PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Defragmentacija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145665)

GodsKiller 22.04.2009. 00:58

Defragmentacija

negdi sam proćita da defragmentacija može štetiti disku,pa me interesira koliko tu ima istine....... jel postoji neko ograničenju u broju defragmentacija,odnosno nakon koliko bi tribalo vršiti defragmentaciju.
Koji je najbolji software za tu radnju.:respekt:

svebee 22.04.2009. 06:13

Citiraj:

Autor GodsKiller (Post 1327787)
negdi sam proćita da defragmentacija može štetiti disku,pa me interesira koliko tu ima istine.......

kolko ja znam ne, jedino se eventualno može brže istrošiti ako se koristi (pre)često, ali opet to je tak relativno.

Citiraj:

jel postoji neko ograničenju u broju defragmentacija,odnosno nakon koliko bi tribalo vršiti defragmentaciju.

To bi i mene zanimalo, koliko je optimalno?
Citiraj:

O&O Defrag.

bez_panike 22.04.2009. 11:01

mislim da sam negdje pročito da bi disk trebalo defragmentirat svakih nekoliko mjeseci.....e sad i to ''nekoliko'' je dosta općenito....može to biti 2 a može i 6 mjeseci.......a i ovisi koliko često se izmjenjuju podaci na disku......ja osobno svakih recimo 5 mjeseci i radi sve ok.....ako se ukaže potreba onda češće

Bubba 22.04.2009. 11:21

Citiraj:

negdi sam proćita da defragmentacija može štetiti disku,pa me interesira koliko tu ima istine

Isto koliko i u tvrdnji da se od tvrdog kurca dobiva rak na maternici.
Citiraj:

jel postoji neko ograničenju u broju defragmentacija,odnosno nakon koliko bi tribalo vršiti defragmentaciju.
Pitanje je koji datotecni sustav koristis? Proces defragmentacije radis onda kada postotak fragmentacije dostigne nezeljenu razinu. Shvatjas valjda da je vrlo glupo i dubiozno prejudicirati *vremenski* period u tom slucaju?
Citiraj:

Ovisno o OS-u i FS-u.

Mr.Ex.President 22.04.2009. 13:34

Defragmentiram otprilike jednom u dva tjedna i to ne kompletan disk, nego obično 2/3 particije koje iman i tako u krugu, ovisno o postotku fragmentacije dotične particije u datom momentu. Tak oda recim oC particija dođe na red svaki tjedan, a D i E se izmjenjuju svako drugi tjedan...
Naravno, ovo govorim okvirno, nije da iman schedule task na točno 14 dana... Uglavnon to radin već 10 godina sa n diskova koliko san imao do sad:)

Bartuc 22.04.2009. 13:41

Defragmentacija NE šteti disku. Stavite si na kompove Diskeeper i omogućite mu Automatic Defragmentation sa I-FAAST opcijom te se čudite kako vam je komp uvijek friško izdefragmentiran, a da niti ne znate da se nešto dešava zahvaljujući InvisiTasking opciji...

Već godinama nemam što za defragmentirati, svako toliko pokrenem manualno Diskeeper ali defragmentacija je gotova u sekundi pošto čim dođe do fragmentacije, on sve sredi bez ikakvog usporavanja sistema baš zato što on radi kada vi NE radite :D

thopok 22.04.2009. 14:19

Citiraj:

negdi sam proćita da defragmentacija može štetiti disku
Nije navedeno kojem.:kafa:

Što se tiče FS-a, vjerojatno se radi o NTFS-u.

Myth No. 4: You can wear out your hard drive if you defragment too often.
Upravo su zbog toga gore spomenuti program neki osporavali.

Citiraj:

Autor RAK (Post 1265123)
(...)

Ali najgluplji i najpodmukliji ubojica diskova je fragmentacija i defragmentacija. Niti jedno od toga nije baš zdravo za diskove.

:fiju:

svebee 22.04.2009. 15:05

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1327920)
Proces defragmentacije radis onda kada postotak fragmentacije dostigne nezeljenu razinu.

što konkretno znači (0-100%) "neželjena razina"? :) općenito govoreći, neke granice (Windowsi, NTFS, SATA disk).

Shadowww 22.04.2009. 15:48

predjite na unixoidni os sa xfs fs-om i zaboravite na bilo kakvu defregmentaciju :D

xvx1 24.04.2009. 18:10

Citiraj:

negdi sam proćita da defragmentacija može štetiti disku,pa me interesira koliko tu ima istine

Šteti dosta SSD diskovima, konvencionalnim ne.

thopok 25.04.2009. 17:12

Tako je, ne znam ja o čemu je čita.

Trillian 26.04.2009. 03:35

Citiraj:

Autor Bartuc (Post 1327989)
Defragmentacija NE šteti disku. Stavite si na kompove Diskeeper i omogućite mu Automatic Defragmentation sa I-FAAST opcijom te se čudite kako vam je komp uvijek friško izdefragmentiran, a da niti ne znate da se nešto dešava zahvaljujući InvisiTasking opciji...

Već godinama nemam što za defragmentirati, svako toliko pokrenem manualno Diskeeper ali defragmentacija je gotova u sekundi pošto čim dođe do fragmentacije, on sve sredi bez ikakvog usporavanja sistema baš zato što on radi kada vi NE radite :D

ja ne znam da li je to do mene, ali sam diskeeper skidao i stavljao vec 2 -3 puta

sa njime mi nekako komp postane tromiji i diskovi bucniji kada im zadam nesto raditi - a ne znam zasto je tome tako

khm 27.04.2009. 18:07

Ma i meni je vec poceo ici na zivce nakon par dana pa sam danas iskljucio automatic defrag.
Stvarno iritira, ne usporava mi komp nego se konstantno cuje 'kopanje' diska... ne znam kako to neko moze imati stalno ukljuceno.

Enter Sandman 13.05.2009. 09:45

probajte onda O&O, po meni puno bolji od diskeepera

Cuky 13.05.2009. 10:03

ako vam je stalo do podataka nemojte defragmentirat disk, jer u slucaju da vrisne onda ce tesko bit izvuc podatke sa njega zato jer se defragmentacijom jedan file razlomi na vise dijelova/vise lokacija

Old Iggy 13.05.2009. 10:25

Citiraj:

Autor Čuks (Post 1341655)
ako vam je stalo do podataka nemojte defragmentirat disk, jer u slucaju da vrisne onda ce tesko bit izvuc podatke sa njega zato jer se defragmentacijom jedan file razlomi na vise dijelova/vise lokacija

A?

Enter Sandman 13.05.2009. 10:31

hmmm da...malo smo pobrkali nekaj...

Bartuc 13.05.2009. 10:38

Lol :D

Nego, ono roštanje HDD-a ima više veze sa Superfech i sl. opcijama nego automatic defragmentacijom. Automatsko defragmentiranje se ne vrti svaki dan, svake minute nego samo kada ti program prepozna da je došlo do fragmentacije koju smatra "opasnom" za performanse.

Cuky 13.05.2009. 15:24

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1341670)
A?

bar mi tako frend reko koji se bavi/bavio hdd recovery-jem

Citiraj:

Autor Enter Sandman (Post 1341672)
hmmm da...malo smo pobrkali nekaj...

isto ko ono gore

khm 13.05.2009. 15:43

Frend ti prica gluposti, i to zesce gluposti, a i ovo mi je jako, 'bavio se hdd recovery-iem'.. đizs kakve provale..

Bubba 13.05.2009. 15:46

Citiraj:

Autor Čuks (Post 1341862)

Au. Mnogo pametan decko. Koji nema dvije ciste sa osnovnom strukturom FS-a, ali neka. Bitno da on spasava diskove.

Volio bih da ga pozoves da se registrira na forum te podijeli s nama detalje vezane za doticnu konstataciju. Izgaram od zelje cuti objasnjenje...

Da zanemarimo totalnu tehnicku ignoranciju koja uz gornju hipotezu nema nimalo veze s mozgom, upravo DEfragmentacija vraca clustere u kakav takav red, dok ih FRAGMENTACIJA razbacuje. Dakle, osim tehnickih neumijeca, prijatelju ti ni logika (makar i pogresna) nije jaca strana.

tor 13.05.2009. 17:03

Možda je mislio reći da ako nam je stalo do diskova, da ih ni ne koristimo, jer to radi fragmentaciju, pa je teže doći do podataka u slučaju nezgode :D

Old Iggy 13.05.2009. 18:18

Citiraj:

Autor Čuks (Post 1341862)

Ajd ga pitaj da ti objasni opet.

yedwy 13.05.2009. 21:23

Kako raditi pro recovery...

Link

:D

GodsKiller 13.05.2009. 23:43

kao što kaže kolega albert,svemiru& ljudskoj gluposti nema kraja.........al eto pametni priznaje svoju dok je budala stalno ponavlja

Cuky 14.05.2009. 15:12

heh, jebat ga, bice onda moj bed kad slusam svakoga

ajd, bar sam nesto naucio ;)

Ubleha 14.05.2009. 16:36

Probajte Roxaco Perfect Disk 10 koristim ga vec vise godina od verzije 7 cini mi se i stvarno odlican program, brz, pregledan.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:42.