![]() |
Kako editirati PostScript (.ps) datoteke?
Dakle imam jednu .ps datoteku (bilježnica od 25 stranica) - radi se o bilježnicama za LiveScribe Pulse SmartPen, imaju hrpu točaka i na sebi i radi toga oblik/format mora biti vektorski kako bi print ispao kako spada.
Probao sam istu otvoriti u Photoshopu (DPI na 1200, rezolucije ~13000x11000) i editirati i vide se sve točke vrlo jasno, naravno Photoshop je pri otvaranju sve navedeno pretvorio u raster. Kada idem na print dobijem neke zmuljane točke (više kvadratiće) - ne valja i ne radi. Probao pomoću Adobe Distillera konvertirati u .PDF (custom postavke, DPI na 2400) svih 25 stranica i kada printam ima kao "bijele mrlje" / kocke po sebi, tako da nešto radi nešto ne (te "mrlje" tj. bijeli prostor bez točaka je velik ~0,5cm kvadratni), tako da opet nešto radi, nešto ne. Probao sam iz GSViewa printati na Adobe PDF i u tom slučaju plave crte/bilo koja boja je pretvorena također u crne točke tako da u tim dijeovima imam zapravo duple točke - opet nešto radi nešto ne (npr. neki gumbi rade neki ne). Znači trebam način kako editirati .ps datoteku a da se ona zadrži u vektorskom obliku (.ps / .pdf) jer očito raster ne valja (Photoshop) :kafa: te ako nejde, kako pomoću notepada (samog editiranja .ps fajla) posvijeliti cijeli dokument - brightness? hvala. puno hvala :beer: p.s. direktno otvaranje u Illustratoru također ne radi... |
illustrator, coreldraw, freehand...
|
isprobao? meni bi trebala pouzdanija informacija od pukog instaliravanja programa za programom i skužiti da nijedan ne radi.
također može li se samo nekako putem editiranja (.ps) fajla pomoću npr. notepada posvijeliti cijeli dokument (Brightness) - jer očito je da se može, ali kako? |
prorondo sam to sve, da probaš možda u neki drugi format? s obzirom da sam vidio da taj pulse smartpen ima neki svoj softver da probaš prek tog?
ugl, ak ti photoshop izbacuje mrlje(kvadratične) dok printaš, moguće da si neš na printu krivo podesil... al nemam pojma iskreno. probaj eksperimentirat s programima... |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
EDIT: evo što daje Illustrator... http://img.tzrus.com/images/ov7fqujw...hfgk_thumb.jpg http://img.tzrus.com/images/nde79ojv...0uc0_thumb.jpg EDIT2: isto daje i CorelDraw X4 (File cannot be opened.) EDIT3: Probao Distillerom prebaciti u .PDF i sve je ok (vektorski), onda sam se sjetil da stavim Watermark veličine kao i sam papir (Američki "Letter") bijele boje opacity na ~40%, stavio i sve ok, i onda sam želio ponovno prebaciti u .ps pošto direktno iz PDF-a printa sa bijelim "mrljama" no onda .ps datoteka ima >1GB i otvara se ~5min. tako da trebam skužit zbog čega nastaju te bijele "mrlje" kada se printa iz PDFa... |
ajd uplodaj tu .ps datoteku na rapidshare, imam tu na PC-u nekih par programa pa da probam nesto
|
evo sve 4 bilježnice skompresirane sa 100MB na 10MB (nije originalno uploadano s moje strane)
http://dl.getdropbox.com/u/316944/Li...e/NotePads.rar najbitnije je da skužim kak se može posvijetliti, ostatak nije toliko bitan. |
Ja sam sad probao preko ovog sajta >> http://www.ps2pdf.com/convert.htm
Odabereš sa svog PC-a .ps fajl i on ga konvertira u pdf, nakon toga sam isprintao taj pdf fajl sa HP-ovim laserskim printerom i cini mi se ok otisak, iako nisam siguran kako trebaju izgledati te tockice, probaj. P.S. Adobe Reader tkz. Smece mi se uvijek zamrzne kad otvaram taj malo 'teži' .pdf fajl, zato preporucujem besplatni program PDF-XChange Viewer Skinuo sam portable verziju i on je otvorio taj konvertirani fajl bez problema... http://img14.imageshack.us/img14/7375/204s.th.png Ako neuspijes ovom metodom onda fino posjeti ovaj forum i prodaj Magicnu Olovku za 300kn :roller: |
dakle, što sam obavio :)
na topicu Monochrome/Color laserski printer sam tražio preporuku lasera baš za printanje bilježnica (tj. bitno da je laser) i za ostali text koji će mi trebati (jedino njega i printam samo) - dobio preporuku Lexmark E120. Član Pomo si je dao truda pa je isprintao navedene datoteke (tj. samo jednu stranicu) na svom Lexmarku E120 na svim postavkama (Draft, Normal, Best, High Quality...) i poslao poštom da vidim odgovara li mi tj. radi li mi olovka s navedenim otiskom. ukoliko radi - kupujem ga :) pošto smo zaključili da je PostScript datoteke jako teško editirati jer je jako rijedak programski jezik (izgleda) te je vrlo mali broj ljudi upućen s istime :) može li mi netko reći može li se npr. na budućem laseru E120 (postojeći korisnici?) odabrati svjetlina ili ti brightness? Samsung ima opciju Normal, Light i Dark - a meni bi trebala čitava "skala" od najsvjetlije (bijele) do najtamnije (crne) - ništa ultra zahtjevno. ukoliko takvo nešto ne postoji u printer driverima, može li se tako nešto "stimularati"? također, išao u print studio i zamolio je li mogu printati PostScript dokumente na kaj sam dobil pogled zbunj, pa je išla (žena) tražit pomoću Microsoft servira kad neće otvorit fajl ("Use the Web servise to found...") i nije ništa našla. onda je pozvala muškog te na pitanje mogu li isprintati postscript dobio opet zbunj, onda je išel (probat) otvorit na Visti dokumente, nije mu išlo, zblokirali se cijeli Windowsi i srušili :D pitam ga jel ima net da skinem program s kojim sam ja otvoril, on kaže da nemaju. onda je dizanje trajalo 10min (pošto unutra ima svega i svačega) i nakon toga me zamolil da skinem program s kojim sam to otvoril. Internet ipak radi, skinuo program i on stavio printat - i rezultat još gori nego kod domaćeg lasera, probao još reći da poveća rezoluciju (DPI) no on je rekel da jesam zadovoljan, ja reko ne, on "to ti je tak", hvala i doviđenja :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:51. |