![]() |
AOC 619Fh 26" moj mali review
evo nakon par godina korišenja LG 19" lcd-a i trljanja očiju i masiranja slijepoočnica po noći, odlučim kupiti novi monitor. prvo je izbor pao na asus 24", ali prije par dana vidim u jednom dućanu AOC 619Fh 26" za 2450kn! review-a po netu gotovo da nema uopće, monitor je skroz nov, tako da sam kupio na neviđeno ( i prekršio prvo pravilo da se monitor nikad ne kupuje dok mu ne vidiš sliku uživo).
dakle ovako: stigne velika kutija, teška skoro 10kg. unutra monitor, strujni kabel, VGA i HDMI kabel, kabel za zvučnike 3.5mm i cd sa driverima. nema DVI kabela. stavim postolje, podignem mrcinu i spojim je na ati 3870 preko DVI to HDMI konvertera i onda HDMI kabelom na monitor. dignem rezoluciju na 1900x1200 60Hz i onda totalno razočarenje. slika preko HDMI kabela je totalno mutna, a preko digitalnog izlaza neda podešavati fokus. ali u tom i nije problem, nego ati preko HDMI ne može isporučiti rezoluciju veću od 1920x1080 ( tako stoji na njihovim stranicama. novi catalyst driveri nisu pomogli) tako da monitor očito "scalira" i zato je slika muljava. ništa, dobri stari D-sub i evo oštre slike. kalibracija gotovo uopće nije potrebna. slika obara s nogu. ipak, da iskoristim ovo do maksimuma, kupim jutros DVI kabel, još sve postane oštrije i čistije. za tn matricu, svaka čast! mogućnost npr. surfanja netom i pisanja u wordu je nešto što potpuno baca u zaborav alt+tab i slične kombinacije. prijeatelj mi je rekao da je kupio 28" i naravno, prvo pitanje je bilo: da nije to malo preveliko? ne da nije preveliko, nego evo, svakom tko ima uvjete (love) i mjesta, savjetujem ovako velike monitore. kad ovo jednom probate, sve ispod 22" će vam se činiti ko monitor od pos kase i nikad vam više neće pasti napamet vratiti se na neki 19". prvo test igre: S.T.A.L.K.E.R. clear sky na 1900x1200. nevjerojatan doživljaj! ati 3870 tjera fps bez problema. sve je veliko, "mete" se vide odlično, nema kašnjenja pri brzim pokretima. 3 ms je response time po specifikacijama i to je očito tu negdje. drugi test, film: gladijator, orginalni dvd, s obzirom na 720x576, ja zadovoljan.crna je vrlo blizu "crne" , nema ghostinga ni pri brzim akcijskim scenama kakvim "gladijator" obiluje. treći test, divx: lošije dosta, ali razvlačiti neku bijednu rezoluciju na ovako veliki monitor i nije neka stvar. evo specifikacija: Specifications Overview Device Type Flat panel display / TFT active matrix Color Piano black Diagonal Size 25.5-inch widescreen Built-in Devices 4 x USB 2.0 ports Weight 7.8 kg Dot Pitch / Pixel Pitch 0.2865 mm Max Resolution 1920 x 1200 / 60 Hz Color Support 24-bit (16.7 million colors) Signal Input HDMI, DVI-D, VGA Compliant Standards Plug and Play, CE, cUL, DDC-2B, FCC, RoHS Power AC 100-240 V ( 50/60 Hz ) Power Consumption Operational 120 Watt Audio Output Speaker(s) - stereo - internal Manufacturer Warranty 3 years warranty Image Brightness 400 cd/m2 Environmental Standards EPA Energy Star Digital Video Standard Digital Visual Interface (DVI), High-Definition Multimedia Interface (HDMI) kao što možete pročitati, ima i usb 2.0 hub x4, međutim nije smješten baš najbolje. nalazi se iza monitora sa lijeve strane. bolje bi bilo da je negdje sprijeda.kotrole su isto malo nezgodno smještene, ispod prednjeg panela, a slova s prednje strane su jedva vidljiva. sva sreća što kontrole gotovo i nije potrebno koristiti. po noći se slova uopće ne vide jer su samo urezana na black piano finish kućišta. monitor se može nagnuti 20° unzad i 10° prema naprijed. meni dovoljno. budući je dosta velik, nije potrebno stajati blizu pa i ovaj kut od 160' hor i vert nije neki problem. boje u photoshopu su prilično vjerne, postoji i predefinirano podešavanje za to "natural skin". postoje i ostale postavke, sport, movie,text,internet,... ako nekog još nešto zanima, neka pita. što se mene tiče, i više sam nego zadovoljan. za nešto više od 2450kn dobiti 26" i imati ovako kristalno čistu sliku vjernih boja je premija. jedan kolega koji me davno učio nekim trikovima na pc-u mi je uvijek govorio: nikad ne štedi na monitoru, u njega gledaš cijelo vrijeme i ako je on loš i ti naprežeš oči, ode vid vrlo brzo. mi koji provodimo sate ispred monitora znamo kako je to. vjerujte mi, oči će vam biti zahvalne za 26" |
slike si zaboravio
|
nisam zaboravio jer mislim da se slika na monitoru jednostavno ne može predočiti ovako preko neta. kao prvo, mora se smanjiti i komprimirati, a onda to više nije to. a same slike monitora ima na proizvođačevoj stranici.
dojam veličine bi se stekao tek kad bi pokraj stavio neki npr. 19" 16:9 lcd ili crt. a za to baš i nemam previše vremena. |
Citiraj:
|
Vjerujem da je za taj novac izvrstan deal:)
Svako ko netreba neku kalibraciju boja u obradi fotografije za 3. stranu, mislim da ce biti zadovoljan ovim 26" gledateljem:) Za igrache je lako moguce razocharenje ako je uozeno puno vise novca za neki jednako velik ips/pva/mva monitor, zbog ipak nesto veceg kasnjenja. A mane tn-a sa kutem gledanja su danas sve manje izrazene, a ionako nebitne u igranju :) |
Za one koji razmišljaju o kupnji ovog monitora samo još jedna opaska da je ovo wide gamut monitor (nekima to odgovara, nekima ne).
|
Mi smo u firmi imali nekoliko AOCa, Samsunga i Philips LCDa. Svi AOCi i Samsung monitori dan danas nakon skoro 5god uredno rade, što se ne bi moglo reći za Philipse...
Iako sam uvijek imao dojam da su ti AOCi nekako nedorečeni, mislim da je taj 26" za manje od 2,500kn deal samo takav. Good job! |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
ako je S-PVA, onda je "mutno".
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:39. |