PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Monitor i vid (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14455)

dspin 17.11.2004. 13:09

Monitor i vid

Kupio bi si novi monitor.Dnevno crtam po 5 sati.Trazio sam po netu neki clanak o tome koji je monitor manje stetan za vid LCD ili CRT ali nista.mozda neko zna o tome.

daddo 17.11.2004. 21:46

Kao netko tko provodi dosta vremena za kompom reci cu slijedece:
na poslu CRT 17" nelos... 5+ sati za njim.... nije prestrasno ali umara oci....

doma na laptopu LCD ... puno manji umor...

dakle moj glas je LCD...

ALI...

obzirom da si naveo da crtas... ako je nekakav CAD u pitanju... za cijenu ok LCD-a mozes kupit 19" CRT... a nepisano pravilo za CAD glasi: sto veci monitor, veca radna povrsina,tj. vise mjesta za sve palete...

Ukoliko cijena nije primarni faktor onda LCD svakako...

knezigor 17.11.2004. 21:48

Ne znam za monitore, ali obavezno negdije u apoteci kupi umjetne suze i kapak prema uputama!!!!!!!!!!

Tooma 17.11.2004. 22:36

neki ljudi koji iamju problema s ocima mi rekose da su bas zato uzeli lcd pa je u takvoj situaciji valjda on bolji

Black Dragon 17.11.2004. 23:06

a sada ... ja bi CRT bolji ... i recimo 100 Hz i više (osobno sada 19" DELL 1152x864 na 100Hz, mada dosta i na 85 Hz ne znam neki "očni feeling " :) ). Mali savjet (pobrao od ljudi koji i više od 8 sati bulje u CAD/CAM, 3D, ... moraš "misliti" da trepneš očima ... znam da glupo zvuči ali prilikom rada za monitorom ljudi ne trepću očima (ima veze sa radom i psihom pa automatika ne radi pa s vremena na vrijem "namjerno" trepni, tj. zatvori i otvori kapke da se automatika resetira). Inače oni ozbiljno rade to za "masne" pare i kada im se došećeš sa 21" SONY LCD monitorom (vjeruj mi to je nogometno igralište, doslovno mićeš glavu da nekaj vidiš lijevo i desno) oni ti ili nabiju na glavu to "smće" (njihove riječi) ili ga koriste kao secondary display na kojem drže alate, excel sheetove i natuknivce za ono kaj rade na ovim 21" i 22" Illyamama ... primjetio sam da i mrze trinitrone iz dna duše (one dve "nevidljive" crte im pojedu živce nakon 3 dana ...) ali vole diamondtrone (Mitshubishi) ... ja ti to onako iz iskustva i citiram ljude koji to rade već godinama, to im je posao, struka, kruh svagdanji, ono što im je zaradilo BMW, jahtu, ženu i ljubavnicu svakodnevnu :D ... mislim i ako opako radiš razmisli o barem još jednom monitoru, oni obično koriste kombinaciju (ovisno o parama), recimo najjeftiniju 17" lijevo 21" sredina 17" desno ... ili oni "opernatiji" 21" + 22" +21" i iza leđa 19", i da da je Matrox ili Quado ili FireGL ili 3Dlabs (tim redom) u pitanju ne moram ti spominjat ...

Black Dragon 17.11.2004. 23:17

... sa stranice jednog od proizvođaća monitora (ovaj nije neki ali i oni "NEKI" imaju slične izajve ako ne i iste, dakle:

Top Reasons to Choose an LCD

1. Sleek, space-saving design. These new designs leave more room on your desk (and can be wall-mounted, too).
2. Ergonomic features. Reduced eye strain from a brighter, flicker-free screen with virtually no glare.
3. Better total cost of ownership (TCO). With twice the lifespan, one-third the electricity usage and minimal heat output compared to similar-sized CRT monitor.
4. Safety. LCDs are safer to use because they have no electromagnetic radiation.
5. Price. LCDs are now more affordable than ever!

Top Reasons to Choose a CRT

1. Excellent Value. CRTs have come very inexpensive for entry-level models, and high-end full-featured displays are now more affordable than ever.
2. Precise images. CRTs provide exceptional detail for everything from CAD/CAM applications to word processing, spreadsheets and family photos.
3. Vibrant, realistic images . . . even in motion. A full spectrum of rich, saturated colors with incredible depth and superior video response make CRTs perfect for gaming, graphic design, or even watching TV .

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:11.