![]() |
Koji se procesor slabo grije?
Planiram si sloziti jedan NAS pa me zanimaju procesori koji se slabije griju, a vezano uz to ventilatori stvaraju manju buku. Nekako je to najbitnije jel makina ce ipak raditi 24/7.
|
intel ili gigabyte ploča s atom procesorom. pasivno
|
Citiraj:
A mozes i npr. nabaviti neki stariji proc npr. neki P3 i onda ga ili malo undervoltat ili mozes malo improvizirati s nekim malo boljim hladnjakom da ga hladis pasivno. |
ili venice ili atom.
|
Ili mobilne semrpone, oni rade na 25W i još im pustiš voltažu.
|
recimo jedan Sempron LE 1100 koji obicno rade na defaultnom taktu uz dosta manju voltazu od defaultne....
Ne sjecam se brojki ali ako je isao sa 2 na 3 ghz bez dizanja voltaze (osim malo tipicnog gigabyte overvoltanja) vjerovatno moze ici prilicno u minus na defaultnom clocku. |
Za 600kn se nađu ploče sa ugrađenim Atomom. Atom ima pasivno, a NB aktivno hlađenje (sic!). Netko ovdje je čak radio takav NAS.
http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.306.417 |
Nisam probao ali sam čuo da Celeron 420 radi sa stock hladnjakom kojem je skinut ventilator. :D
A prijatelj mi se kune da je par puta radio bez ikakvog coolera. Pa sad, ima tko celerka da nam kaže koliko se grije? :) |
PIII 933MHz bez venta na stock hladnjaku, provjereno hladan kao led, nakon testiranja cca 50 procesora(svaki bootan u OS i oderan pod Primeom95 5 minuta) :D
|
Citiraj:
|
Ja imam tog celera i moram priznat da se jako malo grije, upalio sam komp bez coolera na njemu na gigabyteovoj ploci i tempa nije prelazija 40C, naravno samo u biosu, u windowse nisam ni probavao, sa intelovim stock coolerom na 800rpm procesor u loadu radi na 24C.
|
Citiraj:
ovo je sick za boga miloga :D |
Citiraj:
Je je. U o sobi ti je - 40c? :roller: |
Bar tako cita Core temp, mozda je senzor zaledjen na ploci? neznam.
|
Ovo za Load 24°C mi je teško povjerovati. :D
Ali eto, svi koji ga imaju isključe vent na procu.. dovoljan je pasivac i malo propuha u kućištu. :) Citiraj:
Drži ga na stock hladnjaku a ako bude bučan lako izgasiš vent. :) |
Moze se i neki C2D E4x00 ako se downclocka na nekih 1.1ghz. Radi potpuno bez hladnjaka, znaci samo goli proc. Ali onda moze bit svasta ako se BIOS vrati na default postavke. :D
|
Ne moze biti nista, na default postavkama BIOS ce skvicati kao svinja kad dodje do treshold temperature.
|
Citiraj:
Samo samo se zapuši i bye bye :D |
Govorimo o ukljucivanju racunala bez ventilatora na HS-u hladjaka procesora, ne egzibicijama sa Tom's Hardwarea. Ludim glavama svasta padne napamet.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
:D Sure it was... Komp u frižideru bio? :D Citiraj:
Ae, my mistake :) |
LoLčina, rad u Fotošopenu sa Celeronom i 128kB keša, sigurno i rama ima....jel to uopće može otvoriti Fotošopena? :D :D
|
vjeruj da može. isprobano na 667mhz! malo JE sporo doduše. kod mene je u staroj makini bio p3 na gore navedenoj frekvenciji, sa u potpunosti pasivnim coolerom i sa samo 1 ventilatorom u napajanju, i makina je radila mjesecima bez gašenja potpuno normalno i hladno.
|
gaymerkojikrsizakonefizike
Moj E2180 ouvererekolokan na 8GhZ sa diy hlađenjem by moja usta(puhao sam po njemu) je u idleu 14, a full load sa fotešopom i poslje efekcima+prajm devestpet 28 stupnjeva.:) /gaymerkojikrsizakonefizike |
Citiraj:
Sasaki, lik ovdje tvrdi da to Celeron moze hendlati :D Imao sam jedno 10-ak tih Celera od 566-900MHz na Coppermine jezgri i vjeruj da nisu za nista osim DOS-a i knjigovodstva :) PIII o kojem ti pricas je vec druga pjesma, PIII na 667MHZ zdrobi performansama svakog Celera na 1000MHz. Upravo sada isprobavam na svojoj kanti kolika je razlika u jednom jedinom steppingu PIII procesora, razlika izmedju cC0 i cD0 je skoro 10°C u loadu u korist novijeg steppinga cD0 koji je izdan zbog problema sa grijanjem PIII procesora od 1.13GHz...cC0 ode na oko 50°C, a cD0 nece preko 40°C u loadu. Najbolji pick za tiha racunala su Tule jezgre sa 256kB kesa ;) |
Pa di cemo sad usporedjivat 775 i 370 celerone, razlika je velika. Ovaj 420 se puno manje grije od bilo kojeg 667--> celera. Neka uzme 420, skine vent sa stocka i bit ce zadovoljan. :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:13. |