PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Neravnomjerna svjetlost LCD-a T220 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151364)

Exe 25.06.2009. 14:41

Neravnomjerna svjetlost LCD-a T220

Na LCD monitoru Samsung T220 vidljivo je da je svjetlina ekrana razlicita kad gledam direktno u monitor, znači ne pod kutom. Konkretno, ekran je tamniji sto se vise gleda prema gornjem dijelu ekrana, a svjetlija prema donjem dijelu.
Primijeti se najviše na filmovima kad je scena večinom crna,doljna polovica je dosta svijetlija od gornjeg dijela.
vidi se i u Win, npr. u notpadu napišem neki tekst i odvučem ga na gornji dio ekrana slova su potpuno crna, dok na doljnjem dijelu su svijetlija i to primjetno.
Izgleda mi kao da je flou lampa ( ili kako se več zove ) postavljena na doljni dio i svijelti prema gore po cijelom ekranu, to je moje mišljenje jer mi nekako tako izgleda pa je gornji dio manje osvijetljen.

Mad_Duke 25.06.2009. 15:48

Koliko para, toliko muzike!

leon12 25.06.2009. 16:06

da, tak je i meni.. a koji panel imas, orig samsungov?

Exe 25.06.2009. 16:20

Citiraj:

Autor leon12 (Post 1369941)
da, tak je i meni.. a koji panel imas, orig samsungov?

Nemam pojma koji je panel, pa zar nisu svi govorili da T220 ima samo original Samsungove panele.
Ako ga reklamiram, kaj mislite budu priznali ( Ve-Mil )

John Creasy 25.06.2009. 16:35

Imam i ja T220 i toga kod mene nema.. Osvijetljenje je ravnomjerno posvuda..

Lud76 25.06.2009. 16:40

Citiraj:

Autor Exe (Post 1369955)
Nemam pojma koji je panel, pa zar nisu svi govorili da T220 ima samo original Samsungove panele.
Ako ga reklamiram, kaj mislite budu priznali ( Ve-Mil )

Nemaš osnove za reklamaciju, normalno je to za te monitore

Exe 26.06.2009. 21:08

Citiraj:

Autor Lud76 (Post 1369975)
Nemaš osnove za reklamaciju, normalno je to za te monitore

Čudna mi je slika,zbog toga sam i pitao u vezi reklamacije. Ovo nije klasično probijanje svjetla, kad mi se upali Screen Saver gdje je sve crno i onaj znak od WinXp-a u potpunom mraku imam probijanje svijetla od ispod 2cm i iznad 1cm i svijetlost je po cijelom ekranu ista, ali kad radim u Win ili gledam film onda se vidi da svijetlost po cijelom ekranu nije ista.

antrax 26.06.2009. 21:33

da zivis negdje dalje, a ne u hr rekao bi ti da vratis monitor, al ovako ti je najbolje posavjetovat se sa samsungom direktno sta napravit, pa ako ti oni kazu da nosis na servis isprintaj mail i ponesi ga sa sobom.

inace ce te trgovina vjerojatno uputit doma samo, ili gore, preuzet monitor, za tjedan dana ti reci da je sve ok jer on daje sliku i naplatit ti dijagnostiku kvara kojeg nije ni bilo.

Mad_Duke 27.06.2009. 01:37

Citiraj:

Autor antrax (Post 1371010)
da zivis negdje dalje, a ne u hr rekao bi ti da vratis monitor, al ovako ti je najbolje posavjetovat se sa samsungom direktno sta napravit, pa ako ti oni kazu da nosis na servis isprintaj mail i ponesi ga sa sobom.

Da živiš bilo gdje osim u HR, umjesto čudnog pogleda, samo bi ti se nasmijali i pitali. "What the f** did you expect from a monitor that costs that much"

Citiraj:

Autor Exe (Post 1370993)
Čudna mi je slika,zbog toga sam i pitao u vezi reklamacije. Ovo nije klasično probijanje svjetla, kad mi se upali Screen Saver gdje je sve crno i onaj znak od WinXp-a u potpunom mraku imam probijanje svijetla od ispod 2cm i iznad 1cm i svijetlost je po cijelom ekranu ista, ali kad radim u Win ili gledam film onda se vidi da svijetlost po cijelom ekranu nije ista.

Za kraj. To ti je normalno. Živi sa tim, ili šparaj pare za neki kvalitetan ekran, a ne jedno od zadnjih govana!

Da, to je normalno. Ili si kupi dobar CRT tko ga jos ima. Ili si kupi kvalitetnu plazmu. Ili potroši još više para i kupi si kvalitetan LCD!

dmr 27.06.2009. 13:54

Citiraj:

Autor Exe (Post 1370993)

Hajde postaj fotke pa da vidimo je li to do losih uglova, posebno po vertikali, tn matrice ili nesto drugo. Jesi li prije imao lcd tn monitor ili ti je ovo prvi?

DanielDJ 27.06.2009. 15:30

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1371146)
Da živiš bilo gdje osim u HR, umjesto čudnog pogleda, samo bi ti se nasmijali i pitali. "What the f** did you expect from a monitor that costs that much"

Za kraj. To ti je normalno. Živi sa tim, ili šparaj pare za neki kvalitetan ekran, a ne jedno od zadnjih govana!

Da, to je normalno. Ili si kupi dobar CRT tko ga jos ima. Ili si kupi kvalitetnu plazmu. Ili potroši još više para i kupi si kvalitetan LCD!

Nekuzim sta ti pricas. Pa T220 je jedan od skupljih/boljih monitora. Ili je za tebe monitor skup tek kada kosta 5000+ kuna. A i cak onaj monitor od 800-900 kuna bi trebao radit kak spada tj. ne bi se trebao kvarit bez obzira sto tolko kosta.

Mad_Duke 27.06.2009. 16:20

Citiraj:

Autor DanielDJ (Post 1371392)
Nekuzim sta ti pricas. Pa T220 je jedan od skupljih/boljih monitora. Ili je za tebe monitor skup tek kada kosta 5000+ kuna. A i cak onaj monitor od 800-900 kuna bi trebao radit kak spada tj. ne bi se trebao kvarit bez obzira sto tolko kosta.

1. U svijetu LCD-a, TN matrica je šrot.

2. T220 ima jednu od boljih TN matrica kako se priča. Ali... pogledaj pod broj jedan

--

I sad se netko čudi kada probija pozadisnko osvjetljenje na 1500 kuna 22 incha monitoru.

Renesis 27.06.2009. 16:33

hmm, jedna fotka slikana okomito na povrsinu ekrana bi puno pomogla, jer moze bit da
a) jednostavno je TN matrica sa svojim boljkama (i ne, 22" monitor od 1500kn nije kvalitetan), ili
b) da lampe različito svijetle tj, jedna probija malo vise od druge...
u svakom slucaju, mislim da nemas neke velike sanse na reklamaciju :/

Exe 27.06.2009. 17:32

Citiraj:

Autor dmr (Post 1371337)
Hajde postaj fotke pa da vidimo je li to do losih uglova, posebno po vertikali, tn matrice ili nesto drugo. Jesi li prije imao lcd tn monitor ili ti je ovo prvi?

To mi je prvi lcd monitor, do sad sam imao crt 19inča.
Kak to trebam slikati, u potpunom mraku bez blica?

FitzTN 27.06.2009. 17:58

Imam i ja doma jedan takav i ne bi se bas slozio da je monitor bas tolko los jer je jedan od skupljih ipak (sa TN matricom). Doduše, ne radim ja na njemu (osim instalacije svega, redovnog čiščenja i backupa računala) pa ne znam za probijanje svjetlosti, ali mogu ić provjeriti, no čisto sumnjam da tako nešto ne bi već primjetio. Inače, moj ima original Samsung panel i kupljen je prije 10 mjeseci.

Inače, svjetlost lagano probija i s donje strane LCD-a mog laptopa, koji bi trebao biti među boljima tako da... :)

dmr 27.06.2009. 18:06

Citiraj:

Autor Exe (Post 1371478)
To mi je prvi lcd monitor, do sad sam imao crt 19inča.
Kak to trebam slikati, u potpunom mraku bez blica?

Slikaj bez blica, ne mora biti u potpunom mraku. Uglavnom pokusaj postici da na fotki izgleda isto kao sto vidis uzivo. Pa da vidimo je li defektan ili je do losih uglova tn-a.

leon12 27.06.2009. 18:12

mislim da je i kod mojeg t220 isto. znaci, prema vrhu ekrana su boje malo tamnije, a prema dnu svijetlije. primjeti se recimo ako uzmes neku sliku u boji i odvuces ju skroz gore na vrh pa onda skroz dolje na dno ekrana, vidi se da se svjelina boja te slike mijenja. (npr crvena boja, malo drugacija nijansa crvene je pri vrhu, a na dnu je ta ista crvena boja svijetlija ) valjda me kuzite :goood:
kolega exe, dal je tako kod tebe?
da li je to normalno kod tn matrica ili ne?

dmr 27.06.2009. 18:15

Normalno je ako ti pri tome glava cijelo vrijeme stoji na jednom mjestu tj. u centru ekrana. Probaj pomicati glavu kako pomices taj prozor, ako nema promjene znaci da je do losih uglova tn matrice po vertikali. To je ujedno ono sto mi je najvise smetalo kod tn-a pored lose reprodukcije boja.

leon12 27.06.2009. 18:28

pa da, glava mi stoji na jedno mjestu :) i ja mislim da je to zbog losih kuteva po vertikali.
ne znam dal je Exe mislio na to ili nesto drugo.

dmr 27.06.2009. 18:54

Pa da to je normalno za tn matricu. A pitao sam je li ti glava u jednom mjestu jer jedino tako mogu da utvrdim je li do uglova matrice ili do nehomogenosti monitora. A pitao sam je li mu prvi tn monitor, jer obicno ljudi koji tek predju sa crta to primjete, kasnije se naviknes. :)

Exe 27.06.2009. 19:41

Citiraj:

Autor leon12 (Post 1371503)
mislim da je i kod mojeg t220 isto. znaci, prema vrhu ekrana su boje malo tamnije, a prema dnu svijetlije. primjeti se recimo ako uzmes neku sliku u boji i odvuces ju skroz gore na vrh pa onda skroz dolje na dno ekrana, vidi se da se svjelina boja te slike mijenja. (npr crvena boja, malo drugacija nijansa crvene je pri vrhu, a na dnu je ta ista crvena boja svijetlija ) valjda me kuzite :goood:
kolega exe, dal je tako kod tebe?
da li je to normalno kod tn matrica ili ne?

Da, tako je i kod mene.Najviše se kuži na filmovima u kojima ima dosta crnih scena. 2/3 je svijetlo,a 1/3 ona gornja je crna kak treba biti.
u zadnje vrijeme gledam Housa M.D. gdje nema tamnih scena, ali npr. tip ima na sebi crni kaput i stoji na sredini ekrana,gornja polovina kaputa je crna a donja neka siva.
Baš me živcira kad gledam film.

Exe 27.06.2009. 19:48

Citiraj:

Autor leon12 (Post 1371509)
pa da, glava mi stoji na jedno mjestu :) i ja mislim da je to zbog losih kuteva po vertikali.
ne znam dal je Exe mislio na to ili nesto drugo.

Pa kaj se tak vidi i na filmu, kad spustim glavu malo niže onda to kaj je svijetlo postane crno kak i treba, a gornji dio je svijetliji.
Ma daj, pa kaj sam to išao kupovat:hitthewal:

dmr 27.06.2009. 19:49

Dobrodosao u svijet tn-a :D

EDIT: Pogledaj razliku izmedju mog bivseg tn-a i sadasnjeg ips-a :D
http://www.imagesforme.com/out.php/i563988_9.JPG

darkijas 28.06.2009. 15:02

ja sam imao također jedan samsung tn i kod njega donji dio ekrana (gdje je bilo jače probijanje pozadinskog osvijetljenja) je bio primjetno svijetliji od gornjeg i to se kužilo posebno u tamnim ali i u svijetlim scenama. Sjećam se da sam onda pustio film 2001 a space odyssey (koji obiluje tamnijim scenama i gdje posebno dolaze do izražaja sve mane tn matrice) paralelno na njemu i na crt televizoru philips pixel +
koja je to razlika netrebam ni napominjati

dmr 28.06.2009. 15:53

Nema veze ovo sa probijanjem pozadinskog osvjetljenja vec sa losim uglovima tn matrice. I da nema bleedinga uopste, gornji dio ekrana ce uvjek biti tamniji od donjeg jer je vidljivi ugao po vertikali katastrofalan kod tn-a.

Exe 29.06.2009. 12:14

Citiraj:

Autor dmr (Post 1372092)
Nema veze ovo sa probijanjem pozadinskog osvjetljenja vec sa losim uglovima tn matrice. I da nema bleedinga uopste, gornji dio ekrana ce uvjek biti tamniji od donjeg jer je vidljivi ugao po vertikali katastrofalan kod tn-a.

Da, potpuno si u pravu. Nema ovo veze sa pozadinskim probijanjem, jer kad u Bsplayer-u smanjujem svjetlost dobijem da je doljnji dio normalan, ali je onda gornji precrni.

yedwy 29.06.2009. 12:17

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 1369969)
Imam i ja T220 i toga kod mene nema.. Osvijetljenje je ravnomjerno posvuda..

Same here...

Kad se isključi onaj idiotski dinamički brightness i podesi kako treba skroz je ok monitor, posebno za tu lovu...

thedream 29.06.2009. 14:01

Kod mene mislim da se radi o čistom backlight bleedingu,imam 245B.

John Creasy 29.06.2009. 14:19

Citiraj:

Autor thedream (Post 1372919)
Kod mene mislim da se radi o čistom backlight bleedingu,imam 245B.

Ima i kod mene backlight bleedinga gore uz rub ekrana, al hebiga to je TN matrica

dmr 29.06.2009. 14:20

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1372747)
Kad se isključi onaj idiotski dinamički brightness i podesi kako treba skroz je ok monitor, posebno za tu lovu...

Isto tako nema to veze sa dinamickim kontrastom. To da li je ok monitor za tu lovu, vjerovatno da. Ali tn matrica je uvjek tn i tu ne mozes nista. Nekome manje smeta nekome vise i to je tako.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:19.