PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Soni? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=15130)

Fleks 09.12.2004. 00:16

Soni?

Kolko je 1.2 sona decibela?
Kaj son uopče je?:confused:

Fleks 09.12.2004. 19:33

Daj ajde pljunite nešto. :gringo:

>>>KUKY-vk<<< 09.12.2004. 20:42

Re: Soni?

Citiraj:

Originally posted by Fleks

son? sony? zaroni u sony?? :D :D
nemam pojma stari ali pretpostavljam da si ovo pitanje postavio na krivom forumu.:p

Ivan_1 09.12.2004. 21:11

Re: Soni?

Citiraj:

Son ti je jedinica glasnoće.
Glasnoća koju izaziva zvuk razine glasnoće od 40 fona predstavlja tu jedinicu (1 son). Neka te ne zbunjuje ovaj fon, son ti je prava jedinica glasnoće.
Uostalom više o tome pročitaj ovdje:http://www.ffzg.hr/fonet/djelatnici/.../glasnoca.html
O tome kako se i da li se može preračunati u dB ne znam.

Fleks 10.12.2004. 00:28

Re: Re: Soni?

Citiraj:

Originally posted by >>>KUKY-vk<<<
son? sony? zaroni u sony?? :D :D
nemam pojma stari ali pretpostavljam da si ovo pitanje postavio na krivom forumu.:p

Biser :rolleyes: . Igraš ti puno rebusa i tih gluposti. Al sam se fakat strgo na zaroni u sony.

@Ivan: Hvala al ja i dalje ne kužim ama baš ništ!

>>>KUKY-vk<<< 11.12.2004. 00:43

Re: Re: Re: Soni?

Citiraj:

Biser :rolleyes: . Igraš ti puno rebusa i tih gluposti. Al sam se fakat strgo na zaroni u sony.

@Ivan: Hvala al ja i dalje ne kužim ama baš ništ!

A cuj nisam mogao odoliti kada sam procitao son, sto me odmah asociralo na sony:)

MentalHarikiri 11.12.2004. 01:21

naleto na ovo >>>

The noise level is measured in Sone (loudness) instead of dB (sound pressure).
The loudness depends upon ears response curves and tells you exactly, how bothering a certain noise is. Sone takes the frequency and bandwidth of a sound into account.
A doubling of the number of Sones sounds to the human ear like a doubling of the loudness.
The comparison of products from different manufacturers is basically impossible, since all manufacturers measure in different ways. Even a rough translation from Sone to dB doesn't help. A 15dB cooler can be louder than a 1 Sone cooler from another manufacturer.

Nevertheless with the Sone data you can compare our coolers between each other and get a quite precise idea how annoying the product will be.
1 Sone: nearly inaudible in a computer case
2 Sones: clearly audible
3 Sones and more: disturbing

malo grubo objašnjeno ,ali nadam se da će pomoći

Fleks 11.12.2004. 19:17

@Mental: Hvala sad mi je sve jasno. Pikiro sam jedan vent do 1.4 sona, al ga sad više ne pikiram. Mislio sam da je to nečujno, a sad vidim da baš i nije tako. :beer:

MentalHarikiri 11.12.2004. 22:01

taj vent koji si pikirao je ok :)

sumnjam da će raditi na 2300RPM (pošto je temp. reguliran) gdje proizvodi tih 1.4 sona

misli da će u najgorem sličaju raditi u opsegu 1400-2000RPM gdje je oko ili ispod 1 sona što bi trebalo biti nečujno

Fleks 11.12.2004. 22:36

Znači da ga zemem.

MentalHarikiri 12.12.2004. 00:31

a nemrem ti preporučiti nekaj što nisam probao....ali u rangu 100KN teško da ćeš naći nešto PUNO bolje

ja imam arctic silentium sa kojim dobiješ 4x 80mm i ventovi su ok....čuje se blagi protok zraka kad poraste temp u kučištu (isto temp. regulirani) ,a ako otvorim prozor skroz su nečujni :D

od box-a bi trebao biti bolji i tiši definitivno....možda da zamoliš linksovce da poslušaš hladnjak prije kupnje ????

Fleks 12.12.2004. 00:43

Teško da bu mi pomoglo. Znaš da je kod njih uvjek buka. Sad imam spira 74mm jedva čujan na potenciometru na 2k, ali se ipak čuje. A ona 92mm verzija je najme još tiša. Zalmana mi frend ima i mogu reči da uopče nije previše tih....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:16.