PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   3 monitora - 1 mašina (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=150470)

guardianx 16.06.2009. 06:27

3 monitora - 1 mašina

Pozdrav forumašima,

dakle 2 monitora mi je nedavno postalo premalo :D
radi se o radnoj mašini za web design pa sa toliko tool-sa na desktopu svaki pixel puno znači

pa sada koja je najjeftinija solucija da proširim desktop na 3 monitor?!

trenutno imam Gainward 9400 GT

dali je moguče da spojim na nju 3 monitora pošto ima VGA, DVI i HDMI?
trenutno su mi monitori spojeni na HDMI i DVI portove

ili trebam nabaviti SLI matičnu i dvije SLI grafičke kartice?

i kako bi to sve podnio Windows XP SP3?

coconut 16.06.2009. 07:50

1. tvoja grafa je preslaba da bi mogla pružiti dobru sliku na sva 3 monitora
2. to što tvoja grafa ima 3 izlaza ne znači da ih sve možeš koristiti istovremeno. Možeš probati, ali sumnjam da ćeš uspjeti.
3. mislim da se problem može riješiti sa pločom koja ima integriranu grafu + tvoja sadašnja grafa uz uvjet da se u BIOSu naštima da ne isključuje integrirku kada se stavi dodatna grafa
4. nisam siguran da bi SLI riješio taj problem

guardianx 16.06.2009. 07:55

oke... ma tako i onako planiram uzeti neku jaču ploču,
pa sad kad vec uzimam da uzmem plocu koja ima 2x PCI-E porta
i dvije SLI grafičke,
prema tome teoretski mogao bi imati 4 monitora, al samo teoretski,
sad neznam da li je netko pokušavao na windowsima napravit?

coconut 16.06.2009. 07:58

SLI ploče baš i nisu najbolji izbor (btw, popuni Moj komp). CF su bolji odabir. Što se tiče grafe, vidim da se na tržnici prodaje 4670 koja je debelo bolja od tvoje i to za 350kn. Treba samo proguglati i provjeriti može li dotična ili neka druga dati sliku na više od 2 monitora.

Hamm 16.06.2009. 08:01

Pozdrav,

ako grafička ima tri izlaza onda će na sva tri izlaza i davati sliku (barem bi prema svakoj logici trebal davati).

Probaj spojiti sve na ovu grafu, a ako ne onda mislim da bi ovo možda moglo biti riješenje za tebe

http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=15652

E sada ne znam dali taj spliter gleda to kao dva odvojena ekrana ili dva ista ekrana...možda da napiše netko tko je koristio taj splitter.

Ja sam neko vrijeme imao tri monitora ali sam imao dvije grafičke kartice.

EDIT:

ako se kartica spaja u CF ili SLI mislim (ne tvrdim) da se to onda gleda kao JEDNA kartica te onda može davati sliku na recimo dva monitora ako ima dva DVI porta.

guardianx 16.06.2009. 08:33

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1362498)
Probaj spojiti sve na ovu grafu, a ako ne onda mislim da bi ovo možda moglo biti riješenje za tebe

http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=15652

E sada ne znam dali taj spliter gleda to kao dva odvojena ekrana ili dva ista ekrana...možda da napiše netko tko je koristio taj splitter.

Ja sam neko vrijeme imao tri monitora ali sam imao dvije grafičke kartice.

EDIT:

ako se kartica spaja u CF ili SLI mislim (ne tvrdim) da se to onda gleda kao JEDNA kartica te onda može davati sliku na recimo dva monitora ako ima dva DVI porta.

Y spliter nemože ekstendat desktop nego samo podupla sliku, reko si da si imao 3 monitora, jel možeš detaljnije opisat koncept??

Hamm 16.06.2009. 08:37

Pozdrav,

mogu.

Ploca iz moj komp i na njoj su bile 7900GS sa dva DVIa te 7300GT sa jednim DVI te jednim VGA portom.

Na 7900gs sam spojio 22" Benq sa DVI kablom i 15" Compaq sa VGA kablom (stavio sam naravno dvi>vga converter). Na 7300GT sam spojio isto 15" Compaq sa VGA kablom.

Uglavom sa ultramonom sam kontorlirao monitore. Fino ih odvojiš svaki svoju rezoluciju i to ti je to. Full jednostavno.

Nema tu neke nauke.

Lp

Visage 16.06.2009. 11:01

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1362498)
ako grafička ima tri izlaza onda će na sva tri izlaza i davati sliku (barem bi prema svakoj logici trebal davati

Ne more Hamm. Ne u njegovoj kombinaciji izlaza. Iz iskustva govorim. Druga je prica kombinacija 2x grafe koje spominjes.

Nazalost cak ni ATI referentuše sa 4 kombinacije izlaza (2x DVI ili DVI + VGA + Display Port i HDMI) ne mogu GPU-irati vise od dva komada odjednom. Mozes birati kombinacije ali u isto vrijeme samo na dva komada mozes imati sliku. Povoljnije karte daju iluziju - zbog 3 ili 4 ulaza, posebno kad su dodatna dva DisplayPort i HDMI - kako ces imati 3 ili 4 monitora odjednom. Ali i dalje ostaju civilke sa samo 2 GPU župna ureda. Druga prica su (u linku dole) dedicirane MMS karte koje imaju kombinaciju 3x ili 4x VGA/DVI ili po novome i trenutno dosta manje vidjenom : 4x DisplayPort.

Quad karte se lako prepoznaju po dongle nacinu ostvarivanja takve veze. Obicno preko raznih poznatijih ili manje poznatijih donglerskih kombinacija. No na prste jedne ruke, mogu se nabrojati karte koje mogu izaci iz uobicajenih Quad ogranicenja : gotovo su sve ogranicene na (digital) 1280x1024 kao maksimalnu rezoluciju. Dok analogno mogu (ne sve) šarati do maksimuma. Najveca digitalna ("single link") reza cesto nije moguca ni na 2 monitora ( quad ili tripple karte) cak i kad pise da je 1920x1200 uredno digitalno podrzan. Nazalost, uz mnoge pomake, neke stvari se dugo nisu pomakle s mjesta. Posebno kad se radi o MM podrsci velikih rezolucija sa jedne Quad karte.

Citiraj:

Autor guardianx (Post 1362479)
Pozdrav forumašima, dakle 2 monitora mi je nedavno postalo premalo :D radi se o radnoj mašini za web design pa sa toliko tool-sa na desktopu svaki pixel puno znači pa sada koja je najjeftinija solucija da proširim desktop na 3 monitor?! trenutno imam Gainward 9400 GT

Guardianx,

Ako malo pretrazis PCE bazu starijih postova, naci ces brdo slicnih postova na koje sam odgovarao. Recimo jedan od recentnijih koji pokriva glavno pitanje : Graficka kartica za 4 monitora???

Citiraj:

Autor guardianx (Post 1362479)
dali je moguče da spojim na nju 3 monitora pošto ima VGA, DVI i HDMI?

Ne na tvom konkretnom modelu. Kombinirati mozes prikljucke ali karta ce dati sliku samo na dva monitora u komadu. Korisno bi bilo da si opisao koje rezolucije pokrivaju monitori? Buduci da je Nvidija moderniji izdanak karte, s njom si pokrio dvije digitalne reze za recimo 2x 24" monitora. Sto automatski znaci da si pokrio i sve manje kombinacije koje imas ili mislis nabavljati. Najbolja i najcisca stvar je ubacivanje jedne modernije PCI kartice. S njom pokrivas jos jedan 24" i jos ti ostaje jedan za kusur izlaz. Recimo ovako nesto sto sam upravo sebi uz Matroxe nedavno uzeo. ATI bolje dise u takvim (home/desktop) kombinacijama a zacudo, kao poruceno, jucer stavih link na bazu kompatibilnosti svih mogucih kombinacija. Ako ces kombinirati svoju Nvidiju sa ATI slicnim PCI kombinacijama, onda ti preporucam Omega drivere. Potvrdjeni su kao izvor najmanje kolicine glavobolja u takvim kombinacijama. Buduci da spominjes web dizajn, ako bi bas htio najvecu mogucu štelanciju i cementiranu stabilnost, onda bi kombinacija Matrox P serija PCI-e karte + neka G PCI uz PowerDesk-HF vjerovatno bio naj izbor. Matroxov specifican unificirani driver nacin tretiranja vise kartica, kao da se radi o jednoj karti...cini mnoge lagode koje drugi ne mogu dohvatiti sa kombinacijom drugih kartica. No, igra ce biti ponesto skuplja ali vjerovatno i nepotrebna. Spominjem cisto kao opciju. SLI kombinacije za Multi monitorski setup su po meni nepotrebna parada. Ali, sve se da sloziti.

8

messiah 16.06.2009. 13:26

Koliko se ja sjecam, ima od Matroxa ono cudo triplehead2go, ali nisam siguran jel moraju bit ista sva 3 monitora, pretpostavljam da moraju, jer on iz jednog izlaza radi 3 :)

Nisi napisao koje monitore sve imas, tj. koji setup zelis :)

Mar 17.06.2009. 02:29

Ove "mainstream" kartice imaju samo 2 transmitera tako da je moguće samo koristiti 2 izlaza u isto vrijeme.
Riješenje je ili 2 kartice, ili jedna "dupla" tipa Ati x2 koja posjeduje 4 izlaza.

coconut 17.06.2009. 08:21

Netko je probao 4850X2 i tvrdi da ne daje sliku na sva 4 DVI, već samo na 3. Problem je u prilično visokoj cijeni iste u odnosu na konkurenciju. I dalje mislim da je najjednostavnija i najjeftinija metoda ploča sa integrirkom i neka grafa sa 2 izlaza (99% prisutnih na tržištu).

antrax 17.06.2009. 15:43

pa najjednostavnije je 2 kartice i bok, al moj trenutni favorit za graficku je nvs 450, jos da ne kosta ~4000kn :(

sto se tice cf i sli, jel to podrzava uopce izlaz za vise od 2 monitora? znam da nekada nije. ako je netko primjerice imao sli 7800gtx i htio za nesto 3 monitora koristit morao je gasit sli polje.

Visage 17.06.2009. 22:52

Citiraj:

Autor messiah (Post 1362719)
Koliko se ja sjecam, ima od Matroxa ono cudo triplehead2go, ali nisam siguran jel moraju bit ista sva 3 monitora, pretpostavljam da moraju, jer on iz jednog izlaza radi 3 :) Nisi napisao koje monitore sve imas, tj. koji setup zelis :)

Nazalost TripleHead2Go i Dual varijanta imaju isto ogranicenje : samo 2x 1920x1200

Barem se maknuo sa starog limita za 3 monitora, pa sad moze 3x 1680x1050 ali samo ako je preko dual-link DVI izlaza. Zato nisam sretan sa tim kutijama :(

Citiraj:

Autor antrax (Post 1363677)
pa najjednostavnije je 2 kartice i bok, al moj trenutni favorit za graficku je nvs 450, jos da ne kosta ~4000kn :(

Snimio sam tu krasoticu cim je izasla i na listi od 3 karte za sljedecu plocu. Samo sto vrijeme ide citam i nalazim sve vise i vise problema sa njezinim radom. Stabilnost na losem glasu ; cudni problemi sa refreshom i kaoticno prepoznavanje monitora? Ne mogu sad naci muke nekolicine vlasnika sa jednog DTP foruma. Ali nesto slicno mozes naci ovdje.

Citiraj:

Autor antrax (Post 1363677)
sto se tice cf i sli, jel to podrzava uopce izlaz za vise od 2 monitora? znam da nekada nije. ako je netko primjerice imao sli 7800gtx i htio za nesto 3 monitora koristit morao je gasit sli polje.

Da SLI se mora eutnazirati. Dvojake price. Jedni kazu da onda moze na sva 4, drugi, da na nekim karticama to ne radi. No onda se postavlja pitanje cemu to uopce onda? SLI ionako ima svoju namjenu i bezveze je krojiti monitorske planove na taj nacin.

Crossfire navodno radi sa vise od dva, ali nisam nikad isao u realizaciju pa nemam pojma ni interesa koliko dobro. Nadam se da se vise barem ne treba rebootati za svaku promjenu kao prije. Sve ovo iz magle pricam, jer sam davno proucavao te fichuralije u kutku multi monitor prikaza i odmah odustao.

Mar ce na jedrilici probati kako radi Matrox novotarija, pa nek javi jel to vredi tih para :cool:

messiah 18.06.2009. 01:29

Citiraj:

Autor Visage (Post 1364007)
Mar ce na jedrilici probati kako radi Matrox novotarija, pa nek javi jel to vredi tih para :cool:

WTF? Na jedrilici ima 10tak monitora??? :fiju:

Mad_Duke 18.06.2009. 01:43

Ma kupi si jos jednu jeftinu grafu i bok. Tek toliko da šalje sliku. Ako se hočeš igrati, igraš se na primarnoj grafi i to je to.

coconut 18.06.2009. 07:09

Kao što rekoh u postu #11, 4850X2 može dati sliku na 3 ekrana, a na drugom podforumu sam vidio informaciju da negdje ima jedna za 1.500kn što je prilično dobra cijena za tu grafu obzirom da je bila debelo preko 2.500kn.

Cuky 18.06.2009. 09:39

sad je u diskontu za jos manju lovu http://diskont24.com/product.php?pro...cat=390&page=3

po meni best buy

guardianx 18.06.2009. 18:30

kao prvo htio bih se zahvaliti svima na informacijama i uključenost u temu,

kao drugo, znam da je seljačko pitanje ali koja mi je najjeftinija varijanta da izvučem 2x 1920x1080 + 1280x1024?!

neisplati mi se investirati preko 1k kn u grafičku jer je nebi koristio. najzahtjevnija aplikacija koju bi vrtio je Photoshop CS4. ostalo cisto zbog toolsa itd. igrice max RedAlert 2.

Planiram sto se tice ovoga kupiti novu maticnu i valjda 2 grafičke. trenutna mašina je u moj komp.
Znam da je ponuda AM2 ploca mala za razliku od intelovih ali ako bas trebam mjenjat cu i cpu sto mi se financiski ne isplati jer ovaj služi svrsi.

Jel ima neki konkretni prijedlog za 2 low profile jeftine grafičke koje ce mi dati ono što želim?

guardianx 18.06.2009. 18:38

npr.
2x Sapphire HD3450, CrossFire, 512MB, DDR2, DVI

ili 2x Sparkle nVidia GeForce 7200 GS, SLI, PCIe, 512MB, DDR2, DVI + neka SLI matična

ako bi sa HD3450 dobio 2x1920p + 1024p :care:

nathan.fake 18.06.2009. 18:49

najjeftinije rjesenje... kupi si maticnu plocu na GF8100/8200/8300 chipsetu...

ostane ti stari cpu (koji mos nadogradit, kasnije), ostane ti stara memorija... a takih mbo imac vec za 300-400kn...

i onda, jednostavno, dva monitora spojis na GF9400, a treci na integriranu graficku ;)

znaci nikaki crossfire/sli... jednostavno integrirani gpu + diskretna grafika... vise od toga tebi ne treba...

edit:

vidi jednog krasnog primjera za 360kn... uzmes si tu mbo... sve ti sljaka... kanije mos i neki AM3 cpu ubost gore ;)

antrax 18.06.2009. 19:56

Citiraj:

Autor Visage (Post 1364007)
Snimio sam tu krasoticu cim je izasla i na listi od 3 karte za sljedecu plocu. Samo sto vrijeme ide citam i nalazim sve vise i vise problema sa njezinim radom. Stabilnost na losem glasu ; cudni problemi sa refreshom i kaoticno prepoznavanje monitora? Ne mogu sad naci muke nekolicine vlasnika sa jednog DTP foruma. Ali nesto slicno mozes naci ovdje.

Hmm, vrlo zanimljivo. Ono prvo je ocito bio problem u kartici, najvjerojatnije firmware, al za 4000kn cak i da je samo to hocu da mi zamjene to malo plastike i silicija. U svakom slucaju, ostaje nekoliko nejasnoca, a to su tipovi monitora, nacini spajanja, koristeni driveri, potencijalno sami windowsi. Stosta bi se dalo provjerit tamo.

Iskreno bi volio jednu na test dobiti, ali sumnjam da bi to netko ucinio, hehe.

jeste malo OT, al eto, rjesenje problema je ionako ponudeno vec mnogo ranije :)

Visage 18.06.2009. 22:12

Citiraj:

Autor guardianx (Post 1364613)
kao drugo, znam da je seljačko pitanje ali koja mi je najjeftinija varijanta da izvučem 2x 1920x1080 + 1280x1024?!

Citiraj:

Autor guardianx (Post 1364613)
neisplati mi se investirati preko 1k kn u grafičku jer je nebi koristio. najzahtjevnija aplikacija koju bi vrtio je Photoshop CS4

Za RedAlert 2 i PC igre sam 0% kompetentan ista odgovoriti ali ako za to nije preslaba sadasnja karta... onda nemas razloga potrositi vise od 150 kuna! Uzmi bilo kakvu bolju PCI Radeon karticu kakvu sam ti pokazao u linku i pokrio si 3-ci monitor. Ako si siguran da ces ostati na 3 monitora za ovaj ciklus rada i trenutne masine... onda mozes i daleko slabiju PCI karticu staviti. U svakom slucaju, citav problem mozes zavrsiti jednom potraznjom na grupi + ovdje na Trznici.

Ostatak love radije cuvaj za sljedeci veci upgrade kompletne masine. Ako je i dalje namjena koju spominjes, sve ostalo ti je samo nepotrebno trosenje novaca.

Citiraj:

Autor antrax (Post 1364677)
Hmm, vrlo zanimljivo. Ono prvo je ocito bio problem u kartici, najvjerojatnije firmware, al za 4000kn cak i da je samo to hocu da mi zamjene to malo plastike i silicija.

Upravo to. Nije samo novac, vec pojam stabilnosti koju to ime treba znaciti. Zato mi se ne svidja ova prica.

theorigigi 30.09.2010. 14:59

imam sličan problem sa 2-3 monitora,neznam kako da podesim igru da mi se slika pokazuje razvučena preko 2-3 monitora a ne u svakome posebno...Može li molim vas kakva pomoč oko toga.....Naime imam grafiku ati Radeon 5750 sa 2 ulaza WGA i 2 ulaza HDMI za monitore,,....hvala!!!!!!!!!!

D1viry 01.10.2010. 12:40

Citiraj:

Autor theorigigi (Post 1742996)
imam sličan problem sa 2-3 monitora,neznam kako da podesim igru da mi se slika pokazuje razvučena preko 2-3 monitora a ne u svakome posebno...Može li molim vas kakva pomoč oko toga.....Naime imam grafiku ati Radeon 5750 sa 2 ulaza WGA i 2 ulaza HDMI za monitore,,....hvala!!!!!!!!!!

Ajde budi malo percizniji koju karticu imaš. Sumnjam da imaš VGA izlaze i 2 HDMI izlaza. Vjerojatnije je da ti kartica ima 2 DVI izlaza, jedan HDMI i jedan DisplayPort.
Nema razvlačenja igre preko sva tri monitora bez Eyefinty-a (osim ako imaš matrox 3head2go).

theorigigi 01.10.2010. 17:16

e super....ovako imam Ati Radeon 5750 HD 1g nova....sa dva DVI izlaza i spojio sam dva monitora adapterom DVI-VGA...i šljaka a sada bih treči spoji imam još HDMI izlaz a mislim da je i drugi isto takav jer su isti utori....ako kupim adaptere HDMI-DVI..pa zatim DVI-VGA i spojim monitor mislim da nisam dobio što sam tražio..,zanima me šta je to Eyefinty i kako da to sve spojim da mi se slika za igru raširi preko tri monitora.....ovako.:http://www.youtube.com/watch?v=C-ezs...eature=related

theorigigi 01.10.2010. 18:37

http://www.amd.com/us/products/deskt...-overview.aspx
ovo mi je grafička,molim vas za pomoč kako da spojim 3 monitora i da mi je slika preko svih a ne u svakom posebno dok igram...P.S.-Imam windowse 7..hvala!!

Wolverine 01.10.2010. 18:42

Ono što ti želiš je Eyefinity - jedna radna površina na tri monitora. Da bi koristio Eyefinity treba ti ili aktivni DVI adapter koji kupiš zasebno ili monitor s DP ulazom.
Treća solucija je kupovina Sapphire Radeon HD5770 FleX koja nudi podršku za Eyefinity sa tri monitora preko DVI konektora.

Više o Eyefinityu

Matth€w 01.10.2010. 18:45

Taj treći onda ide/može ići preko pasivnog HDMI na DVI adaptera?

Wolverine 01.10.2010. 18:58

Ako pitaš za HD5770 FleX, da. Uz karticu dolazi adapter.
Druga dobra stvar je kaj možeš spojit do četiri monitora na karticu ali ne u Eyefinity već ih koristit zasebno

Matth€w 01.10.2010. 19:02

U nice, very nice, baš mi tak nekaj i treba. :goood: Tnx na infou. :chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:18.