![]() |
Zujanje transformatora TV-a?
Pozdrav. Imam jedan veliki-mali problem. Dobio sam jednu Quadro televiziju staru 4-5 godina na korištenje. I navečer (uglavnom kada tišina prevladava!) kada je gledam uvijek zuji prokleti transformator, zavojnica, onako pištavim visokim tonom što je užasno iritirajuće (puj!). Da je to zavojnica transformatora, nisam siguran 100%, ali šta može biti drugo?
Kako riješiti takav problem? Da uzmem u čipoteci novi transformator? :stoopid::fiju: |
|
Zaliti zavojnicu pištoljem za plastiku? Ako je zavojnica omotana onom tankom plastikom da ju odrežem?
http://www.kronos.hr/pistolj-plastik...5392e9e38a2b0a Ovime? Silikon nema šanse ? pošto baš nemam tu plastiku pri ruci, tj. trenutno u garaži :D? |
Citiraj:
|
Nekada davno, u servisu u kojem sam radio, takve su se stvari ponekad rješavale prelotavanjem(prelemljivanjem) kontakata trafoa na ploči. Ako si vješt s lemilicom, ne škodi pokušati. Ako nisi, bolje i zujanje nego mrtav TV :chears:
|
Pa kaj nije jako zujanje posljedica preslabo spojenih ili labavih limova trafo-a?
|
Citiraj:
|
Znači ne samo naručit novi iz čipoteke nego kad stigne odmah ga i zalit plastikom :D
|
imas tamo oko trafa jedan tranzistor koji je na hladnjaku,e pa to je switch koji radi na par khz,a pored njega bi trebao biti jedan trimer/potenciometar,pa malo njega probaj pojacat,da dignes frekvu i nebude se culo vise!
|
bas zanimljiva tema.....
ja iman problem kod panasonic plazme, kad se upali cuje se tako nekako zujanje....nije strasno al smeta, sad me zanima jel to ulazi u garanciju posto jos traje.... |
Možda se radi o neprikladnom naponu?
|
Citiraj:
|
sto se tice gradske mreze to mozes upiknut stezaljke V-metra u uticnicu i vidjet ces.a ako oces izmjerit napon trafa u plazmi, moras ju otvorit i izmjerit napon na sekundaru trafa.e sad ti ovisi o toleranciji koju ti sklopovlje napajanja dozvoljava
|
Pa mjerenjem.:)
Samo je upitno koliko je to nekome pametno činit(odnosi si se i na otvaranje TV-a uopće). |
Zujanje u CRT televizorima potječe od visokonaponskog transformatora, tzv. flyback transformatora
http://www.electronicrepairguide.com/flyback1.jpg Proizvodi napon od 20-50 kV i radi u rasponu od 17-50 kHz. Ti ga najvjerojatnije čuješ jer tvoj radi u nižoj frekvenciji (17-20 kV) ili rezonira u čujnoj frekvenciji. Stariji televizori se mogu "tweakati" preko potenciometra dok noviji imaju firmware koji se mora rekalibrirati i tu sam ne možeš ništa napraviti. Ne preporučam otvaranje televizora ako ne znaš što radiš jer kondenzatori televizora mogu pohraniti naboj kroz duži period vremena (do pa možda i više od 12 sati) i taj naboj može biti smrtonosan... I flyback transformator nemoj zalijevati plastikom, jer nema svrhe. Zavojnice su unutar transformatora i najčešće se ne može rastaviti. Čak ako nekim slučajem imaš trafo koji se da rastaviti (a takvi su rijetki ili ih možda i uopće nema), nemoj ga rastavljati. |
onda mi bilo najpametnije ga odnijet u servis
|
Pitanje je koliko je isplativo, novi flybackovi se kreću oko 100 kn i sam popravak bi više vrijedio nego sam televizor. Prvenstveno je upitno koliko bi novi flyback pomogao, najvjerojatnije bi i nov zujao. Osim toga televizor nije osobito star (neki flybackovi imaju tendenciju da postaju glasniji kako godine idu).
Stisni zube i trpi, to je sve što mogu savjetovati :D Sve CRT telke koje sam imao ili imam su zujale: Sony, Philips, JVC, Panasonic...To je jednostavno nusprodukt rada te tehnologije :D |
Dobro, trpit ćemo :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:29. |