![]() |
Neonka direktno na mbo?
Evo kupio par neonki neki dan pa me zanima mogu li ih uštekati direktno na matičnu bez da ubacujem onaj inverter koji sam dobio s njima?
|
Ne.
|
Obrazloženje? To je kao neki adapter?
|
Citiraj:
Citiraj:
|
OK, dobro da sam pitao inače bi frcale iskre po kućištu :goood:
|
kakve iskre? ne paničari. :)
jednostavno ne bi svijetlile i to je to. ni da ih spojiš na 5V,7V,12V ili 220V u utičnicu. nema tu kratkog spoja pošto nema ni žarne niti kao u klasičnim žaruljama... zato i trebaš taj mali trafo da digne napon na par kilovolti. ako baš želiš iskre, uštekaj taj trafo na molex kako i treba biti, pa dok su neonke ištekane, spoji odvijačem njegove izlaze i makni odvijač, dobit ćeš trajni plavi strujni luk od oko 8mm kroz zrak između ta dva kontakta. to se isto događa i u neonki kada ju spojiš ali pošto je tamo plin a ne zrak, taj luk može preskočiti cijelu duljinu neonke. sa jačim trafoima, moguće je i u zraku dobiti lukove od par cm(link) |
Primljeno, čekam do Nove godine i onda dižem sve u zrak :fuming:
|
Citiraj:
Kabooooooooooooooooooom - youtube |
Nema problema kolega, nakon toga očekujem milodare za novu konfu :amen:
|
ne se bojati, daleko je to od opasnoga bilo za tebe ili komp, jer se radi o svega par miliampera.
to ti ovak izgleda, stavio sam tu friško snimljeno pa skini file: http://www.megafileupload.com/en/fil...rafo1-wmv.html |
Ma predivno, kolega, je li to bilo samo za mene? :goood: Mala privatna Tesla zavojnica :fala: Gotta try...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:16. |