![]() |
Koji UltraZoom kupiti ???
ola!
Evo več neko vrijeme gledam koji ultrazum aparat kupiti i na kraju kad sam sto foruma okrenu više mi ništa nije jasno. Dakle u neki uži izbor su mi ušli ovi dolje modeli pa vas molim da me posavjetujete. Ono što tražim od fotića je da ima što veći zum ali i da je pod tim zumom slika naravno što bolja.Nemam namjeru kupovati posebno aparat pa onda još i bjektiv več me zanima dakle sve u jednom uređaju. Isto tako fotić mora imati auto mod za slikanje,to je jako važno i da pri tim postavkama daje što bolju sliku. Dakle šta od ovoga kupiti i zašto: Nikon Coolpix p90 ----- zum 24x Pentax x70 ----------- zum 24x Olympus sp-590 ------ zum 26x Panasonic fz28 ------- zum 18x ili nešto pak peto? hvala! |
Citiraj:
...ovo u startu zaboravi...zasto,zato jer nemozes dobiti u jednom aparatu ono sto dobijes u jednom dobrom objektivu koji dodje i do 3 puta vise od aparata koje si nabrojao (tijelo necemo spominjati) iznimka je bio sony R1 kojem je objektiv vrijedio vise od samog aparata,ali takvi "strojevi" se vise ne proizvode,dakle pomiri se da ce ovi aparati kao i svi iz ultrarzoom klase davati za klasu losije slike od dslr brace... ..od aparata koje si nabrojao moj izbor bi pao na fz28 jer se pokazao najbolje u svim segmentima od ostalih aparata,ali da ne duljim pogledaj sljedeci link: http://www.dpreview.com/reviews/Q109superzoomgroup/ |
Ja bih isto izabrao fz28 jer mislim da ima najbolje rijesenu optiku u usporedbi s ovim ostalima. A navodno je i sa šumom u mracnijim scenama nesto bolja situacija nego kod fz18 (imam doma fz18), tako da je onda to svakako preporuka. A ocito je i poboljsanje u softverskoj obradi slike unutar fotoaparata.
|
Ne kužim čemu ta opsjednutost zumom? U praksi se uvijek ispostavi da se slika do maksimalno 4-6x. Imam 12x uvećanje na svom panasonicu i koristim ga malo/nimalo. Fakat ne znam što bi to slikao da mi treba 26x uvećanje.
|
Citiraj:
A kao sto vidis, preporucili smo i ovako prema drugim kvalitetama, iako ima najmanji zoom :) Nekako mi se cini da je bitniji wide end zoom... pogotovo ako ga nosis npr. u Prag, da ti lakse stanu velike zgradurine na sliku :) |
Ma ljudi se zaletavaju i kontaju si kak je guba imat superultramega zoom. Mislim, ono, ak ćeš nešto slikat s 26x zoomom, a nemaš stativ, zaboravi da bu to ličilo na nekaj. Al fakat si neznam što slikat s tolikim zumom... Eventualna upotreba u špijunaži. :D
|
Pa dobro, nije niti veliki "zum" tj fokalna duljina na odmet u nekim slučajevima (recimo portreti u gradu random zanimljivih prolaznika ili što već), ili eventualno za ptice i sl, iako bi u toj sferi definitivno preporučio neki DSLR sa adekvatnim objektivom jer za dulju fokalnu duljinu trebaš imati i brži zatvarač, što uvjetuje korištenje većeg ISO-a u večini slučajeva, a kompakti lome zube na tom polju.
Tako da bih ja ipak preferirao širi kut od fokalne duljine. Ovaj aparat mi se čini fantastičnim za kompakta :) |
Canon SX10 IS
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:04. |