PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Postavljanje fixnog IPa, static IP prema netu + 4 računala na DSL-584T (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151544)

Baja 001 27.06.2009. 19:21

Postavljanje fixnog IPa, static IP prema netu + 4 računala na DSL-584T

Znači imam 3 "problema":
  1. Kako postaviti FIXne IPove za sve kompove spojene na DLink 584T
  2. Kako namjestiti statičnu adresu prema svijetu (za potrebe mini servera)?
  3. Kako ovo sve utječe na portove?

Sada malo detaljnije.

Za prvo me zanima, kako postaviti IPove točnije što moram napraviti da bi dobio vezu sa stalinim IPovima u LANu? Treba li dodatno podešavati router za to, i kako (jer nisam uspio) te kako se to odnosi dalje na port forward.

Za drugo, kako i preko čega dobiti besplatnu IP adresu statičnu, da mi se IP ne resetira svako 24 (tj. da me svi mogu nać prema istom IPu)? Ako nema besplatnog rješenja, koja su komercijalna najpovolnija?

Za treće, zanima me kako sve utječe na pf, jer trenutno na 2 kompa kada vrtim torrern jedan uvijek ima zatvoren port :stoopid: a identična je konfiguracija uTorrenta i port forwardirao sam DLink.

Vrga 27.06.2009. 19:26

port forward funkcionira na foru 1 port na 1 IP adresu lokalnu ekskluzivno šutira.

Bubba 27.06.2009. 19:41

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1371540)
Kako postaviti FIXne IPove za sve kompove spojene na DLink 584T

Pogledaj u opcijama TCP/IP protokola operativnog sustava kojeg koristis.

Citiraj:

Kako namjestiti statičnu adresu prema svijetu (za potrebe mini servera)?
Namjestis je s 400njak kn kod svog ISP-a, barem sto se tice DSL-a.

Citiraj:

Kako ovo sve utječe na portove?
Pozitivno, jer port forwarding prakticki mozes izvesti jedino sa fiksnim IP adresama (bile one rucno postavljene ili DHCP dodijeljene).

sick_boy 27.06.2009. 20:16

1. Ako nećeš na svakom stroju namještati fixni IP - namjesti DHCP server (neznam točno ima li ga narečeni router). Ugl, svakoj mac adresi od stroja DHCP serveru reci da prijeli točno određeni IP.

2. Ako baš mora IP - plati. Ako ne (dakle, može url) - dyndns (ali ako ti router ne podržava, onda moraš imati jedan stroj non-stop upaljen).

Uglavnom - što se DHCP-a tiče, trebalo bi biti trivijalno, surfaj malo po GUI-ju od routera, a što se dyndns-a tiče, isto ne bi trebao biti neki problem, ali osobno mi nikad nije trebalo, pa se nisam s tim igrao.

Baja 001 27.06.2009. 21:07

Citiraj:

1. Ako nećeš na svakom stroju namještati fixni IP - namjesti DHCP server (neznam točno ima li ga narečeni router). Ugl, svakoj mac adresi od stroja DHCP serveru reci da prijeli točno određeni IP.
Ma na svakom stroju bi namjestio, nije neki problem za 4 kompa :)
Citiraj:

2. Ako baš mora IP - plati. Ako ne (dakle, može url) - dyndns (ali ako ti router ne podržava, onda moraš imati jedan stroj non-stop upaljen).
Pogledat ću, možda i iskobiniram nešto ;) Jedan stroj bi bio stalno upaljen s Linuxom :kafa:
Citiraj:

Uglavnom - što se DHCP-a tiče, trebalo bi biti trivijalno, surfaj malo po GUI-ju od routera, a što se dyndns-a tiče, isto ne bi trebao biti neki problem, ali osobno mi nikad nije trebalo, pa se nisam s tim igrao.
Potražit ću, još ću pogledat neke stranice da vidim ima li nešto konkretno.

Hvala :chears:

thopok 28.06.2009. 15:05

Citiraj:

Ako nema besplatnog rješenja, koja su komercijalna najpovolnija?
Trenutni ISP ne pruža niti takvo.:kafa:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:51.