![]() |
nVidia Tegra- buducnost PDA/MDA i Smartphonea?
Nvidia već neko vrijeme radi na svom novom projektu, Tegra čipovima, koji bi se trebali ugrađivati u PDA, Smartphone i MDA uređaje.
Od zanimljivijih stvari možemo izdvojiti podršku za 12mpx kamere, snimanje i pokretanje HD sadrzaja (1080p), GeForce GPU pomoću kojeg će igranje na mobitelima dobiti drugu dimenziju i potrošnju od samo 1W (uređaj s tim čipom i solidnom baterijom bi se punio jednom tjedno) Uglavnom, ovi čipovi će u kombinaciji s multi touchom i OLED zaslonima sigurno stvoriti izvrsnu kombinaciju, tak da jedva čekam da ih vidim u akciji :) Citiraj:
Uzmimo da ovi čipovi nakon godinu dana postanu dostupni svim proizvođačima, onda bi skoro svaki high-end uređaj mogao dostići slične performanse, s tim da ja više ciljam na Smartphone modele. Iako svi govore da će cijena biti paprena, ja mislim da neće biti viša od 5000-6000kn, kao i svi ostali high end modeli koji se nalaze na trenutnom tržištu.. a i uvijek postoje operateri kod kojih će cijena sigurno debelo pasti s vremenom. |
pa neznam bash koliko je 1 W malo.
a tu josh nije ukljucen wlan, bluetooth, gsm/3G, display, i josh more drugih stvari. evo recimo oj M600i ima 3.6V 900mAh bateriju (3.24Wh) sto znaci da ta baterija za taj chip (govorimo o samo jednom chipu) trajala 3h i 15min. za cijeli uredjaj vjerojatno 1h -1.5h. i napravimo duplo bolje baterije i opet pushiona. previshe je to. za MID (koji nikad nece zazivjeti) bi i moglo biti ok, ali smartphone - no way Hose. za netbook - ARM jezgra. 0 bodova. (previshe Windows korisnika) |
1w nije u standardnom radu, nego u snimanju/reproduciranju HD sadrzaja ili igranju neke zahtjevnije igre.
sad, nije da ga idem branit, ali danasnji displayi za razliku od OLED-a (koji bi do 2011g trebao vise manje preuzeti trziste LCD zaslona na mobitelima) trose znatno manje. uzmimo u obzir da je tehnologija u zadnjih godinu dana napredovala pun kufer, te me nece uopce zacudit ako ce za godinu dana izdati bateriju koja ce moci odrzavati takav cip, ipak su to u pitanju htc i google :) |
dabl post, zajeb
|
|
ovo se čini zanimljivo i poprilično zapanjuči rezultati u odnosu na Atom i Snapdragon arhitekturu
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:30. |