PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Otvaranje IT trgovine (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=148657)

stipab 27.05.2009. 15:32

Otvaranje IT trgovine

Pozdrav, evo odmah se ispričavam ako sam postavio ovo na krivo mjesto, pa molim moda da premjesti ako jesam. Otvaram trgovinu informatičke opreme u Iloku, pa imam par pitanja.

1. Koga da uzmem za dobavljača robe i svega (tko ima iskustva, za sada planiram Links, zanima me tko je najbolji u cilju dostave, popusta, akcije).

2. Koji program koristiti za izradu računa, tj šta mi treba i tako sve, jer to pojma nemam, jel mi dovoljan program neki za račune s licencom, računalo i printer? Trenutno ciljam na ovaj, to sam dobio savjet jer se nerazumijem (http://www.pupilla.hr/MainFrameset.htm)

Hvala unaprijed! :beer:

Bubba 27.05.2009. 15:47

Citiraj:

Autor stipab (Post 1349968)
Pozdrav, evo odmah se ispričavam ako sam postavio ovo na krivo mjesto, pa molim moda da premjesti ako jesam. Otvaram trgovinu informatičke opreme u Iloku, pa imam par pitanja.

1. Koga da uzmem za dobavljača robe i svega (tko ima iskustva, za sada planiram Links, zanima me tko je najbolji u cilju dostave, popusta, akcije).

2. Koji program koristiti za izradu računa, tj šta mi treba i tako sve, jer to pojma nemam, jel mi dovoljan program neki za račune s licencom, računalo i printer? Trenutno ciljam na ovaj, to sam dobio savjet jer se nerazumijem (http://www.pupilla.hr/MainFrameset.htm)

Hvala unaprijed! :beer:

Otvaras IT trgovinu u Iloku?! Temeljem trzisne analize koja je pokazala isplativnost takvog... "poduhvata"?

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=146624

IOW, radje nemoj.

Dizel 27.05.2009. 15:57

Radije otvori vinariju u Iloku i pozovi nas starije panjeve da ti napravimo prometa u roku odmah, jel tako Bubbimire? :D

stipab 27.05.2009. 16:29

Kao što naveo otvaram =), moji osobni razlozi, i necu zivit samo od toga da ljudi kupuju tako da ako mi netko moze pomoci s navedenim pitanjima. Ali hvala na savjetima!

Mortal 27.05.2009. 16:32

Prema iskustvima ljudi koji imaju otvoren eIT dućane najbolji su za suradnju microline i asbis. Najzeznutiji Links i Vemil...

Barem kako sam ja čuo.

Mr.Black 27.05.2009. 17:02

Mislil da Msan ima neki monopol kaj se toga tiče, jer dosta veleprodajnih trgovina uzima robu od njih, ne svu ali neku da. Najbolje napravi ugovor sa Msanom, Linksom i asbisom i kad trebaš naručiti robu usporedi veleprodajne cjene i onda uzmeš kod najpovoljnijeg.

Baja 001 27.05.2009. 17:04

Citiraj:

Autor Mortal (Post 1350024)
Prema iskustvima ljudi koji imaju otvoren eIT dućane najbolji su za suradnju microline i asbis. Najzeznutiji Links i Vemil...

Barem kako sam ja čuo.

Ja sam imao iskustvo raditi s nevedenim, Microline je nekad dosta zeznut i tražim masu stvari prilikom reklamacije i sl, ali je ok za nabavu. Asbis sve rješava po kratkom postupku nabavku, reklamacije i stvarno su ok za support, MSAN je logično najveći i nudi dosta artikala, prilično su brzi samo imaju manju high end opremu (Crucial, XFX, Corsair...) uglvanom imaju dosta od ASUSa i Transcenda i WDa.

Za ostale nisam siguran jer sam malo radi tako da nemogu niti ocjeniti :fiju:

stipab 27.05.2009. 17:58

vidim dosta Vas hvali asbis, ja osobno nisam ni cuo za njih do sada, pa cu bas provjeriti kod njih.

Baja 001 27.05.2009. 18:03

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350084)
vidim dosta Vas hvali asbis, ja osobno nisam ni cuo za njih do sada, pa cu bas provjeriti kod njih.

Zato što nisu klasična trgovina, nego uvoznik ;)

stipab 27.05.2009. 18:21

a cijene ovisno o konkurentima? jel dosta odskacu ili? I brzina dostave, kako ide dostava i cijena toga? garancija?

nino 27.05.2009. 18:27

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350101)
a cijene ovisno o konkurentima?

Neke stvari povoljnije, neke ne.
Citiraj:

jel dosta odskacu ili?
Ne.
Citiraj:

I brzina dostave, kako ide dostava i cijena toga?
Ovisi, kao novom partneru, iznad 5000kn (MPC) dostava besplatna, do te cifre placas dostavu, Overseas
Citiraj:

garancija?
Postoji. :D

JuVe 27.05.2009. 18:36

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350101)
a cijene ovisno o konkurentima? jel dosta odskacu ili? I brzina dostave, kako ide dostava i cijena toga? garancija?

sretno u novom biznisu ali oprezno... jer ako ne znas neke osnovne pojmove i podatke o biznisu u koji ulazis, odnosno konzultiras se na forumu o tome, tesko ce to na zelenu granu :respekt:

stipab 27.05.2009. 18:41

pa znam stvari, samo eto rekoh trazim savjet ako netko je imo vise iskustva od mene, pa me zanima... ok za partnera cu onda vidit s asbisom, cut cu se tj telefonski sa svima pa vidit po cjenama. A sad me zanima jel mi moze netko pomoci sa 2 pitanjem. E tu sam čista 0, hvala unaprijed i svima na pomoci.

Baja 001 27.05.2009. 18:47

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350127)
pa znam stvari, samo eto rekoh trazim savjet ako netko je imo vise iskustva od mene, pa me zanima... ok za partnera cu onda vidit s asbisom, cut cu se tj telefonski sa svima pa vidit po cjenama. A sad me zanima jel mi moze netko pomoci sa 2 pitanjem. E tu sam čista 0, hvala unaprijed i svima na pomoci.

Jeftin, da ga možeš lako administrirat i sa udaljene lokacije, laka kontrola na radnicima (ako sam ne budeš).

Sada imaš raznih programa, najbolje da se posavjetuješ s nekim tko ima webshop pa vidiš :)

BTW za licence, obavezno ih moraš imat jer baš novootvorenima najčešće pokucaju na vrata ;)

nino 27.05.2009. 18:48

Mi smo na IPOS Knjigovodstvu. Ovisno za sta ti treba, mi kompletno skladiste, racune, radimo preko njega.

JuVe 27.05.2009. 18:52

Citiraj:

Autor nino (Post 1350135)
Mi smo na IPOS Knjigovodstvu. Ovisno za sta ti treba, mi kompletno skladiste, racune, radimo preko njega.

ah kad bi mi barem bili na necem normalnom kao sto je IPOS... :zdero2:

coconut 27.05.2009. 19:01

Ako nisi čuo za Asbis, preporučio bih ti da ni ne pokrećeš trgovinu. Osim toga, neki ovdje su počeli s time i u praksi baš i nije funkcioniralo kako treba (beshtyja je najbolji primjer toga).
Iskreno rečeno, ne preporučujem ti taj posao. Marže su male, hardver vrlo jeftin tako da zarada baš i nije nešto, a komplikacija koliko hoćeš (što sa dobavljačima, što sa kupcima).

Dizel 27.05.2009. 19:14

Najgore je kako sabanima sa sela objasniti da Windoze mogu pasti ako se previse klikce posvuda... i da to moraju ponovo platiti :D

stipab 27.05.2009. 19:56

imam veze dosta, pa necu zivjeti od toga da samo ljudi dolaze kupovati kod mene, nego cu imat i par sklopljenih ugovora od odredjenih firmi, ustanova koji ce svu robu nabavljati preko mene. Zato otvaram tako lezerno, ako Vas bas zanima razlog.

stipab 27.05.2009. 20:09

Citiraj:

Autor žile (Post 1350199)
Čudo jedno.Ja sam mislio da u Iloku ima i HGspot i Konikom za početak.Mislio sam i da ima Vemil,al to sam se zajebo.

Ve-Mil zatvoren prije par godina, Hg Spot prije 3 tjedna, a u konikom ljudi za komp i neidu bas, radi cijene.

žile 27.05.2009. 20:12

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350203)
Ve-Mil zatvoren prije par godina, Hg Spot prije 3 tjedna, a u konikom ljudi za komp i neidu bas, radi cijene.

:eek:
Ako misliš da ćeš na temelju tih ajmo reć koncesija kod tih par tvrtki ostvarit neki profit,onda OK.Al vodi računa da ni tvrtka ne kupuje računalnu opremu svaki dan.
A iz ovog primjera,vidiš kakva je kupovna moć druge strane novčića.
Pazi samo da ne radiš nekome uslugu,a sebi medvjeđu.

hammer_of_thor 27.05.2009. 20:28

Citiraj:

Autor stipab (Post 1350203)
Ve-Mil zatvoren prije par godina, Hg Spot prije 3 tjedna

I šta ti to govori? :no2drug:

Ako su ti velikani zatvoreni šta ti misliš koliko češ ti izdržati?

Citiraj:

Autor coconut (Post 1350144)
Osim toga, neki ovdje su počeli s time i u praksi baš i nije funkcioniralo kako treba (beshtyja je najbolji primjer toga).

Ruku na srce, bolje sa Beshtyom poslovati nego sa bilo kim drugim u hrvatskoj.
Čovjek je nakon par godina još tu, i ne mislim da će tako brzo nestati.

Mortal 28.05.2009. 09:27

Gledaj ljudi koji se kuže u kompove neće kupovati kod tebe jer će uvijek naći jeftinije (links, optimum, diskont...) a ti njihovim cijenama nećeš moć konkurirat i kupci će te cijepiti za to.

Ljudi koji se ne kuže u kompove kupuju kompjutere u firmama za koje su čuli (vemil, hgspot, čak i prokleti Pevec! ). Jer je njima kompjuter kao auto, a auto kupujem u velikom salonu da ih mogu pogledat. Kužiš što mislim...

Jedina zarada bi ti trebala biti od tih firmo što si rekao da će sklopiti ugovor i od popravaka, instalacija programa i sl...

Dizel 28.05.2009. 10:23

Stari moj, od firmi se najveca lova cijepa, jebes kokosarenje sa VGA karticama i Kvadovima :)

Pogotovo kad uletis u kakvu drzavnu firmu, razmisli samo kako je Hercegovina United MSan grupnjak dosao od garaze do velezgradurina i tvornica u Kini ;)

black35 29.05.2009. 16:46

Pošto sam i ja iz Iloka i jako dobro poznajem situaciju na terenu, stipab ima odredjene razloge sto bas ovdje otvara trgovinu!! Mi smo na kraju svijeta, do Vinkovaca 55 km, do osijeka 75 km, Vukovar nema postene trgovine IT opreme, druga stvar su kupci iz susjedne drzave, od kojih opstaje vecina trgovina u Iloku, jer povrat pdv-a je vrlo privlacan za kupce s one strane dunava.
Hg spot i Ve-mil nisu zatvorili trgovine iz zato sto nisu dobro poslovali, hg-ova izjava je bila da trgovinu zatvaraju iz razloga sto ce se bazirati samo na trgovinama u velikim gradovima....
Da ne duljim vise mislim da ce ta trgovina sasvim solidno raditi, a uz to odrzavanje i servisiranje racunala u drzavnim tjelima je vrlo vrlo unosan biznis!!

Milentije 29.05.2009. 17:18

Citiraj:

Autor black35 (Post 1351434)
Pošto sam i ja iz Iloka i jako dobro poznajem situaciju na terenu, stipab ima odredjene razloge sto bas ovdje otvara trgovinu!! Mi smo na kraju svijeta, do Vinkovaca 55 km, do osijeka 75 km, Vukovar nema postene trgovine IT opreme, druga stvar su kupci iz susjedne drzave, od kojih opstaje vecina trgovina u Iloku, jer povrat pdv-a je vrlo privlacan za kupce s one strane dunava.
Hg spot i Ve-mil nisu zatvorili trgovine iz zato sto nisu dobro poslovali, hg-ova izjava je bila da trgovinu zatvaraju iz razloga sto ce se bazirati samo na trgovinama u velikim gradovima....
Da ne duljim vise mislim da ce ta trgovina sasvim solidno raditi, a uz to odrzavanje i servisiranje racunala u drzavnim tjelima je vrlo vrlo unosan biznis!!

Od toga se u većini slučajeva i živi/opstaje, a (pre)prodaja hardvera je samo "kolateralna šteta" u tom poslu.

U Doboju cvjeta samo jedna IT firma, i to baš ona koja se uvalila u sve firme, i privatne i državne. Ostali uglavnom samo gledaju kako da prežive mjesec.

Baja 001 29.05.2009. 17:36

Citiraj:

Autor Milentije (Post 1351453)
Od toga se u većini slučajeva i živi/opstaje, a (pre)prodaja hardvera je samo "kolateralna šteta" u tom poslu.

U Doboju cvjeta samo jedna IT firma, i to baš ona koja se uvalila u sve firme, i privatne i državne. Ostali uglavnom samo gledaju kako da prežive mjesec.

Pa to je uvijek tako, tko se uvali (na bilo koji načinn :D) on uvijek ima posla a i para.

Što se tiče prodaje HWa i ona je unosna ako je pristojna nabavna cijena a tržište zagarantirano :)

Codiac 29.05.2009. 17:45

Citiraj:

Autor Mortal (Post 1350024)

Barem kako sam ja čuo.

microline je ok
asbis je ok
msan ce ti dati crkavicu od marze

sa ostalima nemoj imati posla.

stipab 30.05.2009. 00:57

kao sto je naveo kolega iz susjedne drzave jako puno ljudi kupuje kod nas radi povrata poreza... A kao sto naveo dobit cu par firmi koji su vlasnici ujedno i prijatelji da radim pa necu cincit samo od prodaje HW u trgovini. Probat cu onda odmah kontaktirati asbis pa cu vidjeti kakvi su na podrucju dostave i popusta pa odluciti. Hvala

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:58.