacija.

Matesonik 01.07.2009. 10:03

Citiraj:

Autor rendula (Post 1374750)
ma ako se uspiju pokrenuti upisi preko tog potani student servisa, moglo bi i dobro biti, ali to tek za par generacija.

Tek kada se jasno definiraju sva pravila igre, prilagode nastavni programi iz svih predmeta, ucenici dobiju besplatne udzbenike i profesori pocnu pored obradjivanja gradiva pripremati ucenike za DM. I naravno, isprave neki kretenski propusti. Kada je ovo ispunjeno, moze se krenuti s jednom generacijom prvasica koja ce imati sve informacije i uvjete za napisati DM kako spada. Sve dotad (moja generacija pogotovo) je kemijanje na stetu ucenika.

Renesis 01.07.2009. 10:21

a evo, ovo je zadnja godina da je na FERu prijamni ispit, od slijedece godine uzimaju rezultate drzavne mature, i mislim da ce tu bit svega...

em skolovanje nije prilagođeno jos na ovakav nacin ocjenjivanja, em se ograničava (zasada) mogucnost upisa na fakultet. sada da bi upisao fakultet koji hoćeš moraš 4 godine pošteno radit, i onda jos i maturu polozit kako treba, ima tu posla :)

@rendula - ja sam prosao, mislim da kad mi sve upisu u ahyco da ce bit oko 54 boda :D

Dawar 01.07.2009. 12:35

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1374759)
Tek kada se jasno definiraju sva pravila igre, prilagode nastavni programi iz svih predmeta, ucenici dobiju besplatne udzbenike i profesori pocnu pored obradjivanja gradiva pripremati ucenike za DM. I naravno, isprave neki kretenski propusti. Kada je ovo ispunjeno, moze se krenuti s jednom generacijom prvasica koja ce imati sve informacije i uvjete za napisati DM kako spada. Sve dotad (moja generacija pogotovo) je kemijanje na stetu ucenika.

Neznam za tebe, no meni se ova matura jako sviđa. Em nema više onih glupih prijemnih gdje su mogla bit bilokakva pitanja(mislim da je na pravu bilo pitanje kako se zove sestra britni spirs :zdero2:)Em ne moram pisat završne ispite gdje bi morao imat glupe stručne predmete i nema usmenog.Em ne moram pisat na svakom faksu drugi prijemni. Em sve vidim online,ne moram bit u Zagrebu do polovice 7. mjeseca. E da ako budem htio kasnije nesto novo studirat samo uzmem rezultate mature koje sam pisao i upišem se na neki drugi faks za jedno 10godina, ne moram ponovo sve štrebat :D

BladeRunner 01.07.2009. 13:56

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1374766)
a evo, ovo je zadnja godina da je na FERu prijamni ispit, od slijedece godine uzimaju rezultate drzavne mature, i mislim da ce tu bit svega...

em skolovanje nije prilagođeno jos na ovakav nacin ocjenjivanja, em se ograničava (zasada) mogucnost upisa na fakultet. sada da bi upisao fakultet koji hoćeš moraš 4 godine pošteno radit, i onda jos i maturu polozit kako treba, ima tu posla :)

@rendula - ja sam prosao, mislim da kad mi sve upisu u ahyco da ce bit oko 54 boda :D

Bože sačuvaj, koji će to dernek bit. Ukidanje prijemnog na FERu je totalna debilana.

potemkin.hr 01.07.2009. 14:03

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1374766)

To će biti koma jer nije nikako standardizirana razina znanja na razini države tokom školovanja (matura je ipak standardizirana koliko sam shvatio, ali ne količina znanja tokom srednje kroz razrede), upisivat će se oni s poklonjenim ocjenama tokom srednje a ne oni koji posjeduju znanje...
Koliko god hvalili upis preko državne mature to ipak sam više za stari sustav sa prijemnima...
To je samo moje mišljenje :fiju:

Dawar 01.07.2009. 15:03

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 1374971)
(matura je ipak standardizirana koliko sam shvatio, ali ne količina znanja tokom srednje kroz razrede), upisivat će se oni s poklonjenim ocjenama tokom srednje a ne oni koji posjeduju znanje...

Kontradikcija....
Naprotiv ako je matura standardizirana a je, onda će se upisivati upravo oni koji su bolje riješili maturu od drugih.
Ovisi od fakulteta do fakulteta no uglavnom za upis državna matura odlučuje kojih 60% a ocijene iz srednje 40%

Matesonik 01.07.2009. 17:13

Citiraj:

Autor Dawar (Post 1374861)
Neznam za tebe, no meni se ova matura jako sviđa. Em nema više onih glupih prijemnih gdje su mogla bit bilokakva pitanja(mislim da je na pravu bilo pitanje kako se zove sestra britni spirs :zdero2:)Em ne moram pisat završne ispite gdje bi morao imat glupe stručne predmete i nema usmenog.Em ne moram pisat na svakom faksu drugi prijemni. Em sve vidim online,ne moram bit u Zagrebu do polovice 7. mjeseca. E da ako budem htio kasnije nesto novo studirat samo uzmem rezultate mature koje sam pisao i upišem se na neki drugi faks za jedno 10godina, ne moram ponovo sve štrebat :D

Gle, ja sam apsolutno ZA drzavnu maturu i ZA da nekoliko generacija prolazi probno kroz to (ali ne na ovaj nacin). Ja sam samo protiv toga da se ovako lose organizirana DM/DM u eksperimentalnoj fazi gdje stosta nije defnirano na vrijeme koristi za prave upise.

AiM 01.07.2009. 23:13

Citiraj:

Autor rendula (Post 1374739)
26/30 :D

Woflman jesi to ti :fiju:

10/30 ajd glavno da je prolaz :roller:

Uglavnom mislim da ce zeznuti s tim cudom... Sada se mos na dva faksa, onako ces moci na 10 i ovima koji imaju dobre ocjene ce biti super, a ostalima koma.. Birat ces fakseve random , a liste ce skakati ko lude..(jer na 9 fakseva otpadas)

Dawar 01.07.2009. 23:18

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1375182)
Gle, ja sam apsolutno ZA drzavnu maturu i ZA da nekoliko generacija prolazi probno kroz to (ali ne na ovaj nacin). Ja sam samo protiv toga da se ovako lose organizirana DM/DM u eksperimentalnoj fazi gdje stosta nije defnirano na vrijeme koristi za prave upise.

Ja mislim da cemo mi jos profitirat zbog toga što smo pokusni kunići, tj malo će nam puštat :)

rodney 02.07.2009. 01:35

Citiraj:

Autor Dawar (Post 1375453)
Ja mislim da cemo mi jos profitirat zbog toga što smo pokusni kunići, tj malo će nam puštat :)

isto kao sto su i pokusni kunici balkanje profitirali :D...
neznam.. ja sam za prijemni... koji se placa naravno..
mislim da ja na svoj faks nebi upao po ovom principu, jer uvijek ostane mjesta, i ta mjesta bi popunila ekipa koja nije upala gdje je htjela, samo da bi imali studentska prava, a ja bih sa svojim dvojkama iz srednje skole zavrsio kao neznam, vanredni na ekonomiji :hitthewal:..

DomagojX 02.07.2009. 02:08

Matematika - A razina 15% 1
Hrvatski jezik - B razina 73% 4
Engleski jezik - B razina 87% 5
Fizika 18% 2

o yee...s tim da matematiku znam jedva iz 1 razreda...2 i 3 apsolutno nula...jer apsolutno niš ne radimo..hbg..samo smo si krivi...

lVlark 02.07.2009. 07:28

Matematika A - 25% (2)
Hrvatski B - 74.38% (4)
Engleski B - 90% (5)
Fizika - 32.5% (3)

Mislio sam da ce bit i gore :)
Matematiku sam rjesavao samo prvi dio gdje se zaokruzuje, a fiziku sam rjesavao prvih pola sata i onda sam otisao. Da nas barem s ovim postotcima ocjenjuju na ostalim testovima :D

Kad ce "upisi" na faks?

Pupo 02.07.2009. 08:25

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 1374971)
To će biti koma jer nije nikako standardizirana razina znanja na razini države tokom školovanja (matura je ipak standardizirana koliko sam shvatio, ali ne količina znanja tokom srednje kroz razrede), upisivat će se oni s poklonjenim ocjenama tokom srednje a ne oni koji posjeduju znanje...
Koliko god hvalili upis preko državne mature to ipak sam više za stari sustav sa prijemnima...
To je samo moje mišljenje :fiju:

Poklonjene ocjene, gledaj sad situaciju koju sam ja doživio. Išao sam na prijemni na FOI i na ETF u OS. Završio sam gimnaziju s 3.
Dođem u Osijek na prijemni zajedno sa 80% ljudi s tehničke škole i sad naravno, pošto boduju samo konačnu ocjenu iz srednje, ja sam prolazio s 3 i odmah popushio oko 200 bodova naspram ljudi iz tehničke škole koji su dolazili mahom sa peticama. Dođem na prijemni, za koji se nisam previše pripremao jer mi je to bio drugi izbor. Na prijemnom sam rješavao samo matematiku, fitziku nisam ni jedan zadatak riješio. Kada su došli rezultati s prijemnog, bio sam pri vrhu i kad se pribroje bodovi iz srednje ja sam pao na granicu neplaćanja a dečki sa lijepim ocjenama iz srednje su me stigli bez problema.

Poanta je da su srednje škole totalno nebalansirane što se tiče dobivanja ocjena s istom količinom znanja a to bi državna matura trebala ispraviti!

kalixius 10.07.2009. 02:42

Opet će biti nekoliko generacija "pokusnih kunića" dok to sve nekih 50% uspješno ne provedu.Time bi se trebali riješiti stvari kao što je Pupo rekao,ali podučen iskustvom provođenja mnogih stvari u HRV, bojim se da ni ovo neće baš bajno završiti.

Samo postavljam ovo pitanje:
-Čovjek ima 28 godina, završen fakultet, posao,no želi se dodatno obrazovati i završiti još jedan fakultet.
Mora li on ići polagati državnu maturu ili će mu se priznati ona koju je polagao po starom,ali isto tako priznatom sistemu? (vrlo kontradiktorno ako će se stvarno trebati)

Renesis 10.07.2009. 09:13

kako stvari stoje, mislim da ce trebati ici po drzavnu maturu, osim ako ne izmisle neke iznimke... jer ova generacija sto je sada upisivala faks je bila u ogromnim problemima. ako sada nisu upali na faks koji su htjeli, sljedece godine moraju opet u srednju po drzavnu maturu da bi upisali faks...

Mad_Duke 10.07.2009. 09:16

Jel zna netko dal je srednjoškolsko obrazovanje kak je bilo najavljivano obvezno postalo? :D

Ako je, ovo će biti mnooogo zabavno :D

thuNdeR 10.07.2009. 09:43

da, postalo je obavezno jedino ak opet nisu nekaj promjenili :D

viper 10.07.2009. 09:52

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1381830)
Jel zna netko dal je srednjoškolsko obrazovanje kak je bilo najavljivano obvezno postalo? :D

Ako je, ovo će biti mnooogo zabavno :D

mislim da je obavezna sš od 2008 godine :D
ali negdje sam citao da nakon 2. razreda srednje(obavezene :roller:) mozes prekinut skolovanje (ili ti država vise neplaca skolovanje,tak nesto )

imas nesto na ovom linku http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3215

kalixius 11.07.2009. 05:34

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1381827)
kako stvari stoje, mislim da ce trebati ici po drzavnu maturu, osim ako ne izmisle neke iznimke... jer ova generacija sto je sada upisivala faks je bila u ogromnim problemima. ako sada nisu upali na faks koji su htjeli, sljedece godine moraju opet u srednju po drzavnu maturu da bi upisali faks...

Iznimke će se morati napraviti jer je apsurdno da netko tko je završio po starom sistemu sada mora ići polagati po novom.
Umjesto da ju postepeno provode na korist mlađih(koji će ju tek pisati) i starijih(određivanja kriterija da njih to ne obuhvaća) generacija, oni to sve guraju na silu zbog svima nama dobro poznatih razloga(čitaj:EU). :kafa:

Već vidim "veselje" i prosvjede sljedeće godine. :goood:

Renesis 11.07.2009. 08:33

tako je bilo i s bolonjom na faksu... da vidis veselja ovih koji su upisali FER po starome sistemu, i onda pali godinu i dosli na FER2 (bolonja)... prolaznost im nije velika...

yedwy 11.07.2009. 09:06

Nama su od 2000 do 2007 mjenjali dva puta sustav studiranja a čujem od kolega da su i ove tj prošle godine isto ordinirali po predmetima i da je bilo sra** prvo su sa klasičnog sustava prešli na neki američki blok sustav, onda su sa tog američkog sistema prešli na bolognju prije koju godinu i isto je bilo - ko je god pao godinu hebo je ježa...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:30.