PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Laptop (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14805)

Rijecanin 29.11.2004. 19:05

Laptop

Pojma nemam kamo da ovo postam, pa ću upravo ovdje...

Imam nekakvu namjeru u bliužoj budućnosti kupiti Laptop i zamolio bi za nekoliko smjernica/savjeta.

Dakle treba mi desktop replacment, neka mrcina ima koju kilu nije problem. Namjena mu je svaštarska, net, DVD, DivX igranje (poglavito Americas Army) ali ne bi mi bilo mrsko niti zaigrati nesto novije

Procesor: Eh sad, svi hvale Mobilca (Bartona naravno) u desktop konfama a nitko ni riječi o istome u Laptopina, kako se ponaša u odnosu na kunkurenta mu Intelovskom mobilnom Centrinskom, koji je brži, odnosno pametniji za moje potrebe

RAM - 512

Chipset, o mobilnim chipsetima pojma nemam

Grafika: E tu ne bih stedio... sto je najbolje r 9700 ili nesto trece

Monitor: Tu imam nekoliko velikih HMMMM-ova, kvaliteta LCD ekrana na prijenosnicim strasno varira, kako bi ga koristio za igranje stvarno bih volio nesto kvalitetnije: Da je crna boja stvarno crna a ne neka polusiva, i da je slika homogena a ne da se kontrast mijenja kako glavu pomaknem, preferirana veličina 15tak incha. U Ponudama vidjam oznake XGA, XGA/SXGA, XGA/SXGA+, WXGA/WSXGA što mi ne znači apsolutno ništa osim što ono w baca na wide

Zvuk: frend je kupio laptom sa wooferom, znam da zvuci smjesno ali za jedan laptop ima fantastican zvuk, pa bi i ja eto nesto slicno

DVDRW naravno i ako je ikako moguće BEZ OPERATIVNOG SUSTAVA...

Podpitanje, ukoliko je ekran wide formata da li se koriste iste rezolucije ili postoje specijalne...

Da vas ne tlačim posebno dalje, Skroz mi se svidja prijenosno racunalo koje je kupio gore spomenuti kolega ASUS 2500D, AMD 2800+, 512RAM, 9600 PRO, HDD 60 GB, DVD RW i to za 10550 kuna (8600 bez PDV-a) na www.ventex.hr s čime bi se potpuno složio da mu ekran za moje oko nije loš, da pomogućnosti nije ASUS (ne volim ga što mogu) i možda grafika 9700 ali možda picajzlim. Na ekranu je najveći naglasak i njegovoj (ne)kvaliteti. Dao bi bez problema i 2000 kuna više samo da je OK

Isprika na dugačkom postu i unaprijed hvala za prijedloge

Bran 29.11.2004. 20:25

Ja imam ASUS i Centrino procesor i skroz sam zadovoljan. Naravno laptop mi nije desktop replacement nego ga koristim isključivo za uredske poslove i gledanje filmova. Da sam na tvome mjestu razmislio bih o A64 i X800 grafičkoj i giga RAMA. :D
Ja sam svoj platio nešto manje od 11000 kn. I da, bez OS se ne može kupiti laptop na "bijelo" barem koliko ja znam. Ja sam uzeo WinXP HE premda ih ne koristim. :beer:

Paske 30.11.2004. 09:06

ARGFH - BUDALA :fuming:

Pomaknul sam u svaštaru umijesto u OSTALO.

Tamo se vode rasprave o LapTop compovima ....

Anyway: dobar guide za kupnju lap-a od Dr. RAK-a

http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=10771

Rijecanin 30.11.2004. 19:58

Citiraj:

Originally posted by Bran
Ja imam ASUS i Centrino procesor i skroz sam zadovoljan. Naravno laptop mi nije desktop replacement nego ga koristim isključivo za uredske poslove i gledanje filmova. Da sam na tvome mjestu razmislio bih o A64 i X800 grafičkoj i giga RAMA. :D
Ja sam svoj platio nešto manje od 11000 kn. I da, bez OS se ne može kupiti laptop na "bijelo" barem koliko ja znam. Ja sam uzeo WinXP HE premda ih ne koristim. :beer:

Pa i ja se razmišlajm o tome iskreno... ne znam da li igdje uopće postoji mogućnost narudžbe komponenata koje da ti strpaju u Laptop, jasno mi je da bi se u tom slučaju čekalo, ali što sad...

Može li mi netko reći barem okvirno kolike su razlike u brzini između Radeon mobile i desktop sustava, ako se ne varam 9700 mobile je tu negdje kao desktop 9600 (ali koji se, vulgaris, pro ili xt)

Koliko god cijenio RAK ov komentar o Laptopima, STVARNO MI SE VIŠE NEDA TEGLITI DESKTOP na lanpartye i sličano (da ne gocorim da sam doma sat vremena ne računajući spavanje)

Paske 01.12.2004. 10:10

Stvare je relativno jednostavna:

Ultra prijenosnik: namijenjen isključivo poslovnim korisnicima. Krasi ga mali ekran, masa do 1,5 Kg, velika cijena i 100% zadovoljstvo korisnika zagarantirano :D . Namijenjen uspiješnim poslovnjacima i managerima.

Prijenosnik vulgaris: Namijenjen širem krugu ljudi. Većinoma se koristi za posao i dokoličarenje u Hotelu dok ste na poslovnom putu. Često ima kvazi graf. karticu. Skuplji modeli i pravu graf. karticu pomoću koje se može i ponešto odigrati dok se dosađujete u Hotelskoj sobi. Napominjem da je dpsađivanje rijetko - jerbo ste obićno navećer s poslovnim partnerima mrtvi pijani u nekom baru ili restoranu. Ovu klasu krasi balans između preformansi i same ideje - prijenosno uz stabilnu bateriju. Namijenjeni mlađim ili wanabe managerima u višoj klasi projenosnika. Srednja i donja klasa prijenosnika - studenti, učenici, učitelji, ostatak " raje ". Cijene se kreću između 9.000 pa sve do 16.000 Kn.

Desktop replacement: Ovo su nosorozi laptop svijeta. Imaju ekrane od 15,4" pa sve do 17". Veliki su, močni i TEŠKI. Težina često prelazi 3,5 Kg. Što je već gnjusno teško. Ideja je da se ovaj tip prijenosnika prenosi - rijetko. Obićno je zamijena za pravi comp i košta više nego pravi comp, a pruža DREK. Iako poneki imaju VGA 9700 i 512 DDR-a. Novoji modeli čak i TV tuner. Kad se sve zbroji i oduzme - cijena ne opravdava investiciju. Teški su, pregrijavaju se zbog čestog korištenja desktop procova, autonomija baterije se mijeri u : skoro pa da sam pogledao cijeli film.... Namijenjeni dečurliji koju zabavlja ideja MOČNOG lap topa da ga nosaju okolo ( iako su problem s kičmom kod toga vrlo vjerojatni ) i igaraju igrice na njemu. Rijetki primjerci su zaista i kvalitetni, a oni su i skupi do mjere kompletne neisplativosti. Cijene se kreću od 11.000 Kn pa sce do 27.000 ( koliko košta Toshiba/Sony - koji imaju sve osim plavuše za good night blow job ).

Ako se nađete u jednom od ovih klasifikacija - uzmite laptop ili Ultra prijenosnik.

Ako spadate u 3. kategoriju - za tu lovu dobijete PRAVO comp, na kojem se STVARNO možete igrati. Znaći - ne Gericom plastičnu igračku za 12.000 Kn koja će biti smeće do kraja godine :rolleyes: :beer:

Ovaj tekst nema namijeri nikoga uvrijediti ili omalovažavati. On je odjek auotorvog razmišljanja i njegove logike. Ukoliko se netko nađe uvrijeđen - zovite HKR i recite da nisu Zlikavci jedini koji vas vrijeđaju, te da se odmah pokrene akcija protiv Paske-a na PCE forumu. Jerbo vrijeđa vaša uvijerenja.

Bran 02.12.2004. 11:22

Paske sorry što se tiče krive kategorije.

Ja spadam u 2. kategoriju i moram reći da sam zadovoljan laptopom jer ga ionako ne koristim za igre. Što se tiče ove 3. kategorije slažem se. Po mome misljenju laptopi nisu za igre, makar se zvali desktop replacement. Ni jedan desktop replacement laptop ne može konkurirati stolnom kompu jer se ipak ovi mogu puno više i jeftinije nadograđivati. To je barem moje mišljenje. :beer:

Rijecanin 02.12.2004. 12:23

Bez brige, volim oštriji jezik u raspravama, daleko da sam se uvrijedio... dapače

Što se tiče nadogradnji, potpuno se slažem da je to kod desktopa puno lakše izvoditi, medjutim na svome primjeru to nikako da potvrdim. Naime svi kompjutei koje sam kupio, kad sam ih kupovao u spadali u gornji srednji razred i bili vrlo pogodni za nadogradnju (i stari p100, i Celeron 300a i Athlon 850 i zadnji primjerak XP 1700, za Ti4200 i vozi još uvijek OK, ali sat curi) medjutim uvjek su mi nekako OK do trena kad uglavnom kupim cijelu novu kantu (monitor jedini nekako prezivi dvije generacije) i ovo sto imam ustupim sestri kojoj je i više nego dosta. Tako da iz vlastitog iskustva tu inače vrlo upotrebljivu opciju mogu otpisati.

To što bi ga nosao okolo, ne znači pod rukom stalno nego doslovno prenošenje od jednog mjesta do drugog, vjerovatno u ruksaku (i to rade danas za laptope) a kako imam skoro 2 m i 100 kila još tri i po na grbači i nisu problem)

LCDi na Laptopima su dostigli u nekim slučajevima jako dobru kvalitetu a 15 '' mi je skroz ok

Upravo sam pročitao članak u vidiu o novim X800 mobile i 6800go varijantama sa 12 pajpova i snagom destop varijanti. tako da uzimam definitivno jednu od the dvije (vjerovatnije ATI)

Cijena će po mojoj procjeni biti oko 40% veća nego da isto strpam u kantu što mi je isto ok, pogotovo jer ću uzeti na firmu i na rate... pa živjeli nosorozi!!!!

Bran 05.12.2004. 16:19

Citiraj:

Originally posted by Rijecani

To što bi ga nosao okolo, ne znači pod rukom stalno nego doslovno prenošenje od jednog mjesta do drugog, vjerovatno u ruksaku (i to rade danas za laptope) a kako imam skoro 2 m i 100 kila još tri i po na grbači i nisu problem)

Da to sam i ja rekao, ali kad ga nosiš u ruci ili na jednom ramenu (takvu torbu ja imam) misliš da će ti rame otpasti (već nakon pola sata)

tor 05.12.2004. 16:45

Prvo si napisao da te zanima desktop replacment... Ok onda uzmi nešto najteže, najveće i super. Bude ti nakon nekon vremena i od toga otpalo rame ako ga budeš teglio po LAN partyma :D
Po meni, nema smisla uzimati takvu mrcu, pljunuti love ko u priči i to samo da ti bude lakše ga tegliti okolo:confused:
A najbitnija stvar u toj priči je lova. Za poooošten desktop replacment treba izdvojiti barem 13-15 000 kn. Pa makra i našao nešto jako za 10-ak somova opet je to lova do krova. A za manju lovu kupiš desktop zvijer i unajmiš nosača za razliku:D

Jelc 05.12.2004. 17:04

Citiraj:

Originally posted by tor
Prvo si napisao da te zanima desktop replacment... Ok onda uzmi nešto najteže, najveće i super. Bude ti nakon nekon vremena i od toga otpalo rame ako ga budeš teglio po LAN partyma :D
Po meni, nema smisla uzimati takvu mrcu, pljunuti love ko u priči i to samo da ti bude lakše ga tegliti okolo:confused:
A najbitnija stvar u toj priči je lova. Za poooošten desktop replacment treba izdvojiti barem 13-15 000 kn. Pa makra i našao nešto jako za 10-ak somova opet je to lova do krova. A za manju lovu kupiš desktop zvijer i unajmiš nosača za razliku:D

Ili možeš uvijek kupiti dobro "stolno računalo" i japaner, ovo drugo uvijek dobro dođe u životu...a imaš i sa čim furat komp na LAN-party:D :D :D

Dam se kladit da barem 75% škvadre na forumu nema pojma kaj je to japaner:)

tor 05.12.2004. 17:56

Citiraj:

Originally posted by Jelc
Ili možeš uvijek kupiti dobro "stolno računalo" i japaner, ovo drugo uvijek dobro dođe u životu...a imaš i sa čim furat komp na LAN-party:D :D :D

Ubroj i mene, nemam blage. Barem ne pod tim nazivom
:D

Overvide 05.12.2004. 21:56

Citiraj:

Originally posted by Jelc

jesu kolica, tačke? :confused:

Paske 06.12.2004. 09:08

Citiraj:

Originally posted by Overvide
jesu kolica, tačke? :confused:
Slično, samo kaj imaju 2 kotača na osovini i onda na sve to staviš korito 2 x veličine tačke :D :beer:

widowmaker 06.12.2004. 13:40

Citiraj:

Originally posted by Paske
Slično, samo kaj imaju 2 kotača na osovini i onda na sve to staviš korito 2 x veličine tačke :D :beer:
:D vidi se ko se kretao po baušteli :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:02.