PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Kako unaprijediti zvuk za kojih 1000-1100 kuna? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145947)

Red Dwarf 24.04.2009. 22:29

Kako unaprijediti zvuk za kojih 1000-1100 kuna?

Dakle,

Hardware:
Trenutno mi je na komp spojena linija Sony MHC-501 [točnije HCD-H501 ako je vjerovati stražnjoj strani linije.
Na njoj su naravno defaultni 2-way zvucnici njezini SS-H501.
Kad mi brat uci u drugoj sobi ili kad me uhvati onda slusam preko HD200 slusalica [spojene na liniju]

Software:
Pretezito winamp zbog jednog jedinog razloga…ima najbolje sredjeni media library…prije sam bio na foobaru, ali onaj „uradi sam“ interface mi je isao na zivce.Naravno tu je jos i windows media player za dvd-e.

Mjuza :
Queen, Dire Straits, Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Lynyrd Skynyrd, svi izvodjaci nastali iz Buena Vista Social Cluba, Supertramp, John Lee Hooker, David Bowie, Pink Floyd, Deep Purple Otis Redding, Laufer, Jimi Hendrix, i ostali ali ne zastupljeni u tolikoj mjeri kao ovi veseljaci iznad.

Format : Imam par audio DVD-a,DL video DVD-a, par vinyl ripova, shm-cd-ova, naravno obicni CD-ovi …FLAC sve…nesto malo imam i mp3-ja ali zanemarivo tj. Neslusam bas vise jer sam 95% vec toga zamijenio flacom…

Ovako trenutno naravno preko linije spajam i sluske jer je ful bolji zvuk ako ih spojim preko linije nego ako ih direktno u kompjuter spojim.neznam zasto ali jednostavno je…naravno ne govorim o glasnoci/tisini. Komp mi je vecinom za mjuzu koja svira u pozadini konstantno kad sam kuci, i tu i tamo pogledam nove nastavke serije/koji film/TV…zadnje sto sam igrao je bilo medieval [prije mjesec i pol…rehab :) ]

Prostorija je kojih 2.5x3, ali na jesen bi komp najvjerojantije bio postavljen u vecoj prostoriji…4x6 otprilike…malo vecoj od tih dimenzija…e sad…nisam za bas slusanje na ful glasnom , ali vise volim da kad nesto radim po kuci da mi se cuje da imam zvucnike…tj. Jednostavno ovim zvucnicima fali ono nesto kod zvuka…cisti su i lijepo oni to rasporedjuju i znaju pozicionirati zvuk da se „ne cuje“ uvijek da je zvuk direktno s lijevog ili desnog zvucnika [Another brick in the wall pt.1 , 2 i 3 naprimjer…pogotovo prvi dio ili pocetak brothers in armsa kad „grmi“…zvuk je kao da je vani prolom oblaka] ali jednostavno nesto mi fali kod njih…doduse do sad sam konstantno bio na 5.1 zvucnicima [osim jednog perioda na Z-10], ali sumnjam da je to razlog

Dakle suma svega sto ja imam ovako trenutno izgleda :

MHC-501 :
  • ·2x35W
  • ·6-16 Ohma
  • ·SS-H501 – 6 Omski zvucnici
  • ·Sennheiser HD200 [64Ohma, 12-22000Hz, 106dB]
  • ·Spojeno preko 2xRCA-3.5mm
Konfig :
  • ·AMD 5000+ x2
  • ·Gigabyte M57-sli-s4
  • ·Audigy 4
  • ·X1950pro
  • ·1TB disk ispunjen mjuzom
E sad pitanja koja se postavljaju :
  • bi li mi se isplatilo investirati u neke zvucnike i spojiti ih na trenutnu liniju, a kasnije kad se skupi jos toliko para spojiti ih na neki stereo amp/bolju zvucnu
  • bi li mi se isplatilo investirati u neku mini liniju
  • bi li mi se isplatilo investirati u polovni stereo amp i neke polovne zvucnike
  • bi li mi se isplatilo investirati u neku liniju/pojacalo s digitalnim izlazom
  • bi li mi se isplatilo uopce investirati :)
Mislim, cisto me zanimaju vasa misljenja sto napraviti u vezi svega toga jer eto nije bas da sam u toku sa svime a i nije bas da se kuzim pretjerano u audio hardware…mislim mogu po zvuku ocjenjivati, ali vjerujem da vecina vas zna bolje sto i kako bi otprilike u odredjenoj kolicini novca najbolje slagalo sa cime i na sto bi se trebalo dati vise naglaska a sto bi za „prvu ruku“ bilo uredu

Btw da nebi bilo; zadovoljan sam ja performansama svoje linije…ali joj je nazalost cd player rigor mortus, a volume up/down ima malih problema s rotacijom, tj treba se ful sporo vrtiti inace samo odjednom smanji volume…I malo je tiha…tj nije al da moze samo malo glasnije(jasnije) zvucati dok npr svira Laufer – Moja Voda ili tako nesto bilo bi super…starost i senilnost su je vec ocito pocele zahvacati

Eto sve sam otprilike naveo pa sad sto god bude trebalo me pitajte ako nisam nesto naveo .naravno prihvacam sve konstruktivne prijedloge i zahvaljujem vam na njima.pretpostavljam da ce biti bojle da te pare zapiejm, ali eto uhvatilo me pa sam morao pitati.

registrator 24.04.2009. 23:07

stereo pojačalo i zvučnici........

pipe 24.04.2009. 23:10

Pod obavezno je druga zvucna kartica ako si na integriranoj. Preporod zajamcen!

Red Dwarf 24.04.2009. 23:20

audigy 4...ja mislim da je navedeno...tj nije integrirana...ali nije ni daleko XD

pipe 24.04.2009. 23:27

Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1329848)
audigy 4...ja mislim da je navedeno...tj nije integrirana...ali nije ni daleko XD

Aups, nisam vidio. Moja greska. :)

Vido 24.04.2009. 23:49

Ja bih na tvom mjestu otišao kod nekog frenda koji ima neko bolje pojačalo ili reciver (ako imaš takvog) i spojio linijine zvučnike na njega, zna se dogoditi preporod, a za početak te ništa ne košta.

Ako ti je to dobar zvuk, za početak uzmi nekakvo bolje pojačalo i koristi zvučnike od linije ako su ti ok, a kasnije nabavi bolje zvučnike.

Ako nije ok onda nove zvučnike + pojačalo

Ako ti komp ima digitalni izlaz kupi pojačalo/reciver koji ima digitalni ulaz. Još ako ti zvučna podržava bit-precise preko digitalnog izlaza odlično jer onda ne moraš novu zvučnu kupovati ali to provjeri prije.

Ja doma na integriranoj zvučnoj (MBO: Gigabyte P35-DS3) imam reciver spojeno digitalno i to je super zvuk, puno bolji nego na X-Fi Xtreme Audio (mislim da je to negdje u rangu Audigy 4 ali nisam siguran) kad je spojen analogno.

Red Dwarf 25.04.2009. 09:04

a cujes...presao sam bio s 5.1 na liniju jer je linija imala bolje pojacalo integrirano...tj razlika je bila noc i dan...doduse i stvarno nisam imao gdje sa svim tim malim cudesnim zvucnicima...

stanodavac mi ima neko bolesno pojacalo i reciever...pa cu se bas zaletiti do njega...

Red Dwarf 30.04.2009. 18:40

evo da ne otvaram novu temu malo cu bumpnuti ovu trenutnu...dakle jucer mi zvucna [audigy 4] normalno radila, a danas rigor mortus...ni glasa ni stasa...e sad u nedoistatku ideja sto da napravim jer sam ispi*dio na zivce jer sam konacno uboo jedno pojacalo i zvucnike instalirao sam realtekove x-fi drivere i moram reci da je zvuk identican onom na audigy 4...al nema veze

nego htio sam pitati bi li x-fi gamer ili neka druga kartica oko 400-500 kuna napravila znacajniji pomak u odnosu na audigy 4...naravno gledao sam jos malo skuplje modele i naletio na E-MU 0404 za kojih 650kn

trenutno je maticna gigabyteova m57-sli s ALC883 cipom [valjda], naravno zvucna mi treba cisto za spajanje pojacala preko nje pa bi htio da je relativno uredu kartica...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:51.